microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: szocio -> társadalom, média, nők, demokrácia
    

2020-11-02

vélemény: a kormány az üzleti szférát szolgálja ki járvány idején is, október jutalomjáték volt

fő az egészség vs. első az üzlet


Foglaljuk össze: leszakadoztunk, durván lemaradtunk egész Európához képest. Az első hullámos szerencsénket arra használta a kormány, hogy a második hullám felfutása idején (egész októberben) ne csináljon semmit. Tudatlanságról szó sem lehet, szóval marad a politikai cinizmus és ámokfutás. Mindez persze csak 1 db vélemény.

illustration

Amit tudunk: nálunk nem készült elegendő teszt. És tudjuk, ennek nem az az oka, hogy nincs pénz, hanem az, hogy ilyen döntés született. A laborkapacitás is mondvacsinált adottság: annyi laborunk van, ahánynak jogosítványt adnak, ahányat bevonnak a tesztelésbe. Akár 500 labor is dolgozhatna teszteken, mondta Rusvai Miklós, de csak 10 körüli a tesztelésbe bevont laborok száma (kb. 3 hetes adat, ma Nov 2 van).

A tesztek eredményeivel, úgy tűnik, manipulálnak. Úgy tűnik, nem az történik, hogy elvégzik a teszteket, és azon nyomban töltik fel az eredményt a központi rendszerbe. Úgy tűnik, mielőtt a tesztek eredményét iktatnák, megszámolják, és várakoznak, hogy iktassák-e aznap, vagy majd csak valamely következő napon. Számos konkrét körülmény utal erre a manipulációra.

Az eredmény: nem a járvány tartották kézben, hanem a napi új megfertőződések számadatait.

Müller Cecília nem tájékoztatott, hanem ködösített. Számos alkalommal nem kapott választ számos kérdező. Müller pedig számos alkalommal válaszolt kérdésre úgy, hogy ne derüljön ki, amire a kérdezők kíváncsiak voltak. Egy szó szerinti védő-játékosként működött. Az ellenfél kérdéseivel bombázta a kormányt, ő meg VÉDTE a csapat (állítólagos) érdekeit, melyek szemben állnak az emberek érdekeivel.

Közben nem tájékoztatták a lakosságot. Magyarországon az embereknek nincs joguk tudni, hány megfertőződés van a városukban. Közben pedig még azt a gyakorlatot is bevezették .- egy tévében nyilatkozó orvos elmondása alapján – hogy amikor valaki egyértelmű tüneteket produkál, úgy veszik, teszt nélkül is, hogy fertőzött. Karanténba kerül, de nem kerül be a regisztrált új megfertőződöttek közé.

A karantén és a kontaktus követés terén is totális elégtelent kap a kormány. Számos esetről tudunk, hogy megfertőződöttek közvetlen családtagjait sem tesztelték le, vagy/és hogy nem is érdeklődtek egy új megfertőződött kontaktjai után.

Októberben egész Európa elkezdett védekezni, nagyon komoly intézkedésekkel. Orbán csak annyit mondott, “a vírus akar minket”, meg annyit, hogy “ez most nehéz lesz az időseknek” – ami olyan, mint amikor Bajnai egy megszorító csomag előtt azt mondta, “ez most fájni fog”. Tényleg fáj.

Orbán azt mondta, akkor vezetnek be szigorításokat, amikor az operatív törzs jelzi, hogy ez szükséges. Ehhez azonban hozzá kell venni, hogy Orbán parancsol az operatív törzsnek, azaz, csak az történik, amit ő akar.

Október ámokfutás volt. A tesztek pozitivitása óriásira nőtt. És amíg napról napra nőtt minden adat, reagálás semmi sem történt, és Müller Cecília ködöt fújt a levegőbe, azt sugallva, a kormány ura a helyzetnek. Miközben a kormány a számoknak volt a ura, és az embereknek – ez a baj azzal, egyebek közt, ha nincs sajtószaabdság. A kormány az üzleti szférát szolgálta ki, a nemzetközi foci lobbit, a vendéglátóipart, és csomó más szegmenst is. Az üzleti szférát, nem az embereket. Az üzleti szférát, szemben az emberekkel.

- - - - - - - - - - - - - NOvember...

illustration

Novemberben sem változik a helyzet: csak a meglévő szigorításokat szigorítják. Nagyobb pénzbüntetéssel fenyegetve. Ez szemfényvesztés. De tudják, mit csinálnak, mert a számokon túl, sőt, azok előtt, van valami, amit uralnak: a közvélemény. Ezért kellett kivégezniük a fidesz-független magyar sajtót – legutóbb az indexet. Addig mennek el, amíg a közvélemény ezt lehetővé teszi. Szeptember óta figyelmeztetik a kormányt magyar orvosok, hogy katasztrófához vezet, amit csinálnak, katasztrófához vezet a járvány szabadjára engedése, az 5% feletti pozitivitás és a tesztek alacsony száma. De nem változtattak. Még most sem.

Nos, ez az összkép alakult ki e sorok írójában az elmúlt hónapok eseményeit figyelve. A cikk bármely állításáról szívesen vitatkozok.

 

-jepe-
2020-11-02

Címkék: vélemény, covid, üzleti szféra, tesztelés, védekezés, stratégia