microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről

2012-02-24

Mindenki Szereti a Bálnákat

a közös nevező: a bálna


A cím igaz: bár ez a mondat a filmben kicsit cinikusan hangzik el (mindenki szereti a bálnákat, vagyis a róluk szóló híradás könnyen eladható), a lényeg nem változik, számíthat a figyelmünkre egy olyan film, ami állatmentésről szól, és ezt egy megfelelően drámai, átélhető közegbe helyezik. A legutóbbi hasonló film a Delfines Kaland 3D volt, ami inkább a főszereplő állatra helyezte a hangsúlyt, a Big Miracle viszont inkább a segítőkész emberekre, a bálnák körül tevékenykedő mindenféle népségre fókuszál, hogy a sokféleségből összeálló állatbarát akcióra.

Előre kicsit izgultunk azon, hogyan tudják majd kitölteni a filmidőt egy jégcsapdába esett 3 bálna kimentésével, de aztán olyan sokfelé ágazott a történet, olyan sokan csatlakoztak a nagy bálnamentő akcióhoz, hogy ez végül nem volt gond (amikor kezdett volna „leülni” kicsit a dolog, akkor a Greenpeace-es Drew Barrymoore búvárruhát öltött, és személyesen találkozott lent a bálnákkal..).

A film egy megtörtént eseten alapul, és 1988-ban járunk. Három bálna, vagyis egy bálnacsalád az északi sarkkör jégpáncéljának a fogságába esik, nem tudnak melegebb vizekre elvándorolni, mert körbeveszi őket a jég. Meg kell őket menteni, és ennek a szerteágazó mentési akciónak a történetét mutatja be a film. Igazából nincs sok izgalom, de az az érdeme megvan a filmnek, hogy többféle aspektust fel tud vonultatni az állatmentéssel kapcsolatban.


Van egy fiatal tv-s riporterünk (John Krasinski laza és szimpatikus játékával), van egy elszánt Greenpeace-esünk, Drew Barrymoore személyében, egy olajfúró milliomos, aki segít, a Fehér Ház egyik bombázó munkatársnője, aki szintén megteszi, amit lehet, a Nemzeti Gárdát vezető macsós Dermot Mulroney, aki keménykedik, orosz hajókapitányok, akik szintén szeretik a bálnákat, és innuitok (eszkimók), akik bár egy időben hezitálnak a bálnacsalád levadászásán, azért inkább ők is mentik az állatokat.
Egy eszkimó kisfiú életén keresztül bekukkanthatunk a természetes életformájuk megváltozásába, és abba, milyen fontos megtartani a kultúrájukat a „fehérekkel” szemben, és még egy klasszikus szőke riporterlány karrierje is kirajzolódik előttünk. Mondhatnánk, hogy végül is annyira nem sok minden történik a mentőakció fázisain kívül, és ez így is van, de ettől még kellemes nézni a filmet.

A film végén, ugyanúgy, mint a szintén megtörtént Delfines Kalandnál, láthatjuk a valódi szereplőket, a mentőakció valódi résztvevőit, és ez a valóban-megtörtént hangulat még a végén feldobja a filmet. Végül is, ha nem is annyira izgalmas eszközökkel (a rendezés nem volt semmi különös, mint ahogy a képek, vagy a szereplők közti viszonyok alakulása sem), de egy sikeres bálnamentést dokumentáltak ezzel a játékfilmmel, és ezt a pozitív üzenet miatt díjazzuk. Vegyük úgy, hogy egy állatbarát játékfilmmel van dolgunk, ami, cserébe a kedves bálnák támogatásáért, engedményeket kap film-fronton...

-olasz-
2012-02-24

Címkék: John Krasinski, Drew Barrymoore



:::::::
  LÁSD: Mindenki Szereti a Bálnákat info-file
:::::::  (Big Miracle 2012.)