microcspv    "time is not money"
logo Marilyn



2012-10-20

Terápia – az HBO legújabb minőségi tv-sorozata

pszichológiai session-ök


Az HBO-t azért kedveljük már a kezdetektől (Az HBO Magyarország 1991-ben indult), mert olyan szinvonalat képvisel a televíziós műfajon belül, ami mindig is kiemelte őt a többi tv-csatorna köréből (a régi szlogen szerint: „Ez nem tv, ez HBO!”).

Ez a kiváló minőség a saját gyártású sorozatokban is megmutatkozik, a legutóbbi, a Társas Játék is igen népszerű volt, egy saját rajongói tábor alakult ki körülötte. Most szintén egy izraeli eredeti sorozatot adaptálnak, a Terápia a Be Tipul (In Treatment) című izraeli sorozat hazai adaptációja. A történet alapvetően nagyon izgalmas, és a cselekmény előrehaladtával még fokozódik is a feszültség, ami a karakterekben és a pszichológusukkal való kapcsolatukban rejlik. A főszereplő Dargay András, ötvenes pszichológus (Mácsai Pál tökéletes megformálásában), akihez a hét négy napján más-más páciense érkezik, majd pénteken ő megy el egy régi pszichológus barátnőjéhez (Ágnes, Csákányi Eszter), hogy a saját lelki problémáit megoszthassa valakivel, akiben megbízik.

Hétfőn a szép és csábító Laura (Marozsán Erika) érkezik Dargayhoz, aki szerelmes a férfiba. Keddenként Máté (Nagy Ervin) ül a díványra, aki egy hideg és törtető üzletember, és aki egy tragédiát igyekszik feldolgozni magában, bár ezt magának sem vallja be. Szerdán a kamasz tornászlány, Zsófi (Sztarenki Dóra) érkezik begipszelt karral a terápiára, miután a biztosító öngyilkossági szándékot gyanít a balesete hátterében. Csütörtökön egy házaspár: Petra és Tamás (Szamosi Zsófia és Nagy Zsolt) látogatja meg a pszichológust, ők egy párterápia keretében próbálják meg feldolgozni a házasságukon belüli feszültségeket. Péntekenként pedig Ágnes nevű barátnőjével osztja meg Dargay a saját gondjait, többek között a feleségével, Judittal (Für Anikó) való egyre hűvösödő kapcsolatát.


Marozsán Erika Laura szerepében

Ennek a nyolc embernek a drámája bontakozik ki a Terápiában, 8 héten keresztül, 40 epizódban.

Az egyes „ülések” tele vannak feszültséggel, a nagyon jól megírt forgatókönyv és a kitűnő színészi alakítások miatt szinte nem tudjuk levenni a szemünket az előttünk kibontakozó drámákról, az egyes személyes történetekről, amik egyrészt ismerősek lehetnek a nézőnek, másrészt teljesen átélhetőek. Látszik, hogy az izraeli eredeti is egy remek „anyag” lehetett, amihez a magyar alkotók (Tasnádi István és forgatókönyvíró társai, Enyedi Ildikó és Gigor Attila rendezők) hozzátették a saját értelmezésüket, és ebből egy igazi drámai, lebilincselő és minőségi darab jött létre.

A Terápia első epizódját 2012. október 22-én, hétfőn, egy bárki által hozzáférhető kódolatlan* napon mutatja be az HBO Magyarország. A 40 részes szériát 8 héten keresztül, 2012. december 15-ig minden hétköznap 21.00 órától élvezhetik a nézők a magyar HBO csatornán.
Szerintünk a Terápia ugyancsak népszerű lesz a magyar HBO-nézők körében, mert magas szinvonalon mutatja be a különböző emberi sorsokat, amik magyar környezetben léteznek, és amik hétről-hétre átélhető izgalmakat kínálnak a nézők számára.

-lido-
2012-10-20

Címkék: HBO, Terápia, Mácsai Pál, In Treatment