microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: cikkek -> filmekről

2012-12-29

Sushiálmok

egy film, ami után soha többet nem eszel hamburgert


Napjaink gasztro-őrülete nyomán meg sem lepődünk, ha egy sushi-készítő mesterről készült filmmel találkozunk, azt gondolva, hogy egy még mindig divatos ételről szóló dokumentumfilm biztosan elég népszerű lehet a világ gazdagabb tájain. Nos, David Gelb amerikai filmes 81 perces műve a fentiekkel éppen ellentétes szellemben készült, a film egy élményszerű megmártózást ad a japán kultúrában, egy 85 éves sushi-mester mindennapjainak bemutatásán keresztül.

Jiro Ono-nak hívják a főszereplőnket, aki a film elkészültének időpontjában már több, mint 70 éve űzi a mesterségét, a japánok egyik fő tradicionális ételének, a sushi-nak a készítését.



Jiro-nak van egy kicsi étterme Tokio-ban, ami egy hosszú pult mellett levő néhány székkel egyszerre kb. 12 ember étkezését teszi lehetővé, a mellékhelység a szomszédban van, és mégis több hónappal előre kell lefoglalni a vacsorát, annyira elismert és népszerű hely. David Gelb egy nagyon jól kitalált forgatókönyv szerint halad: egyrészt árnyékként követjük Jiro-t, aki időről-időre megosztja velünk a gondolatait, érzéseit, másrészt egy étteremkritikus mesél a sushi-mesterről, az étterméről és arról az igényességről és tökéletességre való törekvésről, ami Jiro mesterségét jellemzi.

Fantasztikus nézni és hallgatni ezt a szerény és visszafogott embert, ahogy bemutatja, mekkora filozofikus folyamat egy sushi elkészítése, látjuk az évtizedeken át csiszolt mozdulatokat, ahogy a nyers halat az ujjaival formázza, előtte egy csepp valamit ken a tenyerére, a leggondosabban elkészített rizsre helyezi rá, és végül megkeni valamilyen csillogó, és bizonyára finom anyaggal.



Ezek a sushik igazi költészetek, Jiro sushi-jai a tökéletességet célozzák meg, és mondhatjuk, hogy a maga műfajában tökéletességet hoz létre minden egyes művével.
Úgy érezzük magunkat, mintha a japán kultúra belsejébe kerültünk volna, azt az odaadást, elhivatottságot és folyamatos tanulást, amit Jiro képvisel, és amit átad a fiainak és alkalmazottjainak is, csak egy japán embertől kaphatjuk meg. Természetesen már a film kezdetétől őrülten megkívánjuk Jiro sushi-jait (úgy, hogy eddig nem voltunk nagy rajongója ennek az ételnek), de ez nem is csoda, hiszen ahogy látjuk az előkészületeket, az alapanyagok hihetetlenül gondos kiválogatását (Jiro-nak a legjobb nyers hal-kereskedő, a szó szerint legjobb rizskereskedő szállítja az elérhető legjobb minőségű halat, rizst és egyebeket), és a pontos, letisztult és alapos munkát vele, kimondatlanul is egy falat tökéletességet szeretnénk megkapni Jiro sushiján keresztül.

Erről szól a film, és Gelb szakmai ügyességének és érzékeny hozzáállásának köszönhetően egyetlen percre nem tudjuk levenni a szemünket a vászonról, dokumentumfilm rég volt már ennyire izgalmas számunkra. Aki végignézi Jiro filmjét, onnantól tényleg másképp fog hozzáállni az ételekhez, az értékekhez, az étkezéshez, az elhivatottsághoz, majdnem mindenhez...



Ezután a film után fel sem merülhet, hogy egy gyorséttermi "kaját" együnk meg, hogyan is tehetnénk, ha már tudjuk, hogy hogyan készül egy tökéletes étel, ami többet jelent, mint amit eredetileg gondolnánk róla, egy sushi, ami több, mint a nyers hal, a speciális állagú rizs és még egy-két anyag együttese, Jiro (és fiai) sushija egy igazi élmény, amit éppenséggel étel formájában kapunk meg...

-lido-
2012-12-29

Címkék:



:::::::
  LÁSD: Sushiálmok info-file
:::::::  (Jiro Dreams of Sushi 2012.)