microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről

2012-05-29

Tegnap Éjjel

érzékeny film a párkapcsolatokról


Massy Tadjedin, a Teheránban született fiatal rendezőnő telibetaláló és érzékeny filmet készített egy New York-i párról, az ő szofisztikált és boldog kapcsolatukról, amit egy külön töltött nap váratlan kihívásokkal tesztel. Az elsőre semmi különösnek tűnő történet Tadjedin 4 tehetséges színészének előadásában egy kifejezetten jó filmet hív életre.

Az első percektől tetszik, amit látunk, Keira Knightley (Joanna) és Sam Worthington (Michael) egy partira indulnak, összeszokottan, és még a megérkezés előtt biztosítják egymást a szerelmükről. Bár szereposztóként mi sose raktuk volna egybe Knightley-t és Worthington-t, mindketten jól játszanak, és így már a kezdetektől valósnak tűnik az egymáshoz tartozásuk.



Aztán a partin Michael bemutatja a feleségének az egyik új kolléganőjét, a gyönyörű Laura-t (Eva Mendes), és Joanna rögtön érez valamiféle hullámokat Michael és közte. És ezzel beindul a tulajdonképpeni cselekmény, ami nem más, mint a Joanna-ék kapcsolatának az egynapos története, egy külön töltött napé, ami még ezt az igazi, erős szerelmet is próbára teszi.
Nem történik tulajdonképpen semmi különös, csak annyi, hogy mind Joanna-t, mind Michael-t „megkísértik”: a lánynak felbukkan az egyik legnagyobb volt szerelme (Alex/Guillaume Canet), akivel még mindketten szeretik egymást, Michael pedig egy nagyon vonzó és érdekes személyiséggel, a hihetetlenül csábító Laura-val tölti a napját.


A feszültség folyamatosan tapintható, és annyira pontosan és az életet jól ismerően írta meg Tadjedin a forgatókönyvet, hogy az összes apró gesztus, csúsztatás, elhallgatás, erotikus feszültség, vonzalom, távolságtartás, erkölcsi dilemma és érdeklődés, mind a helyén van és teljesen érthető. A profi megvalósítás miatt nem egy kamaradrámának látjuk a filmet, amit csak elszánt hangulatunkban nézhetnénk meg, hanem egy jó tempójú, érdekes és tartalmas filmnek, ami remekül ki tudja tölteni a filmidejét. Jó követni a 4 szereplő gondolatait, érzéseit és megmozdulását, és izgalmas értelmezni az érzelmi zűrzavarokat.

Mind a 4 színész komolyan vette a feladatát és nagyon jól játszottak, Keira Knightley a leginkább, de Guillaume Canet is „visszatért” a szemünkben, végre megint egy árnyalt és érdekes karakter bőrébe bújhatott, akit hibátlanul formált meg. Az ő és Joanna kapcsolata és együtt töltött órái a legérdekesebbek a filmben, és hozzá kötődik a film legmeghatóbb jelenete is.

A forgatókönyvíró pontos életismerete és a filmbeli átélhető érzések jóvá teszik a filmet, egy igazi filmélménnyé, ami később is ott fog keringeni a fejünkben...

-olasz-
2012-05-29

Címkék: Keira Knightley, Guillaume Canet, Sam Worthington, Eva Mendes



:::::::
  LÁSD: Tegnap Éjjel info-file
:::::::  (Last night 2011.)