microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: szocio -> társadalom, média, nők, demokrácia
    

2020-10-20

(okt. 20) Mi az a POZITIVITÁS, és mit mutat? És miért probléma az alacsony tesztmennyiség?

kontakt kutatás vs. labor kapacitás


Adott egy bűvös faktor a járvány elleni védekezés terén: pozitivitás. Kevesen tudnak róla, keveset beszélnek róla. Rusvai Miklós virológus azonban annál gyakrabban emlegeti... -- ezért írtuk ezt a kis cikket.

Az alábbi cikk nem szakértő cikke, ugyanakkor szakértő által elmondott állításokon alapul. Bármely állítással kapcsolatban készek vagyunk javításra, megjegyzés hozzáfűzésére, s vitára.

illustration

A napi adatok, amiket a koronavirus.gov.hu oldalon közzétesznek, sokáig megbízhatónak tűntek. A kormány – illetve az operatív törzs – járvány stratégiája szintúgy. Most azonban durva jelenségeket tapasztalhatunk, és ezek összefüggnek egymással, és minden megkérdőjeleződik.

# d1:

Az egyik durva jelenség az, hogy egyre nő a halálozások száma. Ráadásul, ennek a növekedése várhatóan (a járványlogika alapján) exponenciálisan fog nőni, éspedig óriási mértékben, lásd a healthdata.org matematikai előrejelzéseit (itt).

# d2:

A másik riasztó jelenség a kórházak telítettsége.

# d3:

A harmadik jelenség, ami aggályos, az, hogy a tájékoztatások egyre ködösebbek. Megválaszolatlan kérdések sorozatai lógnak a levegőben.

Lássuk, mi történik a valóságban….

a kulcs a POZITIVITÁS

Pozitivitás az, hogy az elvégzett napi tesztekből hány százalék bizonyul pozitívnak…

pozitív tesztek száma / tesztek száma * 100 (százalékban)

“Erről a kormány nem tehet” – gondolja az ember. “Hogyan tudná befolyásolni, hogy hány teszt eredménye lesz pozitív?? A kormány nem varázsló!” – gondoljuk.

Pedig az, legalábbis bűvész.

A POZITIVITÁS napi értéke akkor lesz alacsony, ha

  • vagy kevesebb megfertőződés történik…

  • vagy/és több tesztet végeznek…

Robert Capa egyik szállóigéjét parafrazálva:
“ha nem elég alacsony a pozitivitás érték, akkor még nem végeztél elég tesztet”.

Azaz, nem szabad megállni a tesztek elvégzésénél. Többet kell csinálni.

Az elvégzendő tesztek egy listát alkotnak, amelynek tetején ott vannak a kormány dolgozói, tagjai, alattuk a tünetekkel rendelkezők, és alattuk a gyanús esetek, a kontaktok (aki valakinek a kontaktjai). A határt pedig egy ceruzával húzzák meg, odafent, a fejesek, és ez – úgy tűnik, egyértelműen – politikai döntés. Azt mondják, legyen ennyi elég. Aki az alatt van, kimarad a rendszer járvány-kontrollja alól. Müller Cecíliát minden bizonnyal naponta tesztelik. Eközben ezrek vannak naponta, akiket egy limit bevezetése miatt nem tesztelnek. Közülük pedig, akik fertőzőek, 8 esetből 1x “szuper fertőzőkként” mászkálnak odakint.

Többet? De hogyan? – kontakt követés

Ez a másik kérdés, amit az átlagember feltesz. Hogyan csináljon több tesztet “a kormány” (az operatív törzs)? Menjenek ki az utcákra random tesztelni?

Az idevonatkozó kulcs kifejezés a KONTAKT KÖVETÉS (contact tracing).

Ez azt jelenti, hogy amikor XY-ról kiderül, hogy a tesztje pozitív, összegyűjtik a kontaktokat, azaz, azoknak az embereknek a listáját, akikkel az elmúlt X nap során érintkezett. Mondjuk, 1 hét során.

Müller Cecília pár hónappal ezelőtt azzal nyugtatott meg mindenkit, hogy akár 160 emberig elmennek a kontaktus felderítésben egy-egy új fertőzött esetében. Bár lehet, hogy 16-ot mondott. Később ez a szám (valahogy) lement 6-ra. Ma pedig már arról érkeznek a hírek (szóban, az érintettektől), hogy nem követik le a kontaktjaikat egyáltalán. Azaz, ez a szám ma sok esetben 0. Pedig a járvány kontroll a kontaktok felderítésénél kezdődik, éspedig a gyors felderítésénél (másnap, és nem 4-5 nap múlva).

egy kis kontakt matek

Példaként: ha adott 1000 új megfertőződés, az 6 emberel számolva kontaktuskutatásnál 6000 új tesztet jelentene a következő napon. Sőt, 48 óra múlva akár +6000, bár inkább +3000 új tesztet (mivel 2 teszt kell a negatív eredményhez, és most azt feltételezzük, minden második teszt eredménye pozitív, 50%, így a negatív teszteket követnie kell egy új tesztnek).

Teoretikusan, ha egy adott napon 1000 megfertőződés volt, akkor 3 nappal később 9000 teszt a minimum, plusz a minden nap elvégzett tesztek a kormány dolgozói számára (ami nem tudjuk, hány teszt naponta, de mondjuk, hogy 1500), azaz, 10500 tesztet kellene elvégezni, hogy a 3 nappal azelőtt felmerülő tesztek végére járjanak, plusz a kormány tagjainak / dolgozóinak számára naponta végzett tesztek meglegyenek. Ezt jelentené az, hogy egy új megfertőződés esetén 6 darab kontakt “mélységéig” a végére járnak. És ekkor nem számoltuk az aznap tüneteket mutatók új tesztjeit.

Azaz, minden olyan napon, amikor 1000 teszt pozitív lett, és 3 nappal azelőtt is 1000 teszt lett pozitív, minimum 10 000 + 1500 tesztre volna szükség, + a magukat aznap rosszul érzők (tüneteket mutatók) tesztjei. Ez Magyarországon nem teljesül.

Viszont, ha több a kontaktus kutatásos teszt, ha nagyobb a kontakt felderítés mélysége, akkor a POZITÍV tesztek száma is magasabb lesz. Így pedig egy adott napon, ha például 3000 új pozitív esetet regisztráltak, akkor 3 nap múlva máris 3000*6 = 18000 + 1500*6 = 9000 = 27… azaz, 27 000 tesztet kellene elvégezni, plusz a kormány dolgozóinak tesztjeit. Plusz, az új emberek tesztjét, akik tüneteket mutatnak.

És mi van, ha a 27 ezer tesztből 8 ezer lesz pozitív? Ez csak egy blőd szám, persze. Viszont tény, hogy több teszt → több regisztrált eset → még több teszt.

ki az a hülye, aki…?

Ki az a hülye, aki ebbe a katasztrófaspirálba belemegy? – kérdezheti az átlagember. Hiszen senki sem akar több megbetegedést, nem igaz?

Viszont itt érdemes ismét tudatosítanunk, hogy nem a pozitív tesztek növekedése a járvány terjedése, hanem a vírus jelenlétének terjedése a magyar állampolgárok szervezetében. A tesztek “csak” kimutatják a vírus jelenlétét. Ha nincsenek tesztek, a járvány terjedése nem csökken. Csak láthatatlanul terjed. A láthatatlanság pedig nem valódi előny, és csúnyán megbosszulja magát. Lásd, februárban/márciusban az vezetett a tragikus kitörésekhez, hogy későn reagáltak (például Olaszország). Azaz, a vírus már korábban is terjedt, mint mielőtt tudomást szereztek a jelenlétéről.

A kevés teszt, a nem elegendő mennyiségű teszt ezt a láthatatlanságot teremti meg a járvány számára. Ki az a hülye, aki ebbe belemegy? Magyarország?

Szlovákiában mindenkit letesztelnek. A teljes lakosságot.

Azok a magyarok, akik Trianon miatt Szlovákiába kerültek, most jól járnak. Mi azonban olyan nyilatkozatokat kapunk a Miniszterelnöktől, aki jogász és nem pandemológus, hogy “a vírus akar minket”, meg hogy “ez most nehéz időszak lesz az idősek számára”. Müller Cecília pedig a Kádár Jánost kísértetiesen imitáló hanglejtésével és beszédtempójával (olvasási sebességével) azt mondja, a tömeges tesztelés felesleges, és közben bizarr életstílus tippeket ad.

a pozitivitás a járvány kontrolljának mutatója

Rusvai Miklós azt mondja, ha a pozitivitás 14%, akkor a járvány szabadon terjed. Azt is mondja, 5% alatt mondhatjuk, hogy van kontroll a járvány felett. S azt is mondta, ez 20 000 teszt körül van naponta (persze, ez a szám a járvány terjedésével nő, lehet, hogy ma már 30 000). Azaz, a tesztelendők listáján az alsó vonalat sokkal lejjebb kell meghúzni. Annyi tesztet kell végezni egy nap, hogy a pozitivitás 5% alatt legyen. Mert “ha a pozitivitás 5% felett van, még nem végeztél elég tesztet” – mondja a Robert Capa törvény.

Utána kell menni a kontaktoknak, és tesztelni őket… Ezt kellene tennie az operatív törzsnek. Miért nem lehet?? A válasz a kommunikáció – a társadalom tájékoztatásának – középpontjába vezet: LABOR KAPACITÁÁÁÁÁS

mi az, hogy labor kapacitás?

Még egy dolog, amit az átlagember simán elfogad: “ennyi a rendelkezésre álló laborkapacitás”. De mennyi az az ennyi? Ma: 8 (vagy 10? vagy 12?).. A tévében mutatták a térképen, hogy hány van, és hol. Rusvai Miklós azonban elmondta, hogy sokkal több labor van. Akár 500 labor is van, ahol el tudják végezni ezeket a teszteket. Csak ők nem kaptak jogosítványt ehhez.

Miért? Nem tudjuk meg. És itt a ködös tájékoztatás csiga-csíkja körbeér. Nem tudjuk, miért nem követik le a kontaktokat megfelelő minimális mélységben, és közben miért mondják azt, hogy követik. Nem tudjuk, miért van teszt mennyiség kvóta meghatározva. És nem tudjuk, miért ennyi a teszt-jogosítvánnyal rendelkező laborok száma.

De azt tudjuk, miért nő a halálesetek száma, s miért nő a kórházba kerülők száma. Azért, mert a vírus kontroll nélkül terjed, azaz, a kontroll radarja alatt. Azért, mert nem elégséges a napi tesztmennyiség, és így olyan emberek ezrei járnak naponta korlátozás nélkül, akik terjesztik a vírust.

Ha lenne labor kapacitás, több tesztet lehetne csinálni... és csökkenhetne a pozitivitás...

és a képlet végül így nézne ki:

több teszt → több regisztrált eset → még több teszt… és… még több ember karanténban → kevesebb új megfertőződés → csökkenő R0 (reprodukciós faktor) → visszahúzódó tendencia a járvány tekintetében

Miért nem lehet elégséges mennyiségű tesztet csinálni? Miért, ha állítólag van pénzünk, és vannak laborjaink? Nem tudjuk meg.

Ha Müller Cecília 5 órán keresztül beszél is, vagy akár 5 hónapon át, akkor sem fog kiderülni. Mert a társadalom tájékoztatása, nem úgy, mint a járvány terjedése, erős kontroll alatt van. Ha lenne rendes, korrekt kérdezz-felelek tájékoztatás, kialakulhatna egy párbeszéd, és megoldások születhetnének ott, ahol most köd és káosz uralkodik. De sem az emberek (a sajtó), sem az orvosi Kamara nincs bevonva semmiféle dialógusba.

 

-jepe-
2020-10-20

Címkék: