microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: urban / enviro -> városkoncepció, öko, környezet
    

2020-03-22

a járványt egészségesek terjesztik – a kormány-info pontatlan

mindenkinek otthon kell maradnia, és betartani az óvintézkedéseket


Nem pánikkeltés akar lenni ez a cikk… hanem tudatosság ébresztés. Addig, amíg a hivatalos információ az, hogy ‟az idősek ne menjenek ki az utcára”, a járvány az Olasz mintát követve, exponenciális tempóban terjed… lássuk miért…

EDIT:
tegnap (márc 24 óta) a kormány koronavírus oldalán már az szerepelt, hogy a diákok, hazaérkezők, és mindenki, aki teheti, maradjon otthon, önkéntes karanténban. remek fejlemény!

Mindannyian láttuk a relatíve még mindig sok utcán sétáló idős embert, nem igaz? Hogyan láthattuk őket? Például úgy, hogy kimerészkedtek a tiltás ellenére. Ja, és van még valami: mi is ott voltunk, kint. ‟De nekünk szabad” – szólal meg bennünk a jól informált állampolgár. Hiszen a vírus csak az időseket veszélyezteti. Ha mi elkapjuk, nagy baj nem történik… ÉS eleve, a kormány az időseket kéri az otthonmaradásra, nem mindenkit…

Nos, itt a probléma… illetve gigantikus tévedés, amit a pontatlan, helytelen kormány-kommunikáció idéz elő… Mert (állítás #1) a valóság az, hogy

ha csak az idősek maradnak otthon, a vírus rohamtempóban terjed, és a járványt semmi sem állíthatja meg.

És ez még akkor is igaz, ha a fiatalabbak, mondjuk a 60 alattiaknak az 50%-a komolyan veszi a járványt és az észszerű tilalmat. Valószínű – utána kellene számolni – hogy még ha a fiatalabbak 80%-a betartja az észszerű korlátozásokat, a vírus akkor is nyerésben marad.

illustration

Most a helyzet (ez csak találgatás, személyes benyomások alapján) kb. úgy néz ki, hogy a fiatalabbak 60%-a betartja, az idősebbeknek pedig a 70%-a. Ebből a 60% jó hír, s tudatossággal simán felfejleszthető 90%-ra, a 70% viszont nem eléggé jó hír, mert az idősek NEM azért mennek ki, mert le se tojják a helyzetet, hanem azért, mert szükségük van arra, amiért kimennek. Ennek a (saccolt) 70%-nak a 99%-ra fejlesztése jóval több munkát igényel. A Kétfarkú Kutya Pártja csinál ilyen kezdeményezést Pécsett, és Pesten, illetve Budán is hallottunk ilyenről, csodálatos, fiatalabbak bevásárolnak az idősebbek helyett. Ezt kellene szélesebb körben megvalósítani. Országszerte.

az otthonmaradás és az óvintézkedések MINDENKIRE vonatkoznak (máskülönben a járvány nyer, és az emberiség veszít)

A cél az, hogy senki se menjen ki, máskülönben a vírus terjed, a járvány terjed. Persze, mindenkinek ki kell mennie, de meg lehet szervezni észszerűen, óvintézkedésekkel. Egyáltalán nem mindegy, hogy egy héten 3x megy-e ki valaki, vagy naponta 4x. S nem mindegy a maszk viselés és a kézmosás sem. Az összes vásárolt cucc elmosogatását most ne is említsük.

De minden ott kezdődik, hogy világossá kell tenni, NEM az idősek terjesztik a vírust, és nem a beteg, a tüneteket produkáló emberek. HANEM MINDENKI. A kijárási korlátozásokat és egyéb óvintézkedéséket pedig mindenkinek egyformán be kell tartania. Ahogyan Norvégiában egyből megfogalmazták: ez közösségi munka.

És lássuk a második állítást, amely pici odafigyelést igényel, mind megfogalmazás, mind pedig olvasás, jelentéstulajdonítás terén (állítás #2):

a koronavírust legesleginkább egészségesek terjesztik.

Hülyeség, gondoljuk elsőre. DE aztán leesik. Lappangási idő. Plusz, lehet terjeszteni, átvinni egyik helyről a másikra, szétkenni a 120 nanométer átmérőjű zsírgömböket, még megfertőződés nélkül is (!). Egy ottawai újság, az Ottawa Citizen cikkében, az összefoglalt statisztikai adatok közt szerepelt az, hogy 10-ből 9 esetben egészségesek adják tovább a vírusfertőzést.

járvány matek

Egy járvány legfontosabb mérője az R0 (‟er nulla”, vagy ‟ÁR NOoT”, angolul a ‟nought” azt jelenti, nulla, ezt nem mindenki hallotta, ha igen, bocs :)). Az R0 annak a mutatója, hogy egy fertőzött személy hány embert fertőz meg, mielőtt kiderül róla, hogy fertőzött (mondjuk, 5 napon belül). Ha ez a szám nagyobb, mint 1.5, az már nagyon rossz. Ez ugyanis azt jelenti, hogy egyre több és több lesz a megfertőződések száma. Nem csökken, hanem mindig nő. Ráadásul… egy ponton túl annak a valószínűsége, hogy valaki fertőzöttekkel találkozik, megugrik (amiatt, hogy már sok a fertőzött, és nagyipari szinten zajlik a megfertőződés)… innentől kezdve az 1.5-ös R0 már a katasztrófával egyenlő. A kormány tájékoztatása szerint most pontosan ez a szakasz vette kezdetét… (ami azt jelenti, hogy nyilván sokkal-sokkal több fertőzött van, mint regisztrált beteg!)

illustration

Az R0 kívánt értéke 1. Ha egy ember max. 1 embert tudna csak megfertőzni, a járvány kezelhető lenne. Visszaszorítható. Ez azonban ma még csak álom. Mert a járvány, ha lassabban is, a megszorítások miatt, de végül mégis szabadon terjed, és dübörög, köszönhetően annak is, hogy a népesség zöme azt hiszi, az idősek fertőznek, ez az ő járványuk, és nekik kell otthon maradniuk, és nem mindenkinek.

Ha a járvány megfékezése a cél – ahogyan az – akkor vagy mindenki otthon marad, önkéntes karanténban, minimálisra redukálva a kijárásainak a számát, és beiktatva biztonsági előírásokat, vagy pedig bedobtuk a gyeplőt a lovak közé, hadd szóljon, és hagyjuk, hogy az olasz modell érvényesüljön nálunk is.

kapcsoljunk a 3. sebességbe most

Karácsony Gergely főpolgármester felhívása, hogy mindenki maradjon otthon, és korlátozza a kijárásait, megkésett felhívás, de abszolút a helyén van. A kormány intézkedései is abszolút a helyükön vannak, és tegyük hozzá, többé alapvetően nem politikai táborok versenyéről van szó (!), hanem az emberiség túléléséről. De… bőven van mit fejlődni!

A kormány kommunikációjából ma csupáncsak annyi hiányzik, hogy kimondják, mindenkinek otthon kell maradnia. Ezt sürgősen korrigálni kell, mert amíg lebegtetve van ez a félreértés, a járvány nem fog csillapodni. Sőt…

Az intézkedések terén azonban már rengeteg a sürgős korrigálni való – ez azonban a szakértők, ‟járványológusok” (epidemológusok), orvosok területe. Mi laikusok itt csak annyit látunk, hogy magasabb komolysági fokozatba kell kapcsolni. A járvány komoly, komolyan kell ennünk – mondja Angela Merkel. Ha három stádiuma van a járványnak, és most indul nálunk a második. Akkor már most a harmadik stádium szigorú intézkedéseit kell bevetni. Karácsony Gergely pont a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet tegnapi fb post-jában, Európa egyik különösen veszélyeztetett, ma még feltáratlan fertőzöttségű nagyvárosának fiatal és friss főpolgármestereként. Ha már itt tartunk, mind Karácsony Gergely, mind a kormány abszolút pontosan megfogalmazzák, csak együtt küzdhetjük le ezt a járványt. Ehhez azonban a lakosság egészének teljes komolyságú részvétele szükséges, és egymás tisztelete.

 

-jepe-
2020-03-22

Címkék: koronavirus, R0, Karácsony Gergely, terjedés, kormány, mindenki