microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről

2013-02-07

40 és Annyi

családi film – az Apatow-ékról


Judd Apatow vígjátéki rendező és családapa, aki legújabb filmjét főképp a második jegyében készítette el. A történet egy negyven-körüli, átlagosnak tűnő, de azért vicces-trendi házaspárról szól, akiknek két lányuk van, és egy csomó hétköznapi bosszúság éri őket – az anya szerepében Apatow felesége (a színésznő Leslie Mann), a két lány szerepében Apatow-ék két lánya (Iris és Maude), egyedül az apa karakter bőrébe ugrott be egy „külsős”, Paul Rudd színész (ha Apatow tudna színészkedni is, akkor még erre a helyettesítésre sem lett volna szükség). Mindezek után ne csodálkozzunk, ha a végeredmény kissé belterjes lett, igazából érdektelen, és csöppet mesterkélt.

Apatow 2005-ben futott be a 40 Éves Szűz c. filmjével, amiben Steve Carell szerencsétlenkedett, és amit elég sokan megnéztek ahhoz, hogy kasszasiker legyen belőle (26 milliós gyártási költségből 177.3 millió dolláros bevételt termelt). Ezek után Apatow megállíthatatlanul nyomult előre: a Felkoppintva c. 2007-es filmje egy egyéjszakás kaland utáni váratlan terhesség története, a következő, a Funny People egy gyógyíthatatlannak tűnő, de mégis gyógyítható betegségben szenvedő stand-up komikusé, és most itt van a This Is 40, ami, mint említettük, egy családi film.

A Funny People-ben már Leslie Mann volt a női főszereplő (anya, két lánygyerekkel, mint a valóságban és mint a This Is 40-ben), és a gyerekeket is a valódi Apatow-gyerkőcök játsszák, innen már nem volt nagy lépés egy valódi Apatow-filmet készíteni, csak azon csodálkozunk, hogy a 40 és Annyi producerei miért gondolták azt, hogy jó móka lesz a rendező családi életének hétköznapjait megosztani a mozinézőkkel egy 35 millió dolláros gyártási költségvetésű filmben.

Az Apatow-stílusra alapvetően jellemző, hogy nem kimondottan vicces, hanem a drámai elemeket vegyíti a bugyuta és a trendinek tűnő humor-effektekkel, és ebből az igyekezetből gyakran olyan kínos jelenetek lesznek, amiken elvileg nevetnünk kellene, de aztán mégsem jön össze. A 40 és Annyi-ban egy sor ilyen van. Direkt a vicceskedés kedvéért raktak bele plusz mellékszereplőket (Chris O'Dowd, a fűszívó, Magnus-bajuszos kollégája Paul Rudd-nak, vagy Jason Segel, a tudományos fitnesz-oktató), de ezek sem működtek, igazából egy kezünkön meg tudjuk számolni, összesen hány elmosolyogtató jelenet volt a 134 perc alatt.

A szereplők konfliktusai elvileg egy átlagos házaspár mindennapi gondjait mutatják be, persze azért nem teljesen átlagosak, mert az anya nagyon szexinek van beállítva (a rendező felesége, még mindig), aki 40 évesen is hip-hop-ot táncol, a férj pedig vicces sütit ad a felségének születésnapjára és amúgy pedig tehetséges zenei menedzser.
Lehet, hogy amúgy érdekes is lehetett volna a történet (hogy éli meg egy házaspár a 40-es éveikbe való átmenetet, és hogyan reagálják le a gyerekeik az életmódbeli változtatásaikat), de emiatt a túlzott közelség miatt (a történet valószínűleg hasonlóan zajlott az életben az Apatow-family-ben) nem lett igazán érdekes a film, helyenként túl komoly, túl sok mondanivalóval bír, miközben azt érezzük, ez egy speciális család sztorija, és a nézők nem érezhetik magukénak a történetet.

Ami azt illeti, sok néző gondolhatta így, mert elég kevés bevételt termelt eddig a film (73.1 millió dollárt), ami azt jelenti, hogy éppen, hogy behozta az árát. A tanulság: ha vicces filmet akarsz készíteni, akkor csinálj valóban vicces filmet, a viccesnek szánt, de nem „ütő”, erőltetett beszólások sorozatából nem lesz egy jó vígjáték, hiába pakolsz bele elismert komikusokat (Melissa McCarthy, Jason Segel). Ha viszont egy családi dráma-féleséget akarsz előhívni, akkor vállald ezt a műfajt, legyenek benne megindító jelenetek és érzelmes viszonyulások, viszont ekkor nem a vicceskedés lesz a lényeg. Apatow túl közel került a témájához, túlságosan involválódott a filmje sztorijába (lévén, hogy a saját családjáról készítette, a családtagjai szereplésével), úgyhogy a szokásos hibát követte el: nem tartott távolságot, és nem tudta felmérni a filmje milyenségét. Nos, mi megmondjuk, nem túl jó, sajnos...

-lido-
2013-02-07

Címkék: Judd Apatow, Leslie Mann, Paul Rudd



:::::::
  LÁSD: 40 és Annyi info-file
:::::::  (This Is 40 2012.)