microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről

2023-06-18

Szakértők

"titán elvtársak"


A nemrég lezajlott, nagy reklámmal kísért filmes esemény zsűrijének döntése szerint a legjobb nagyjátékfilmnek járó díjat Tősér Ádám rendező vehette át a Blokád című filmért. Megkapta még a legjobb forgatókönyvírói, operatőri, a vágói, és maszk díját, valamint elnyerte a legjobb férfi főszereplő és a női mellékszereplő díját is.
 
A zsűri elnöke Koltai Lajos a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas és érdemes művész, világhírű operatőr, rendező. A zsűri további tagjai Bakos Katalin szerkesztő-rendező, televíziós szakember, Dobó Kata színész-rendező, Pesti Ákos filmproducer, filmgyártási szakember és Vecsernyés János, Balázs Béla-díjas rendező-operatőr voltak. Jegyezzük meg neveiket, ők bizonyára valamennyien szakértők. A rendező, a szakértői gárda döntése alapján joggal gondolhatja, hogy a film remekmű, és ennek tudatában bátran nekieshet a véleményének hangot adó kritikusnak.
 
illustration
köztéri szobor a parlamentnél, a Horthy időszaknak megfelelő stílusban (illusztráció)
 
 
A hatvanas években terjedt el a “titán elvtársak” szókapcsolat, apámtól hallottam akkoriban. Nem értettem tizenévesen a jelentését, arra gondoltam, hogy olyan emberekről lehet szó, akik kemények, céltudatosak, döntéseik megkérdőjelezhetetlenek. Később rájöttem, hogy abban az időben a párt kádereket hívták így, akik a párthoz való hűségükön kívül nem bírtak különösebb szakértelemmel. Amikor kiderült, hogy a gyár igazgatónak, téesz elnöknek kinevezettek nem bírnak a terület megkövetelte feladatokkal, a párt más területre küldte őket, azzal a jótanáccsal, hogy “ti talán elvtársak, tudtok valamit kezdeni vele”. Ők voltak a Titán elvtársak. Volt még egy meglepő mondata az ilyen figurákra, azt hiszem, a badacsonyi borászatban is megjelenhetett egy ilyen “ejtőernyős” (ez is jellemző szavajárása volt), “Talajvíz elvtársnak” hívta, magyarázatként hozzátéve, hogy feltört, mint a talajvíz. Persze, ezt csak szűk családi körben mondta, a hatvanas évek elején ez veszélyes mondás volt, különösen attól, aki alíg tizenöt évvel ezelőtt a gyűjtőfogház vendége volt kuláklistás múltja miatt.
 
Az ország jelenlegi vezetőinek jó része valami ködös ábrándot kerget, a két háború közötti időszakot, a Horthy kort tartva követendő iránynak. Vitézeket avatnak, egyházi nagybirtokok létesülnek, uradalmi viszonyokat teremtenek és cselédeket tartanak. Kultúrára, oktatásra, egészségügyre nem jut, akik párthűségükről bizonyosságot tesznek vagyoni helyzetük lehetővé teszi a magán iskola és magán kórház költségeinek megfizetését.
 
Spíró verse félelmetes aktuálissá vált alig negyven év múltával. “Jönnek a dúlt-keblü mélymagyarok megint”. S ha úgy érzik, fellöknek. A filmes és színházi szakma megosztottsága, a pedagógusok melletti össztársadalmi kiállás hiánya a hatalmi arroganciát táplálja. Fortélyos félelem igazgat, a Titán elvtársak kora újra eljövend.

Durst György

(Durst György facebook post-ja, publikálva a szerző engedélyével)


Címkék: szakértők, Titán, titán elvtársak, Horthy kor