microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: OR -> ORendszer, hétköznapi valóság

2024-06-03

mit tudunk az üveghídról, és mit nem? egy nappal fideszes fejesek hídbejárása előtt

újgazdag módi


Sátoraljaújhely kiemelt beruházás alanya lett. A kormány által finanszírozott un. “üveghíd” anélkül épül meg a városban, hogy bármiféle lakossági fórumon felmerült volna, hogy igény volna ilyen turista “izére”. Felülről döntöttek az építkezésről, és felülről irányítják a tájékoztatást is.

illustration ketten a hídon, próbalátogatók

Ez nem a Szovjetunió és nem a Rákosi rendszer, és nem is egy Bacsó Péter vígjáték, “Tanú 4” (avagy "még mindig Tanú") címmel. Mégis ugyanazok a sémák ismétlődnek.

Felhívod a polgármesteri hivatalt, hogy szeretnél tájékozódni az üveghídról. Nem mondják, hogy tekintsd meg a város weboldalát, satoraljaujhely.hu, és ott minden információt megtalálsz. Nem mondják azt sem, hogy további kérdésekkel pedig fordulj a városháza sajtósaihoz, akik készséggel állnak rendelkezésedre.

Helyette azt mondják: Nincs információ. Nem tudunk információt adni. Adja meg az elérhetőségét és visszahívjuk.. a napokban… vagy írjon a polgarmester@satoraljaujhely.hu címre… és biztosan megkapja a választ a kérdéseire.

üveghíd a zöldövezetben – kiknek és miért?

Építenek egy hidat a város zöldövezetében. Rombolja a látványt? Rombolja a kirándulási élményt? Rombolja a természet-élményt? Találgass… Képzeld el, hogy a Hármashatár-hegyen épül egy katonai függőhíd acélból. Szürke színben. Ezen a hídon át tudsz sétálni egy közeli hegycsúcsra, a fák felett, házak felett, meg minden. Vagy képzeld el, hogy a belvárosban épül egy üveg toronyház – egy Csipak nevű fideszes pénzember próbálkozott ilyennel, szerencsére nem valósult meg.

illustration

A látvány a társadalom tagjai (az emberek) számára borzalom. Azok számára azonban, akik újgazdag stílusban részt vesznek egy hétvégi üzleti dorbézoláson, komoly látványosság, ha felviszik őket Csipak Úr üvegtornyába, ami mondjuk, magasabb, mint a Gellért-hegy. Pezsgőt szolgálnak fel, csakis Dom Perignon-t – ahogyan a Maffiózók c. sorozatban látni –, a férfiakat szivarral kínálják, csakis kubaival. ÉS akkor ott van alattuk a város, és ihatnak, “szelfizhetnek”, és dicsekedhetnek a billiárdos üzleti sikereikkel. A város meghódítása a cél. Az élvezet a cél, a hatalom élvezete: a város alattad van, az emberek is, te pedig odafent, a leggazdagabb fideszesekkel. “Wow!”. Avagy íme, az újgazdag kultúra.

illustration

Sátoraljaújhelyen sem más a szituáció. Ott van a Rákóczi “tábor”. Ez valójában csak néha tábor, és csak limitáltan, mert mindemellett x csillagos hotel és panoráma étterem, és rendezvényközpont, és Orbán Viktor is szeret odajárni. Csak a leghűségesebb fidesz hívők számára tábor ez a rendezvényközpont, és csak az ő számukra szól a határon túli gyermekek táboroztatásáról, és csak ők hiszik el (talán), hogy nem Orbán Ráchel a tulajdonos, hanem… “Mészáros Lőrinc”.

A helyiek mindenesetre tudják, amit tudnak. Egy “sasfészek” jött ott létre, amit a civil kirándulók messze elkerülnek – hacsak nem meghívottak.

illustrationwow!

Az Üveghíd ebből a táborból (rendezvényközpontból) kínál kellemes sétát egy völgy felett… a rendezvények vendégeinek. Ihatják az édes pezsgőket, szívhatják az elektromos cigarettáikat, és dicsekedhetnek üzleti sikereikről a főnök ismerőseinek társaságában. Ez is egy szint! Az est fénypontjaként pedig kisétálhatnak majd (ez ma még csak feltételezés) a hídra, és élvezhetik, hogy a város és az emberek odalent vannak, alattuk (annak ellenére is, hogy csak egy utcácska húzódik odalent, és a városra nem lehet igaziból rálátni.

 

egy valódi üveghíd Ázsiában

 

infók az üveghídról:

#1 A sátoraljaújhelyi "üveghíd" nem üveghíd (ezt a HVG már 2017-ben megírta). Acélból van, katonai jellegű függőhíd, a színe pedig szürke. Csak Orbán-féle “okos” módon nevezhető üveghídnak. Az üveghíd ugyanis azt jelenti, hogy a vendégek lába alatt üveg van, és lelátnak maguk alatt a mélységbe. Ez nem üveghíd. De… De van egy pár méteres szakasz, ahol egy ovális üveg részt létesítettek. 10 méter a 700-ból? Talán megpróbálják okosban megszerezni a világ leghosszabb üveghídja címet? Mert ma 600-valamennyi méter az eddigi leghosszabb üveghíd – és nem Európában van, ahogy sejthető.

illustration

lásd az üveg szakaszt

#2. Valószínűleg fényjátékok is lesznek rajta, (világító LED-ek), illetve ki lesz világítva. Már van egy szent kereszt kivilágítva az egyik hegyen, ami olyan, mint egy filmgyári díszlet. Ez a híd is nyilván világítani fog – legalábbis, az újgazdag stílus alapján erre lehet következtetni.

#3. Egy nappal a híd átadása előtt a városháza titkárságán nem adtak semmiféle tájékoztatást a nemzeti kiemelt üveghíd projektről. Elmondták, hogy először a politikai nagykutyáknak lesz átadva. Mondták, Orbán nem jön le, de mindenki azt sejti, hogy lejön, megtalálja a módját, hogy le tudjon szállni a helikoptere (ezt Magyar Péter mondta pár hete egy helyi rendezvényen). Az emberek számára 6-ától lesz látogatható. De a környéken élők és a határon túliak, ha véletlenül van kéznél egy csoport, 5-én felmehetnek, lakcímkártyával. A “nagyközönség”, azaz, a magyar polgárok számára átadva sosem lesz. Nem lesz sajtótájékoztató, ahol újságírók (az embereket képviselve) feltehetnék a kérdéseiket, mint Európában. Itt azt mondják, nézd meg a Pogármester fb posztjait, meg a városháza TV-jének Youtube videóit, vagy a képújságot, vagy írj a polgarmester@satoraljaujhely.hu címre, és várd meg, amíg a Rogánék által összeállított infó csomagból valamit átküldenek copy-paste-tel.

 

-jepe-
2024-06-03

Címkék: üveghíd, Orbán, Sátoraljaújhely, HVG, helikopter, Magyar Péter, sajtóosztály, tájékoztatás, újgazdag módi, Tanú 4., még mindig Tanú