microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről

2012-04-01

A Titánok Haragja 3D

az akciófilmes görög mitológia folyt.


2010 áprilisában már szembesültünk a Titánok Harcával, most pedig itt van a folytatás, a haragvó titánokkal. A görög mitológia alakjai egy Hollywood-i akció-fantáziafilm-sorozat főszereplőivé váltak, és ezúttal az istenek közül a legkevésbé érdekes, Kronosz jelenti a fenyegető veszélyt a jófej istenekre és az emberekre, illetve a félig ember-félig isten Perszeuszra.

Nehéz nem észrevenni, hogy a 3D-s filmekhez mennyire megfelelő alapanyagot szolgáltat a görög mitológia, a halhatatlan istenek összecsapásai, az emberekre mért büntetések és a harcok látványosak 3D-ben, és az emberek és istenek kapcsolata elvileg még dramaturgiai anyagként is szolgálhatna, az más kérdés, hogy ezek a filmek nem árnyalják a történetüket, így a halandók és nem-halandók kapcsolata egy-két címszóba sűrűsödik.



(A Titánok Haragjában Liam Neeson mint Zeusz azt mondja, már nem imádkoznak az istenekhez az emberek, ami rossz, mert így el fogják veszíteni az isteni hatalmukat, halandókká válnak, és a gonosz Kronosz uralkodik majd Földön – ez nem egy túl szofisztikált sztori, a karakterekben, cselszövésekben és eseményekben gazdag görög mitológiából igazán többet is ki lehetett volna hozni).

Most, a Titános folytatásban szinte csak a harcokra helyezték a hangsúlyt, Sam Worthington (Perszeusz) szinte a film legelejétől csatázik a titánokkal, és annyi közelharcban vesz részt a mindenféle rossz lényekkel, hogy csodálkozunk rajta, hogy még mindig talpra tud állni, de végül is ő az emberiség (és a világ) megmentője, úgyhogy a sok durva küzdelem után mindössze néhány vércsík lesz az arcán. Cselekmény dolgában tehát nem állunk túl jól, egy labirintusos jelenetsort leszámítva mintha egy harc-folyamban vennénk részt, ami egy idő után fárasztó (bár tudjuk, ez 3D-s látványként jól működik).



A karakterek elmosódottak (még Perszeusszal kapcsolatban is csak annyi a lényeges elem, hogy jó apa akar lenni), a párbeszédek semmitmondóak, és mind a halvány szerelmi szál (Perszeusz és Andromeda között), mind az erőltetett humoros szál (Agenor karaktere) kudarcba fullad, vagy inkább érdektelenségbe.

Sejtjük, mi lesz a végkifejlet, azt is, melyik isten melyik oldalra áll végül, de ez nem is annyira számít, a lényeg a már említett tesztoszteron-növelő akció-sorozat, amiből viszont kapunk eleget. (Itt is felbukkan a mostanában többször látott „túl-közelről felvett összecsapás”-stílus, ami azt jelenti, hogy a két szereplő -vagy egy szereplő és egy rajzolt lény- verekedését túl közelről rögzítik, így nem lesz meg a rendes akció-élményünk, viszont kevesebbet kell koreografálni, gyakorolni, stb...).



Sam Worthington immár olyan természetességgel lép az „átlagos ember, aki valami miatt mégsem átlagos, és akire nagy küldetés nehezedik”-szerepkörbe, mintha mindig ezt csinálta volna, egyébként így is történt (az Avatar óta). Rosamund Pike meggyőző a harcos királynői szerepben, viszont Liam Neeson hosszas fejtegetésein, és lanyha beszédmódján el lehet aludni. Toby Kebbell (Agenor) az egyik kedvenc angol színészünk, de most sajnos ő sem domborított nagyot a vicceskedő tolvaj, majd kiválasztott félisten szerepében.

A Titánok Haragja egy 3D-s vászonra megtervezett akció-fantáziafilm, aminek végülis csak technikai okokból mitológiai a története. Az első filmet egy másik rendező jegyezte, mint ezt, de nagy stílusbeli különbséget nem érzékelünk a két mű között. És szerintünk sok néző így a második film után sem tudná megmondani, kik is voltak azok a titánok...

-lido-
2012-04-01

Címkék:



:::::::
  LÁSD: A Titánok Haragja 3D info-file
:::::::  (Wrath of the Titans 2012.)