microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről

2014-05-04

Bérgavallér

Woody Allen, a kerítő


Woody Allen fantasztikus egyedi stílusát eddig csak a kb. két-három évente megjelenő új filmjeiben élvezhettük. Most más a helyzet: nem ő rendezte meg a legújabb Woody Allen-filmet, hanem John Turturro barátja, és az eredmény meglehetősen vicces és jó lett.

A film angol címe, és a magyar fordítása is visszafogott, de pontos: egy középkorú, kedves és kissé lelassult férfit rávesz a bőbeszédű barátja, hogy megrendelésre tegyen boldoggá nőket, és a bevételen osztozzanak.A bátortalan kezdet után egész jól belejönnek az új szakmájukba, és körülöttük egyre virulóbb nők bukkannak fel. Már az alapötlet is aranyos, hát még az az érvelés, amivel Murray (Allen) ráveszi a „dzsigolóját” a munkára: Fioravante virágkötőként úgyis földközeli dolgokat csinál, semmiből nem tart a nőket is kezelnie...))

Remek lassú tempóban halad a film, van idő mindenre: Woody Allen vicceire, aranyos beszólásaira, Turturro rejtett férfias sármjának a kibontakozására, a New York-i haszid zsidó közösség életének bemutatására. Ha belegondolunk, nem sok minden történik a filmben, de szinte mindegyik jelenete érzékletes.


Murray jártában-keltében egy fiatal haszid özvegyet (Vanessa Paradis) is megkörnyékez, majd a teljesen a vallásának és a családjának élő nőnek elmagyarázza, hogy érintésekre mindenkinek szüksége van, és hogy ő tud egy jó pszichológus-félét a számára. Fioravante érzékeny „kezelésének” köszönhetően a nő kezd megnyílni a világ felé, látjuk, ahogy apró lépésekben halad egy valódibb élet felé. Ezek mind jól kitalált jelenetek, Turturro mindigis értette a rendezői finomságokat.

És mindezek felett ott van az eredeti Woody Allen-es humor, a mindent túlbeszélő, nagyon őszinte, csavaros beszédű és vicces stílus, ami miatt annyira kedveljük a filmjeit. Itt is remekül előadja magát, vannak „zsidós” és „szexis” beszólásai, és az egésznek ő adja a humoros alapját.

Kifejezetten kellemes film a Bérgavallér, amire bármelyik családtagunkat, barátunkat elhívhatjuk, valószínűleg mindenkinek tetszeni fog.

-lido-
2014-05-04

Címkék: John Turturro, Woody Allen, Vanessa Paradis:::::::
  LÁSD: Bérgavallér info-file
:::::::  (Fading Gigolo 2013.)