cspv logo
cspv szám: 31 / 01 tartalom
keresés

hírek mozi szituáció 2001 okt. Videók 1. Videók 2. Videók 3. Moszkva tér Interjú Török Ferenccel, a Moszkva Tér c. film rendezőjével Jurassic Park III. Pad a Parkban A Szalmabábuk Lázadása Vademberek Liam Belphegor, a Louvre Fantomja Rózsatövis Majmok Bolygója Kémkölykök Bízd A Hackerre! Betépve

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 02 00032
PREVIOUS articleNEXT article
2001-10-29

hírek

Hírek Hírek Hírek

Zanzibár - A csúfos kudarc

Szeptember utolsó hétvégéjén nyílt meg a volt Tütü Tangó helyén (Baross u. ) a Zanzibár nevű szórakozóhely, ami elvileg azt az űrt hivatott betölteni, ami a belvárosi, jobb stílusú, nem parti-hangulatú, zenés-táncos helyek feltűnő hiánya jelez. Ez nem jött össze, mert a Zanzibár másról szól, mint ahogy erről személyesen is meggyőződhettünk az egyik szombat éjszaka. Már a kapuban gyanút kellett volna fognunk, mivel a régi Tütü Tangós-estékkel ellentétben most nem várakoztak, beszélgettek odakint belépni készülő fiatalok, nem szűrődött ki a zene (ami jelenthetne jót is persze), és egészében véve kihalt volt a Baross utca sarka. De mi -rákészülve az új helyre- töretlenül haladtunk befelé, ahol a tagbaszakadt beengedők közölték, hogy 700 ft. lesz a belépő. Ez nem tűnt igazi bevezető árnak egy újonnan nyílt hely esetében, de nem számít, új hely-jó hely, gondoltuk. Bent max. 30 ember lézengett (az unott pultosokat is beleértve), mivel odalent, a pinceszinten rappelő tinik mulatták az időt.

Tehát zene nem volt, felhőtlen hangulat még kevésbé, és néhány perc múltán kezdtük túlzásnak érezni a 7 kilós belépőt. Gyors intézkedés, de végső meglepetésként kiderült, hogy csak akkor adják vissza a belépő árát (az 5 percen belüli távozás esetén), ha nem veszünk belépőt… Szóval érdekes hely a Zanzibár, és a képet még színezi az a későbbi információ, hogy egész este 900 ft. volt a belépő, a 700 ft. már engedménynek számított, a hajnali 1 2-es időpontnak megfelelően.

Nem vártunk sokat a Zanzibártól, de sajnos, a minimum-szintet sem tudta teljesíteni: drága, rossz a műsorkínálata, nincs törzsközönsége, nem kedvesek az ott dolgozók, egyszóval, semmilyen indokot nem találtunk, ami miatt akár még egyszer is eszünkbe jutna odatévedni…

Három Karma

A volt Bizottság nevű zenekar 3 művésze együtt állít ki a Budapest Galériában, okt.20-tól november 18-ig. A három festőművész, FeLugossy László, Wahorn András és ef. Zámbó István pályája Szentendréről indult, azóta feLugossy László Sárospatakra, Wahorn András pedig Los Angelesbe költözött, de most a Három Karma nevű kiállításon ismét együtt vannak a régi barátok, akik az eredeti festői stílusukkal iskolát teremtettek a hazai festőművészetben.

A népszerű, élénk, játékos és szép képek november 18-ig tekinthetőek meg a Budapest Galériában (hétfő kivételével mindennap, 10-től 18 óráig), a III. kerületi Lajos utca 158-as szám alatt.

Észt filmnapok a Toldi moziban (nov 2-3-4)

Az észt filmgyártást az elmúlt években jobbára animációs munkák képviselték Magyarországon, a mostani filmnapok azonban teljes keresztmetszetet próbál nyújtani az elmúlt évek termésébol. Tallinnban több mint ötven éve muködik filmstúdió, az észt filmgyártás mégis csak a hatvanas években vett lendületet - ekkor még természetesen Moszkva felügyelete alatt. A függetlenség elnyerése után a filmkészítés feltételei is átalakultak, a kilencvenes évek vége óta, az állami támogatás stabilizálódásával, évente két-három egészestés játékfilm, tucatnyi rövidfilm és animációs alkotás készül. Egyre fontosabb szerepet játszanak a koprodukciók, elsosorban a szomszédos baltikumi és skandináv országokkal folytatott együttmuködés.

Az észt filmnapok musorán az elmúlt évek legsikeresebb alkotásai szerepelnek. A játékfilmek között akad sokszoros díjnyertes dráma (Georgicon), politikai szatíra (All My Lenins), rejtélyes krimi (The Highway Crossing) és szubkultúra-film (Too Tired to Hate); ezen kívül bemutatják a kortárs animációs termés legjavát, köztük a Mediawave-en és a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon is sikert aratott Priit Pärn és Ülo Pikkov munkáit. Riho Unt észt animátorral pedig személyesen is találkozhatnak az érdeklődők.

Titanic - nem süllyed, hanem emelkedik

Az idén összesen 19 254 néző választotta filmes kalandtúrájának helyszínéül a Titanic hagyományos kikötőit - a Toldi, a Kossuth és az Örökmozgó mozit. A filmes mustra idején a három mozi átlagos kihasználtsága 70%(!) volt.

A fesztivál tizenegy napja alatt 25 ország 53 filmjét 112 nyilvános előadáson láthatta a közönség.

A fesztivál legsikeresebb filmjei (TOP 5):

Amélie csodálatos élete

A kör

Time Code

Metropolis (anime)

Intimitás

A legnépszerűbb dokumentumfilmnek az amerikai Startup.com bizonyult.



A Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának két hallgatója a Fesztivál megbízásából (idén először) fókuszcsoportos felmérést készített a rendezvényt látogatók összetételéről, szokásairól.

A megkérdezettek 67%-a ismeri a fesztivált, nemelőször látogatta annak vetítéseit. A lelkes mozirajongók 57%-a egy-öt filmet, 29%-a öt-tíz filmet, 14%-a pedig - időt és energiát nem sajnálva - több mint tíz filmet nézett meg a fesztivál programjából.

A Titanic "legénysége" a megkérdezettek válaszait és igényeit is figyelembe véve készíti elő a tizedik, jubileumi fesztivált.

A jövő évi program zavartalan lebonyolításához a fesztivál szervezői - többek között - pályázatot nyújtanak be Széchenyi Terv egyik programpontjához, valamint a Kultúrpont/Európai Uniós Kultúra 2000-2002- re meghirdetett, hosszú távú projekt-támogatására.

Kedvenc, de másképp: Catherine Zeta-Jones

Az Amerika kedvencei (America's Sweethearts hazai bemutató: november 22.) alaposan elbánik a sztárokkal. Mindebben csupán az a különleges, hogy a vígjátékot maguk a sztárok teszik ennyire sikeressé: kiválóan gúnyolódnak saját magukon, az elkényeztetett, féltékeny, hisztis sztárokon. A Cathrine Zeta-Jones, Julia Roberts, John Cusack és Billy Crystal főszereplésével készült film meg is változtatta a benne szereplők világképét.

- A bemutató óta minden sajtótájékoztatón az Amerika kedvencei jut eszembe - mondta erről Catherine Zeta-Jones. - Az újságírók nem értik, miért török ki váratlanul ellenállhatatlan nevetésben: pedig ilyenkor csak annyi történik, hogy eszembe jut az a jelenet, amikor John Cusack-kal igyekszünk úgy tenni, mintha szeretnénk egymást, miközben forr bennünk a gyűlölet, és úgy adunk interjúkat. Most vettem észre, hogy a valóság tényleg olyan abszurd, mint amilyet a filmben játszunk. Hirtelen másképp látom az egész szerepemet. Mármint, az életbelit. Nem mintha hasonlítanék arra a boszorkányra, akit játszom.

IC Press

Szöszi rózsaszínben

A nagy színészek elmélyülten készülnek a nagy szerepekre: aki katonát játszik, táborba vonul, aki szakácsot, az főzni tanul, George Clooney pedig hetekig szolgált egy halászhajón a Viharzóna forgatása előtt. Logikus tehát a kérdés: vajon Reese Witherspoon mennyi időt töltött egy középiskolai lánykollégiumban, amikor elsöprő vígjátékára, a Doktor szöszi-re (Legally Blonde, hazai bemutató: november 29.) készült?

- Egy percet sem - felelte az újdonsült sztár, amikor feltették neki a kérdést. - Beszélgettem főiskolás csajokkal, de sok időt nem töltöttem velük. Az előkészületek idején elsősorban a jelmeztervezőmmel tárgyaltam. Nem mintha olyan hiú volnék: de 57 féle ruhában látszom a filmben. Méghozzá csuda klasszakban. Prada, Moschino és Dolce & Gabbana is van köztük. És előre tudtam, hogy a munka végeztével megkapom őket. Persze lehet, hogy hamarosan émelyegni kezdek majd, ha csak meglátok egy rózsaszín ruhát, de egyelőre még nagyon szeretem őket - úgyhogy büszkén viselem mindet.

IC Press

2001-10-29
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19