microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


    

2021-01-24

oltás és identitás, avagy miért oltassuk be magunkat, és mivel? (#1)

az első mindent meghatároz


A korábbi érának, bár ezt még általánosan tagadják (a kereskedelmiség és kapitalizmus hívői), végérvényesen vége. Az oltás nem a járvány végét jelöli a történelem idővonalán, hanem a következő éra kezdetét, és a 2020 márciusáig tartó éra elsüllyedését. Amikor beoltanak minket, az látszólag egy tűszúrás, valójában egy nagy ugrás – átkerülünk a következő történelmi korszakba.

figyelem: az alábbi cikket nem szakértő / orvos / kutató írta, hanem egy művészetkedvelő író

illustration
One of the first doses being administered by UNC Eshelman School of Pharmacy MS student Autumn Petersen to Brian Murray, clinical pharmacist, at the UNC Medical Center in Chapel Hill on Dec. 15. (Photo by Brian Strickland) LINK


Egy kis lépés az embernek, de óriási ugrás az emberiségnek – mondhatnánk –, valójában azonban az egyes ember számra is óriási ugrásról van szó az első oltás során. Átkerülünk valaminek a másik oldalára. A komputerek milliárdjai érezhették ezt a globális Y2K átállítás során 1999-ben. Azzal, hogy megtanították őket 4 számjegyű dátumok kezelésére – mint “1999” szemben a laza “99”-el – képessé váltak egy egész új évezredben való részvételre. Sőt, ami azt illeti, összesen 8 évezredben való részvételre, hiszen a következő dátum átállítás 9999-ben lesz esedékes, addig még majdnem kereken 8000 évünk van. Oké, 7.978 ezer évünk.

Hasonlóan a '99-es PC-khez, az emberek is egy újvilágban találják magukat, amint kijönnek az oltópontról. Elsőre persze úgy tűnik, minden ugyanaz, mint 10 perccel az oltás előtt. De az oltás pillanatában elkezdődik egy mindent meghatározó NAGY tudati átrendeződés (NTÁ ← stipi-stopi), azaz, egy történelmi léptékű tantusz-leesés veszi kezdetét, ami először persze csak a bazi nagy tantusz lassú gördülését jelenti, de ez egyre gyorsuló ütemben zajlik majd, és végül – hatalmas robajjal, akár egy leomló jéghegy – lezuhan, leesik egy kozmikus léptékű, kívülről feltehetően szürke utcai telefonkészülék belsejében. És “KLAKK!”, és hirtelen lőn (leszen) világosság, és az emberek fejében a gondolatok kapcsolatba lépnek az új valósággal, s minden átkerül az új értelmezési tartományba.

új korszak – materiális (vakcinizáltsági) szinten

A pátoszt félretéve, mindent megváltoztat az első oltás. Az első csak a kezdet, de ez mindent meghatároz, mint egy jó egyetemi felvételi. Más jövő vár arra, aki kínai vagy orosz vakcinát kap első körben, és más arra, akinek jut a nyugati civilizáció csúcs-fejlesztéséből. És itt nemcsak arról van szó, hogy hány százalékban működik a vakcina – 50, 80 vagy 95 és 97 – hanem arról is, hogy mely vakcina előfizetőjévé válik az illető. Mert a következő oltást, néhány hónap múlva, ugyanattól a gyártótól, ugyanannak a “vakcinázási” kúrának a folytatásaként fogja megkapni az illető – minden bizonnyal (feltehetőleg, és “csak” az esetek zömében).

illustration
illusztráció a biometricupdate.com-on a "
ID2020 and partners launch program to provide digital ID with vaccines" c. cikkben LINK

 

Amikor valakinek egészségügyi problémája adódik, első kérdés az lesz, kapott oltást? Melyiket, és mikor legutoljára? Amikor valaki utazik vagy munkát vállal, dettó felmerülhet ez a kérdés. Megkülönböztetés, persze, nem lesz, csak ha a törvények engedik, de… tág a játéktér az üvegplafonok alkalmazása terén. Lásd, tilos nem felvenni valakit azért, mert nem bombázó nő, mondjuk, egy asszisztensi vagy professzori állásba, illetve bárhova, mégis, mivel nem tilos valakit felvenni, aki bombázó, és végül csak egy embert lehet felvenni arra az egy helyre, az estek zömében előfordul, hogy egy szép nő beelőz egy kevésbé szépet, egy fiatal férfi egy idősebbet, egy ismerős ismerőse egy ismeretlent, egy hasonló stílusú egy más stílusú embert.

És amikor egy munkahely kiállít majd egy tanúsítványt, hogy minden dolgozója be van oltva covid ellen – gondoljunk egy légitársaságra, vagy egy hotelláncolatra vagy bármely multicégre – akkor egy kínai vakcinával beoltott ember “könnyen lehet” (ez csak fikciós és absztrakt spekuláció!!), hogy hátrányba kerül majd, különösen, mondjuk az Egyesült Királyságban, azokkal szemben, akiket a nyugati vakcinák egyikével oltottak be.

Gondolj bele, nem egyszerűbb, ha a következő oltásért nem kell hazautaznia az illetőnek Magyarországra? Nem egyszerűbb, ha ugyanabban az ütemben, ugyanannyi hónaponként kapja az újabb és újabb oltásokat, mint a munkatársai, és nincs olyan, hogy 3 oltás szükséges, és mondjuk más időközönként kell oltani? Nem említve az oltás hatásosságának különbségeit!

oltás sorozatokban érdemes gondokodni

Az első oltás olyan, mint egy komputer megvásárlása. Illetve, mint az operációs rendszer (pl. Linux vagy OSXTM R vagy WindowsTM R) telepítése, mert attól a pillanattól fogva, hogy a telepítés megtörtént, kezdődnek a rendszeres frissítések.

illustrationDebian - "The Univeral Operating System" LiNK: debian.org

A Linux-nál – gondolok itt a Debian alapú Linux “ágra” – a frissítéseket egy a gépeden lévő "modul" (az apt) kalkulálja ki, az univerzális LINUX szisztéma alapján (synaptic package management). Minden letöltésnél figyelembe veszi az aktuális “konstellációt”, és ennek megfelelően telepít új modulokat, szemben a Windows-zal, amely időnként a háttérben letölt egy egész új Windows-t, és suttyomban telepíti azt, ahelyett, hogy a diverzitást megtanulnák intelligensen kezelni.

A járvány ma még újdonság, de a következő 5-10 év nem lesz döntően más, mint az idei. Az első covid-oltás után újabb és újabb "frissítésekre" lesz szükség. Rendszeresen. Néhány havonta. Vagy évente. Aki Linuxot használ, annak a számára  a frissítések a napi rutin kategóriájába tartoznak. És ez így van jól. Ez a természetes menete a dolgoknak. Régen volt olyan, hogy egy védőoltás egy életre szólt. Lásd TBC, illetve a BCG oltás. Biztosan lesz még ilyen is, de a  covid nem ilyen.

verziószámok – hányas vagy? és melyik szisztem?

Az első oltás csak az első, és követi majd a többi, éspedig rendszeresen. Mi pedig, emberek, úgy nézünk majd ki, mint a komputereink, telefonjaink – operációs rendszerekkel s verzió számokkal, és aktuális frissítésekkel. Például “Linux Mint – 4.15.0-132-generic #136~16.04.1-Ubuntu SMP Tue Jan 12 18:22:20 UTC 2021 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux”.
Ehhez hasonlóan elkéápzelhetünk egy "
Sputnik 5 / 21-03-EU-Q1-HU-EAST/dose1" - verziószámot, hogy egy fikciós példát említsek illusztrációként.

Az oltási könyvünk a vakcina update-jeink sorozatának dokumentációja lesz: lejárt jogsi? lesz lejárt oltási bizonyítvány is. Mármint lesz olyan, hogy valakinek “az oltása” (eddigi oltásaink sorozata) már nem lesz érvényes, és kapja majd az email-eket / telefonhívásokat / app notification-öket, hogy jelentkezzen UPDATE-re. Addig pedig instabil entitásként lesz tekintve, korlátozott hozzáférésekkel, illetve magas kockázati kategóriába sorolva.

illustration
Venice Regional Cardiothoracic Surgeon and Medical Director of Open Heart Surgery, John Galat, and COVID unit RN Ranee Rae Yap were among the first to receive the vaccine. (Source: wwsb)

A vírusok folyton mutálódnak. A modern, RMS koncepciójú vakcinákat, például a Pfizer vagy a Moderna vakcináit hiper-könnyű módosítani (tudvalevően). Jön egy mutáció, amire már nem jó a meglévő vakcina? Jön egy “v2”, azaz, egy “v++”, egy következő verzió a vakcinából is. És így tovább. Változik “a vírus”, változnak a vírusok, és változnak a vakcinák is. És minden új oltásnál figyelembe veszik az oltási előzményeket is (mint a Linuxnál egy-egy új modul telepítésekor). A rendszerek és a koncepciók megheletősen különbözőek.

Az oltásokra is ugyanez igaz. Különböző koncepciók vannak, és különböző gyártási vonalak. Külöböző vonatok, amelyek bármelyikére fel lehet szállni (nálunk többre, mint más EUországokban, mert nálunk a kínai és orosz vakcinák is jelen vannak). Aki egyetlen vonatra sem szállt fel, azaz, egyetlen oltást sem kapott, annak is lesz oltási előzménye. Náluk FELTEHETŐEN az lesz odaírva, hogy “valószínűleg átesett” vagy “valószínűleg nem esett még át” fertőzésen, és hogy mikor, plusz hogy hol él az illető. És aki most 35, az 10 év múlva 45 lesz, és valamikor úgyis mindenkinél elkezdődik az oltási folyamat, így vagy úgy. Vagy megfertőződik valamikor, valamelyik variánssal, és emiatt lesz relatíve felkészült a jövőben, vagy kap egy védőoltást, és amiatt. A végeredmény ugyanaz: egy megtanult, megtapasztalt OKOS védelmi reakció, szemben az önpusztító vaktában "védekezéssel".

új korszak

Az egész élet új alapokra helyeződik most, miközben beszélünk. Világszerte mindenki tudati változáson megy keresztül, és egy ponton a már lezajlott egyéni tudati változásnak is mindenki a tudatába kerül, azaz, leesik a tantusz, hogy már mindenkinél leesett a tantusz, és abban a pillanatban minden korábbi rendszer, viszonyulás (attitűd és megközelítés) hirtelen elavulttá válik. Minden új alapokra helyeződik. Ez lehet pozitív fejlődés, vagy lehet puszta alkalmazkodás.

Megváltozik a tudat, megváltozik a rendszer, megváltozik az uralkodó “rendszer logika”, és megváltozik a gyakorlat. A társadalmaknak fel kell zárkózniuk az új szinthez. A társadalmakon belül pedig az egyéneknek is kompatibilissé kell válniuk az új “rendszerrel”. És ez nemcsak egyéni tudati átalakulásokat jelent, hanem az immunrendszer aktuális felkészültségének, felkészítettségének állapotát is, a vírusokkal és vakcinákkal való kontaktusok “napló fájlját” (log-fájlját) is. A polgárok oltási naplója a legfontosabb okmányukká válik majd, és lesz majd olyan, hogy ugyanaz a város, de mégsem ugyanaz az ország. Lesznek ugyanis (vélhetően, talán, akár) olyanok is, akiket az oltási napló alapján máshova sorolnak majd be bizonyos esetekben. Illetve lesznek olyanok, akiknek a szervezete egy X-edig vírus generáció N-edik mutációjával való találkozás során nem szerencsésen reagál majd bizonyos típusú felkészítettség hiánya miatt.

illustration

This image depicts a schoolboy receiving a measles vaccination in1962. As part of the national immunization effort, this doctor was giving a measles vaccination to a young boy at Fernbank School in Atlanta, Georgia. LINK
CDC | Smith Collection/Gado | Archive Photos | Getty Images

Az emberi szervezet eddig is mindig alkalmazkodott a vírusokkal baktériumokkal szemben, és az emberiség a civilizáció szintjén is mindig és folyamatosan alkalmazkodott, most “csak” annyi az új, hogy ez az alkalmazkodás globális szintre kerül, ami az időtlen idők óta – de a leginkább az ipari forradalom, s a világháborúk kitörése óta – zajló globalizációs folyamtoknak már egy régóta esedékes új állomása.

 

-jepe-
2021-01-24

Címkék: oltás, vakcina, identitás