A Csapnivaló Awards 2000 januárjában került megrendezésre először. A díj célja a legjobb filmek kitüntetése, melyeket Magyarországon az előző naptári év során bemutattak. A Csapnivaló Awards nyertesei a Csapnivaló szerkesztőségének jelölése és a közönség szavazatai alapján jönnek létre.
Reméljük, hogy ez a díj sokat adhat hozzá a hazai kultúrához, mivel a Golden Globe-on és az Oscar-on kívül most már létezik egy helyi formája is annak, hogy rögzítsük, mennyire kedveltünk egy filmet. Egy film anyagi sikere is minden bizonnyal tükre ennek a tetszésnek, de nem 100%-osan esztétikán alapul, és nem mond el mindent arról, amit egy film a nézőknek jelenthet.
Az ötlet tehát az volt, hogy szervezzük meg valamilyen formáját annak, hogy a "helyi" kritikusok összhangban a "helyi" közönséggel kinyilváníthassák mennyire kedvelték a filmeket -amiket az előző év során láttak.
Ennek a díjnak a jelenléte, reméljük, rávilágít arra a körülményre is, hogy a filmek, amiket nálunk vetítettek nem csupán a privát szórakozásról szólnak, hanem a filmekről, amiket láttunk - vagyis a kultúráról, amiben élünk.
Röviden: végre a helyi nézők és kritikusok egyenrangú feleivé váltak a filmeknek, mert már nem csak a filmeknek van meg a véleményük rólunk, (hogy mekkora bevételt csináltak), hanem nekünk is, hogy - mennyire kedveltük őket.
A következő Csapnivaló Awards jövőre, ugyanekkor -január 21.-én - lesz.