cspv logo
cspv szám: 34 / 01 tartalom
keresés

Zoolander, A Trendkívüli A Fekete Tigris Könnyei Ne Szólj Száj Hamvadó Cigarettavég Marlene Jay és Néma Bob Visszavág Harry Potter és a Bölcsek Köve Lovagregény Kéjutazás Dalok a Második Emeletről Csocsó

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 02 00074
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2001-12-22

Zoolander, A Trendkívüli

Zoolander 2001.
Karácsony van, a meglepetések ideje, amikor a szögek a zsákokból, a meglepi-hegyek pedig a dobozokból bújnak ki, ilyenkor, amikor ennyire nyíltan és bevallottan meglepi-idény van, bizonyára belefér még egy, a Zoolander, mert ehhez a filmhez a néző nem tud eléggé felkészült lenni.

És most nem (csak) arról van szó, hogy nagyon kedveljük Ben Stillert, mert annak idején nagyon jó kis filmet készített a Nyakukon Az Élet személyében, plusz, azóta jó pár remek vígjátékban nyújtott jellemzően remek formát. Nemcsak arról van szó, hogy még egy Ben Stiller-es film, sőt, nem is "csak" arról, hogy ezt a filmet most ő írta és rendezte (!). És nem is "csak " arról, hogy Milla Jovovich (akit néhány tévécsatorna továbbra is "jovovics"-nak nevez, "dzsovovics" helyett, pedig már többször szóltunk), hanem arról, hogy egy a film legelső perceiben ráébredünk, itt és most egy nagyon jó ötlet megvalósulását nézhetjük végig. Tényleg, mint egy bolgár majolika baba, ajesz az ajeszban, meglepi a meglepin belül, annyira gazdag ez a film, annyira sok "jó dolog" van benne, hogy a néző arca széles mosolyra nyílik, "mint akit jó moziba visznek", de térjünk a tárgyra.

A feliratoknál kezdődik, szép sötétkék betűket látunk, de nem is ez a megkapó benne, hanem az, hogy egy VH1 produkciót látunk, az MTV testvérvállalatát a VIACOM anyukától, és mint egy ilyen produkciótól eleve azt várhatjuk, hogy stílusban, zeneileg, sőt, nevelő szándékilag is az átlag felett fogunk utazni. Az első negyedóra szinte végig azzal telik, hogy ámulunk, mekkora jó ötleten alapul ez a film, és hogy "hogy az ördögbe jut valakinek ilyen jó dolog az eszébe", meg ilyenek.

Az van ugyanis, hogy egy furcsa frizurájú fickót (Mugatu) megbíznak a nagyon titkos és nagyon nagyhatalmú katonai vezérek, hogy ölje meg Malajzia új elnökét. (Idáig langyos). Erre azért van szükség, mert az új elnök be akarja szüntetni a gyermek-munkaerő alkalmazását, ami az anyag árak drasztikus emelkedését vonná maga után. (Még mindig langyos). Ha felmegy az anyagok ára, veszélybe kerül a ruhaipar, a kereskedelem, sőt, maga az egész ország is. (Meleg). A legüresfejűbb, legirányíthatóbb embert kell alkalmazni a megöléséhez, Derek Zoolander-t (Ben Stiller). (Melegszik). Derek Zoolander egy férfi szupermodell. (Forró). Egy szupermodell, aki 3 éve zsinórban megnyerte a legjobb férfi modell díját, de most, a szemünk láttára nem ő nyer. (Forró). Nem ő nyer, de meg sem hallja, megpuszilja a mellette ülő nőt, majd irány az emelvény, mindenki csak néz, úgy kell eljuttatni az agyához, hogy veszített. Nos ez Derek Zoolander a film legelején. (Nagyon forró).

Itt kezdődik a film, mi pedig nem csodálkozunk, hogy Ben Stiller és forgatókönyvírótársa, Drake Seather a következő két dolgot is lekötötték a maguk számára, harmadik forgatókönyvíró társukkal szemben. Röviden: a sztorit, és a Derek Zoolander karaktert. A forgatókönyvet végül is hármukmunkája adja ki, de ők ketten fontosnak tartották megörökíteni a tényt, hogy Zoolandert, ezt az eszelős figurát és a történetét ők ketten találták ki, még mielőtt harmadik társuk, aki az Apádra Ütök-öt írta, a fedélzetre lépett volna. Vagyis, A Zoolander karakter és a történet is az övék, és meglehetősen büszkék rá, és ahogy elnézzük, lehetnek is, mert nagyon jó dolgot hoztak létre, mégpedig nem is tegnap, hanem 1996-ban, amikor a VH1 egy Fashion Awards-ot rendezett, amihez Stiller és Seather egy rövid Zoolander filmet készítettek. Itt indult minden, és még egy alkalmat élt meg, mert a VH1 Fasahion Awards a második alkalomnál, 1997-ben abbamaradt.

Ben Stiller egyébként nagyon jó koponya, már a Nyakunkon Az Élet-ben kiderült, ahol magára osztotta (vagy kapta) a béna és bunkó tévés csávó szerepét, szemben Ethan Hawke kifinomult karakterével. Ezzel egy jó kis negatív hős pályát indított be magának, ami azt jelentette, hogy a következő filmben, amiben szerepelt, a Happy A Flúgos Golfos c. legjobb Adam Sandler filmben is a negatív karaktert játszotta el, a gonosz ápolót, aki az öregeket sanyargatja a napközi otthonban. Ezelőtt közvetlenül a Nehézfiúk című filmben lefogyni vágyó kisgyerekek tréningjét vezette, totál negatív hősként (de nagyon profin), elég azt mondani, hogy a végén mindenki annak örült, hogy kövér maradhatott.

A Kábelbarátot, szintén 96-ból egyáltalán nem kedveltük, szinte észre sem vettük, eleve nem is vettük komolyan, mert túl szép lett volna, szóval a mi szemünkben ez a második filmje, a Zoolander. A Nyakunkon Az Élet előtt is vígjátékban utazott, ő találta fel a Ben Stiller Show-t az MTV-nek, majd később, 92-ben a Fox Television számára. Mindez a humorista előélet csak azért érdekes (egyébként az anyja és az apja egy színész-humorista házaspár, akik korábban együtt léptek fel, és akik közül az apa alakítja Zoolander ügynökét ebben a filmben), hogy lássuk, honnan jön ez a Ben Stiller, és hogy mennyire nem véletlen, hogy a vígjáték műfajával ennyire komolyan összeforrott az ő neve.

A film azonban valószínűleg nem ettől sikerült ennyire jól, hanem például attól, hogy Stiller nemcsak humoros, de egy nagyon-nagyon jó színész is. Attól is jó, hogy Milla Jovovich nem pozitív karaktert alakít, sőt, eben a filmben még csak nem is szép, vagyis minden teljesen ki van fordítva, ahogyan ez a Nyakunkon Az Élet óta Stillerre jellemző. Jót tesz a filmnek az is, hogy nagyon gazdagon van megírva, és profin megrendezve. Hiába "csupán" 89 perc, kerek két órának hat, mivel annyi izgalmas látnivaló van benne, meg annyi fura jelenet, amennyivel jó esetben egy két órás film megtekintése során találkozunk. Eleve sokat dob a látnivalón, hogy egy csomó sztár önmagaként szerepel a filmben, Natalie Portman, Winona Ryder, Lenny Kravitz, David Bowie, Claudia Schiffer, a lista eléri a 33-at. Láthatjuk David Duchovny-t is, de őt már szerepben, mint egykori "kéz-modellt" (akinek nem az egész testét, csak a kezét fényképezik), aki merően X-Aktás stílusban, egy temetőben ráébreszti barátainkat, hogy a világ összes komoly merényletét pasi-modellekkel végeztették el ... mindig is. Tényleg tele van iszonyat jó részletekkel, látszik, hogy az alkotóik értenek ahhoz, amivel foglalkoznak, és az is látszik, hogy ezt a filmet jó kedvükben teremtették.

Jó film, határozottan izgis, a Doktor Szöszi fiú verziója, egy ugyanolyan jó vígjáték, sőt, most, ebben a szent pillanatban úgy tűnik, hogy még jobb is, mivel sokkal cool-abb területen játszódik. Az, hogy a kötelezőnek vélt gusztustalankodás terén egyáltalán nem erőlteti meg magát, szintén nem meglepő. Erre mondják azt, hogy egy humor finom, még akkor is, ha a Matildába (Christine Taylor) akkor szeret bele Derek barátunk, amikor két svéd törpe között fekszik szendvicshúsként, egy őrült este során …

Szintén 2001-es film, december 14.én jelenik meg az USA-ban, nálunk pedig előre láthatóan februárban érkezik, a The Royal Tenenbaums, melyet a Zoolander co-szárja, Owen Wilson írt, és amelyben ugyancsak Ben Stiller mellett fog szerepelni. Owen Wilson-t láthatjuk majd még a Budapesten forgatott Eddie Murphy filmben, az I Spy-ban is, eddig már láttuk az Apádra Ütök-ben, Ben Stiller riválisaként, de együtt szerepeltek a Permanent Midnight-ban (csak USA), sőt, már a Kábelbarátban is. Owen a testvére annak a Luke Wilsonnak, akivel a Doktor Szöszi-ben Reese Witherspoon összejön.

-jepe-

2001-12-22
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12