microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről

2012-07-15

A Csodálatos Pókember 3D

a tini verzió


Eddig volt már egy Pókember-trilógia, amiben Sam Raimi rendezésében Tobey Maguire jelenítette meg a mozivásznon az amerikai gyerekek egyik kedvenc képregény figuráját, 2002 és 2007 között. Bár ezzel a 3 filmmel mindent kihoztak ebből a comic-alapból (sőt, túl sokat is), a mostani tinik kedvéért egy új színészt vetettek be a producerek (a 28 éves, a The Social Network-kel befutott Andrew Garfield-et), és egy új rendezőt, az elsőfilmes Marc Webb-et. Az eredmény anyagilag biztosan sikeres lesz, de nézni egy idő után már fárasztó.

A történet nem villantott fel egy új aspektus Peter Parker személyével, és a „pókemberséggel” kapcsolatban, majdnem ugyanazt látjuk, mint a trilógiában: a csetlő-botló gimnazista nagybátyja halálát követően (és egy titokzatos pókcsípés után) időnként átmegy jelmezes pókemberbe, hogy a város felett ugrálva elkapja New York város gonosztevőit.



Ezen tevékenységéért eleinte üldözik a rendőrök, majd népszerű lesz a városlakók között („ő mentette meg a fiam!”), és végül rendőri segítséggel tud leszámolni az aktuális szörny-főgonosszal, aki ezúttal egy ronda, Godzilla-szerű gyík, az amúgy sem túl szép színész, Rhys Ifans előadásában.

Peter Parker alapvetően magányos harca közben beleszeret egy gimnazista osztálytársába, akit eddig Mary Jane-nek hívtak, most Gwen-nek, és ezúttal már nem Kirsten Dunst játssza, hangsúlyosan vörös hajjal, hanem a Garfield-del kb. egy időben hirtelen befutott Emma Stone, szőkén. A forgatókönyv ezúttal több figyelmet szentelt Parker magánéletének, mint a korábbi filmekben, hosszan követhetjük a Garfield-féle Parker gimnazista hétköznapjait, a deszkázásait, verekedéseit, az otthoni időtöltéseit és a Gwen-nel való kapcsolatát.



Ez egyrészt időkitöltés miatt is lehet így (csupán a pókemberes akciókkal nem tudnának kitölteni 136 percet, ez az eddigi leghosszabb Pókember-film), másrészt Andrew Garfield nagyon meggyőző a trendi és nagyon helyes tini szerepében (aki kócos hajjal, régi, kult fotókamerával és gördeszkával felszerelkezve közlekedik), és őt sokkal érdekesebb nézni, csak úgy, mint amilyen volt Tobey Maguire-t. Ez azt is jelenti, hogy effektíve nem sok minden történik a vásznon, Parker fő akciója, a gyík-üldözés a film kb. utolsó egyötödére esik, de ez nem baj, mert így kevesebbet kell szörny-lényeket néznünk (ami a képregény-műfaj egyik gyengéje szerintünk), és az alkotóknak is kevesebb (3D-s) látványos röpködő, akciózó jelenetet kellett felvenniük, helyette inkább azt nézhetjük, hogy néz ki egy helyes amerikai tinédzser srác egy hete.




Emma Stone az eddigi szerepeiben (Könnyű Nőcske, Őrült, Dilis, Szerelem, A Segítség) is egy eredeti, okos és vicces lánykaraktert játszott, mint ahogy itt is, Gwen-ként. A két látványos főszereplő tehát elviszi a filmet, úgy is, hogy nincs benne értékelhető izgalom, nincsenek erős konfliktusok, a „nagy leszámolás” menete előre látható, és a pókemberségről sem tudunk meg új elemeket.

A képregény-feldolgozások behatárolják a film lehetőségeit, az amerikai tinik ízlése szerint általában van benne egy nagyon hősies fővonal, a gonoszok büntetésével, minimum egy félig szörny-félig ember figura (pontosabban néha szörny, néha ember), nem hétköznapi átváltozások, és persze egy lánykarakter is, akit valamikor biztosan meg kell menteni a főhősnek. A Pókember-sztori sem tartogat igazi drámákat vagy valódi érzelmeket, így volt ez a trilógiánál is, és így van a mostani tini verziónál is.
Nem keresünk benne egy átélhető és komoly történetet, hanem elfogadjuk, hogy ezúttal Andrew Garfield trendi külsejével és srácos mosolyával „adnak el” nekünk egy újabb Pókember-feldolgozást, amiben egy ronda gyík meg akarja fertőzni az egész várost valamiféle gyík-anyaggal, és amely akciót csakis egyedül egy mezbe bújt gimnazista tudja megakadályozni.

Nem kérdés, hogy a tinédzserek világszerte bírni fogják az új Pókembert, és hogy anyagilag gyümölcsöző ötletnek fog bizonyulni a régi comic újrafeltámasztása a filmvásznon...

-lido-
2012-07-15

Címkék: Andrew Garfield, Emma Stone



:::::::
  LÁSD: A Csodálatos Pókember 3D info-file
:::::::  (The Amazing Spider-Man 2012.)