microcspv    "time is not money"
logo Marilyn



2012-07-25

Citypass – idén egészen másképp

FREE fürdő belépés nélkül :(


Tavaly, a Sziget Fesztivállal egy időben, ahhoz kapcsolódóan volt egy pompás kezdeményezés a főváros részéről, a CityPass nevű kedvezmény karszalag, ami arról szólt, hogy a Sziget miatt ideutazó külföldi fiatalok kevés összegért ingyenes BKV-t és ingyenes fürdőzést kaphattak 13 napon keresztül. Bár ezt alapvetően az idelátogató külföldi srácoknak találták ki, azért nagyon kevesen (akik tudtak róla) budapestiként is remekül ki tudták használni a 7000 ft-ért kapott majdnem két hetes fürdőbérletet. Idén természetesen ez már nem lesz így.

2011 augusztusában a Sziget fesztiválra érkezett fiatalok a fesztivál ideje alatt minden nap koradélutántól csapatostul álltak sorba a két legnépszerűbb budapesti gyógyfürdő bejáratánál, a Széchenyi és a Gellért fürdőknél. Ahogy felébredtek a Szigeten, és kicsit összeszedték magukat az előző napi bulizás után, első útjuk a fürdők egyikébe vezetett, amit egy egyszeri 7 ezer forintos karszalag megváltása után szabadon használhattak majdnem két hétig.



Bár a nagy érdeklődés miatt hatalmas sorok alakultak ki a fürdők előtt, és néha egy órát is kellett várni a bejutásra, a rendszer remekül működött: 7000 ft-ért megkapták a Sziget-látogatók a két legfontosabb budapesti szolgáltatást, a CityPass ingyenes BKV-használata miatt nem kellett percenként konfrontálódniuk a közismerten bunkó, angolul sem beszélő magyar ellenőrökkel, másrészt pedig élvezhették Budapest bármelyik gyógyfürdőjét a fesztivál ideje alatt, és még később is. A CityPass a főváros és a Sziget Iroda együttműködése révén jött létre, és bár nem tudjuk, mennyi bevétel keletkezett belőle, a Szigetező külföldi fiatalok láthatóan nagy tömegben használták ki a CityPass lehetőségeit.

Gondolnánk-e, hogy ha valami jó ötlet és jól is működik, akkor a következő évben megismételhető Budapesten? Nem, természetesen nem. A CityPass idén már egy egészen más rendszer, többé nem az a cél, hogy a külföldiek egy kisebb összegért könnyedén vehessék birtokukba a várost és a város jótéteményeit (a csodás fürdőket), hanem az, hogy egy Budapest Kártya-szerű ilyen-olyan kedvezményeket összeállító karszalag legyen, ami 8700 ft-ért már szinte semmit sem nyújt.

Lássuk, mit kapnak a külföldi srácok az idei CityPass keretében 8700 ft-ért: ingyenes BKV- használatot 13 napon keresztül (a kéthetes Budapest bérlet 6500 ft-ba kerül amúgy), egyszeri (!) ingyenes belépést valamelyik fürdőbe, és utána 20 %-os kedvezményt a további fürdő jegyárakból, egy különbusz használatát, ami a reptérről és a pályaudvarokról hozza be a fesztiválozókat a Sziget elején, majd a vége felé viszi vissza, illetve ingyenes Sziget hajójárat használatot, ami amúgy 900 ft-ba kerülne.

Tehát a 8700 ft-os CityPass idén már éppenséggel nem arról szól, amire eredetileg kitalálták, és mivel már nem jelent ingyen fürdőzést, a helyette felkínált kedvezmények együtt sem jelentenek nagy csábítást a Pass megvételére. Az, ami egy remek kéthetet jelentett a külföldi fiataloknak és a kevés magyarnak, aki tudott a CityPass-ról (egyetlen online médiában nem láttunk róla híradást, mármint a cspv-t kivéve) az ingyen fürdőzés és BKV miatt, az most egy kicentizett, éppen-hogy valamennyi összeget megspóroló kedvezmény, ami jelzi a főváros hozzáállását a Szigethez és a látogatóihoz (kb. „ a francia, német, angol, olasz, stb fiataloknak semmit nem jelent plusz 30 eurót kiadni egy pass-ért, amit tavaly már megszerettek, és úgyis járni fognak a fürdőkbe, de legalább a főváros nem könyvel el akkora bevétel kiesést a fürdőjegyek kapcsán, mint tavaly, amikor teljesen ingyenes volt két hétig mindegyik budapesti fürdő..”).

Sajnáljuk, hogy a főváros vezetése nem gondolt bele a tavalyi CityPass valódi idegenforgalmi értékébe, ami azt jelenti, hogy külföldiek 2 hétig sajátjuknak érezhették Budapestet, ahol szinte ingyen közlekedhetnek és fürdőzhetnek kedvükre (plusz a magyarok is kiélvezhették, hogy nem kell 3400 ft-ot fizetni egy Széchenyi-belépőért, 4000-et egy Gellért fürdőiért), és ebben az évben egy lecsupaszított, rosszul kitalált CityPass-t hoztak létre.

-Sys-
2012-07-25

Címkék: