microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: kult -> művészet, pop, vizuális kultúra, kultúr-stratégia

2023-11-05

Prima Primissima díj – drámai SMS küzdelemmel

szavazz "okosan" (visszaélésszerűen)


Adott egy díj, amivel évek óta találkozunk, mert valamelyik csatornán keresztül a sok közül úgyis beszűrődik egy reklám, de sosem tűnt érdekesnek, mert mind az elnevezés, mind a háttér direkt jobboldali, szóval, amolyan zászlókitűzés jellege van. De sebaj. Magyarország kormánya jobboldali, ezzel simán lehet együtt élni, adottság, mint a rossz vagy jó klíma. De amikor elküldöd életed első SMS szavazatát, ledöbbensz…

Amikor elküldted életed első szavazatát, ledöbbensz, mert kapsz egy válasz SMS-t, amiben az áll:

illustration
Köszönjük szavazatát. Felhívjuk figyelmét, hogy egy telefonszámról óránként maximum egy szavazat indítható ugyanarra a jelöltre. Prima Primissima Alapítvány.

Mi vaaan??

Szólnak, hogy egy óra múlva ismét szavazhatsz, és használhatsz több telefonszámot is? És ha azt akarod, hogy a kedvenced nyerjen, szavazz sokszor, mert mindenki sokszor szavaz?

Miért lehet több SMS-t is küldeni?? Mi ez a visszaélésszerű szavazás? Beépített visszaélésszerűség a szavazás rendszerébe?

A válasz sajnos pofonegyszerű: így jön létre a televíziós show, az on-screen dráma, az emelkedő SMS számok kijelzésével, a jelöltek drámai pillantásaival.. stb… Plusz, a visszaélésszerűség, mert az “okos” körmönfonás része a mai magyar kultúrának.

Külön szánalmas, ahogyan fogalmaznak: “egy szavazat indítható”… Egy szavazat adható le – magyarul. De ha ezt leírták volna, az embrek azt kérdezték volna, éspedig szó szerint:

miért, le lehet adni több szavazatot is?
az mi
féle szavazás?”.

Ezzel a kérdéssel fején találták volna a szöget, ezért ál-informatikai szóhasználathoz folyamodtak: “szavazat indítás” :)

Mintha lenne ilyen… “várj, indítok egy szavazatot!”.

Ahelyett, hogy “várj, leadom a szavazatom”.

ezzel szemben az OscarTM R

Az elegancia még az aranyozott műanyagszobrocskákkal játszadozó Oscar díjnál is alapvető. A díjak már oda vannak ítélve, amikor a jelölteket felsorolják a kis videókkal a film jelenet részleteivel. Nincs kérdés, nincs szavazás, nincsenek TV előtt SMS-t küldözgető családok felbérelt szomszédok, lakótelepek…

Adott egy Díj, egy testület díja (MPAA). A testület odaadta a díjat az egyik film alkotójának / alkotóinak, amit egy show keretében hirdetnek ki. Van show, de a díj oda van ítélve, nincs “szavazz a telefonoddal!”, “nincs, akár óránként egyet leadhatsz.. egy telefonszámról – azaz, akár 30 telefonkártyát is vásárolhatsz… stb stb stb.. Nincs IZAURA kultúra.

illustration

közönség szavazatok döntenek

Hozzáteszem, ha SMS szavazatok döntenek, hát legyen… van ilyen is, úgy nevezik, közönség szavazat. De az, hogy egy ember egy telefonról (miért lenne több valakinek? több, mint 2?) akár óránként szavazhat, nagyon csúnya korrupció (korrumpálás), rávesznek a visszaélésszerű szavazásra.

És a korrupció mocsara mindenkit lehúz… mert végül mit mondasz? "Engem nem érdekel" ... VAAAAGY? Vagy azt mondod, “nem érdekel ez a posh díj, de XY művészetét nagyra becsülöm, és ezért küldök néhány SMS-t… miért is ne?”.

Ilyen egy művészeti díj? Nos igen, ilyen egy “művészeti” díj Izaura és Jockey Ewing országában. Nulla európaiság.

(a cikk véleményt fejez ki, lásd az idézőjeleket)

 

-jepe-
2023-11-05

Címkék: Prima Primissima díj, művészet, Oscar, Izaura ország