microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről

2012-05-09

A Biztonság Záloga

Biztonságban, a széfben


Jason Statham láthatólag nem sok időt tölt a felajánlott forgatókönyvek átböngészésével, nincsenek fenntartásai vagy kifogásai az egyszerű akciótörténetekkel szemben, amikben nincs más dolga, mint verekedni és adott helyzetben megfelelően dühösen nézni, mondjuk, amikor orosz maffiózók megölik a feleségét.

A Safe illeszkedik a mostani Statham-filmek vonalába (amelyeknek már a magyar címe is sokatmondó, lsd. Mestergyilkos, Válogatott Gyilkosok, Halálfutam), illetve az eggyel ezelőttiekhez is (Szállító-sorozat, Crank-sorozat), egy „sima” akciófilm, amiben az eredetileg londoni „rosszfiú” Statham (lsd. az első két filmjét, Guy Ritchie-vel), „tökös” New York-i zsaruként szabadítja maga ellen a nagy maffiózó családokat, a korrupt elitrendőröket, és még ki tudja, kiket.



Ezúttal a jó ügy, amit/akit véd, egy kínai 12 éves kislány, Mei, akit különleges memóriája miatt élő számítógépként használnak a kínai maffiózók. A kislány nagyon helyes, de ezen kívül nem sok érdekesség adódik a történetben, Statham ügyesen manipulál, verekszik és gyilkol, mikor mire van szükség. A sztori szerint a város nagy hatalmú erői mind Mei-t akarja megszerezni magának, vagy megölni, mert megjegyzett egy számsort, ami nem kevesebb, mint 30 millió dollárt jelent egy széfben (!).
Ez a 30 millió dollár, ami miatt a fél alvilág kiirtja egymást, annyira nevetségesen kis összegnek tűnik, mint amikor a az egyik Austin Powers-részben Doktor Genya 1 millió dollárt követelt az amerikai elnöktől, vagy különben elpusztítja a Földet. Itt emiatt a 30 millió miatt csapnak össze egymással és Statham-mel a New York-i „családok”, plusz a korrupt rendőrök és politikusok.

Pontosan azt kapjuk, amire számíthatunk egy ilyen történettel a háttérben, lövöldözésekre és közelharcokra, durva verekedésekre és szimpla párbeszédekre. Pedig a forgatókönyvíró-rendező Boaz Yakin 2003-ban egy fantáziadús és kedves filmmel állt elő, a Nagydumás Kiscsajokkal, Brittany Murphy-vel és az akkor még kicsi Dakota Fenning-gel a főszerepekben, bár az is igaz, hogy azt a filmet nem ő írta, hanem „csak” rendezte. Most a Safe-vel nem tett le egy kicsit is más akciófilmet az asztalra, mint ami megszokott, és ami azt illeti, Jason Statham filmográfiáját sem dobta meg ez a főszerep. Tulajdonképpen a kínai-amerikai kislány, Catherine Chan (Mei) volt a legjobb a filmben...

-olasz-
2012-05-09

Címkék: Jason Statham, Boaz Yakin



:::::::
  LÁSD: A Biztonság Záloga info-file
:::::::  (Safe 2012.)