microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről

2012-03-26

Csempészek

egy Pollock-kép elrablása


Ha valaki túl sok akciófilmet néz, megárthat neki, mert kívülről fújja majd az összes sémát, és nincs az a fordulat, amit ne találna vagy unalmasnak, vagy pedig valószerűtlennek. A Csempészek tipikusan egy olyan film, amiben hemzsegnek a sémák ... van azonban benne egy csel, egy csavar, éspedig az, hogy a trailer nem pont azt a filmet reklámozza, amit kapni fogsz ...

A trailer egy filmnek a legfontosabb eleme, manapság szinte nem is filmeket, hanem trailereket adnak el a boxoffice-nál. Amire a néző jegyet vesz, az nem a film, hanem a trailer, amelyben ott a sztori néhány motívuma, ott van a szereposztás, néhány jelenetből villanások - elegendő anyag, hogy megmozgassa a fantáziád. Ezért veszel jegyet, nem azért, mert egy film jó, hanem azért, mert tetszik a trailerje, és azt hiszed, hogy a film jó lesz.

Egy trailer rengeteg információt tartalmaz, egy rutinos mozinéző ebből az elébe tárt info-dózisból simán összerakja a filmet, mármint azt, hogy milyen lesz a film. A Csempészek trailerje azonban megtévesztő, és ez persze nem véletlen.

Lássuk csak, mit árul a trailer: egy régi rosszfiú, aki ma már jó útra tért, kénytelen visszatérni az alvilágba, mert zsarolják. Az egész film nagyon keményre van véve, sötét képek, nagyon kemény verekedések, a feleségét folyton bántalmazzák, és hozzá eszméletlenül brutálisak a gyilkosok, lásd a ragasztószalagból készült maszkokban végrehajtott támadást. Kiderül a trailerből, hogy ez olyan típusú film, ami közel áll a valósághoz, és ezért nagyon durva. helyesebben fogalmazva, ez derül ki a trailerből - miközben a film nem ilyen ... és ez a csel, illetve ez a vicc :)

A néző rossz információk alapján rosszul rakja össze, hogy milyen lesz a film. A trailert látva tényleg azt hisszük, hogy amolyan mocskos zsarus, véres és brutális történetet látunk majd, véres és brutális stílusban - úgy, ahogyan a valóságban megtörténne, mert ez egy valósághoz az átlagosnál jobban közelítő gengszter sztori.

A film ehhez képest meglehetősen könnyed - leszámítva az egy darab gengsztert Ribisi személyében, aki időnként átmegy Wahlberg feleségéhez (Beckinsale), hogy durván megverje (nyilván azért ilyen durvák ezek a jelenetek, hogy a trailer hatásosabb lehessen, és alátámassza a mocskos és valóságos gengszter sztori elképzelésünket).

 

A film ezzel együtt tényleg a minimumon pörög, bár vér az így is rengeteg van benne. A Szemtől Szemben (HEAT) híres rablás jelenetét is egy-az-egyben lenyúlták, és csak ebben a jelenetben legalább 10-15 ember hal meg. A film mégis "könnyed" (inkább könnyű, sőt, súlytalan), ebben a jelenetben például azt látjuk, hogy az egész brutális rablás egy darab Pollock-képről szól. Látjuk ugyanis, hogy kivágják a képet a keretből, és összecsavarják, hogy aztán egy összepecsételt, koszos vászonként bedobják a furgon rakterébe :)) Közben pedig a véres gyilkos, aki az akciót szervezte, szépen meghal, kiszáll a filmből, és így Wahlberg máris úgy libbenhet át a következő jelenetbe, mintha mi sem történt volna. Értsd, pár perce még rettegnie kellett ettől a gyilkostól, aki fegyvert fogott rá, és meg akarta ölni, most meg ott pusztult el mellette a furgonban, és így csak lazán kidobták, plusz nyertek a semmiből egy Pollock-képet .) Nos, így könnyű ez a film - illetve súlytalan.

 

Wahlberg egyébként minden bizonnyal az Olasz Meló miatt kapta meg ezt a szerepet, hiszen abban is ilyen okos fiút játszott, aki túljárt a többiek eszén, és profin megtervezte a "melót". A film egyébként nem szimpatikus, mert miután Wahlberg nagy nehezen rászánja magát, hogy a felesége öccse kedvéért elmegy csempészni (700e dollár értékű profitot generálva!), amikor végül ott van a hajón, elneveti magát, mert örül, hogy végre megint azt csinálhatja, amit szeret ... és ez nem szimpatikus, és ha már itt tartunk, senkinek sem ajánljuk, hogy valaha csempésszen, és e film helyett talán okosabb ötlet megnézni egy "Majdnem Megúsztam"-epizódot az ID Discovery csatornán - tanulságosabb élmény lehet :))

A film egyébként remake, az eredetije (Reykjavik-Rotterdam) egy izlandi film, a rendező (Baltasar Kormákur) pedig annak a filmnek a főszereplője volt, ő játszotta Wahlberg szerepét...

-jepe-
2012-03-26

Címkék: Pollock, csempészek, Wahlberg, Backinsale



:::::::
  LÁSD: Csempészek info-file
:::::::  (Contraband 2012.)