microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: urban / enviro -> városkoncepció, öko, környezet

2020-04-04

Izland bebizonyította: mindenkit tesztelni kell

tesztelni! mindenkit! most!


3 napos hír a CNN-en, Izlandon 9000 tesztet végeztek, és a pozitív esetek 50%-a tünetmentes volt (!). Mit jelent ez?

Ezt a cikket nem szakértő írta, hanem egy művészetkedvelő író, de gyakorlatilag a CNN cikket tolmácsolom :)

Izlandon 9000 tesztet végeztek, és a pozitív esetek, azaz, a fertőzöttek 50%-áról derült ki, hogy nem is voltak, nincsenek is tüneteik! A kutatók a kezdetektől tudják, hogy a SARS-CoV-2 vírus túl gyorsan terjed, ahhoz képest, hogy a hozzá hasonló SARS-CoV-1 nagyon hasonló tulajdonságokkal bír, és sokkal lassabb tempóban volt képes csak terjedni. Tehát tudni lehetett, hogy a SARS-CoV-2 “tud valamit”, van valami trükk van valami, ami lehetővé teszi az iszonyatos pusztítást, amit végez.

Izlandon ennek a titkát fejtették most meg.

És ez a titok ennyi: a fertőzöttek 50%-a egészséges emberként jön-megy, s terjeszti a vírust. Ez jóval nagyobb “előny” a vírus számára, mint a lehetséges hosszú inkubációs idő, mert a legtöbb vírust akkor termeli a fertőzött ember szervezete, amikor vírus már eluralkodott rajta, és akkor már vannak szimptómák is. Szóval az, hogy még amikor már beteg az ember, meg van fertőzve, és a szervezte termeli a vírust, akkor sincs semmilyen tünet, 100-ból 50 ember esetében, azt jelenti, hogy a vírus félelmetesen hatékonyan tud terjedni.

Müller Cecília a minap azt válaszolta az index.hu munkatársa kérdésére, arról, hogy bevezetik-e a tömeges tesztelést (az új találmánynak köszönhetően), hogy “felesleges tömegesen tesztelni”.

illustration

kép: Csillag Tamás (Momentum) fb oldaláról

Az Izlandi felfedezés fényében ez a kijelentés a legrosszabb, amit egy operatív csoport vezető, mondhat. De nem hibáztatunk, hanem javítunk! Müller Cecília, mellesleg, a minap azt is mondta a tévé képernyőjén, hogy a vírus a legtöbb felületen csak néhány óráig él meg. Ez fatális tévedés, hamis tény, lévén, hogy a SARS-CoV-2, a legutóbbi kísérlet (New England) eredményei szerint műanyagon 72 óráig fertőzőképes marad, “megél”, “túlél”. És nem említettük , hogy 4 fokon, mondjuk, hűtőben, 28 napig!

Az izlandi felfedezés tanulsága egyértelműen az, hogy TESZTELNI KELL (ahogyan nálunk, több nappal ezelőtt a Momentum Egyesült Királyság-béli tisztségviselője, Csillag Tamás is mondta: “tesztelni tesztelni”).

Gondoljatok bele, ha tudni lehetne, hogy boltokban fertőzés-mentes alkalmazottak dolgoznak! Vagy ha egy város tagjait szúrópróbaszerűen tesztelni lehetne! Megfertőződések tömegeit lehetne elkerülni!

Miért?

Mert ha kimutatják a látszólag egészségesekről, hogy fertőzőek, kvázi “lebuktatják” a vírust. Mivel nálunk 10 000 ember él, szemben Izland piciny népességével, a tömeges tesztelés jóval nagyobb számokat igényel. Plusz taktikai, és intuitív profizmust is (feltételezem).

Adott egy város. Ha “megszondáznak”, letesztelnek 300 embert, és kiderül, hogy van köztük 30 fertőzött, a város összes lakóját érdemes tesztelni. Ha a tesztelés megtörténik, karanténra lehet szorítani a fertőző ebereket, és nem fertőznek tovább. Stb. Stb.

Nagyon úgy tűnik, ill. egyértelmű: a tömeges tesztelés lehet a megoldás…

a Momentum Mozgalom, illetve Csillag Tamás, már egy ideje hangoztatja ezt, szóval, lehet, hogy eljött az ideje egy

informális online Népszavazás megszervezésének? ASAP!

 


Címkék: tesztelni, Momentum, Izland, tünetmentesség