Aaliyah

"baby girl" - a gyerek lány
(Aaliyah Haughton 1979 január 16. - 2001. augusztus 25.)

Nehéz, ha nem teljességgel lehetetlen felfogni, hogy Aaliyah nincs többé. Az embereknek a sztárokhoz való viszonyuk eléggé furcsa terület, szinte azt is kérdezhetné bárki, hogy "miért fontos neked egy ember, akit csak a tévében látsz?", és egy ilyen kérdés, legalább is első hallásra zavarba ejtő. Beszélhetnénk arról, hogy napjaink a tele-kommunikáció, sőt a virtualitás kora, de nem erről van szó, hanem egy nagyon is régi helyzetről, arról, hogy a művész, aki fantasztikus élményben részesíti az embert, az embereket, egyszerűen helyet kap ezeknek az embereknek a szívében.
Aaliyah-t azóta szeretjük és csodáljuk, amióta legelőször megpillantottuk abban a videóklipben (Try Again). Nagyon jó zene volt, különlegesen jó szöveggel, és maga a klip is különlegesen profira sikeredett. A számot végtelenítve hallgattuk, naponta 80x-100x, a klip pedig, még most, egy bő év múlva is, ha meglátjuk, elemi élményt jelent. Aztán jött a film, amiben Aaliyah Jet Li mellett igazán szépet alakított, gyönyörű fekete lányt, aki egy cd-boltban dolgozik, fiatal, tiszta és iszonyatosan tehetséges, de ezt már rá mondjuk, és nem a karakterére, Trish-re.
Semmi elfogulatlanság nem volt bennünk Aaliyah-val kapcsolatban (akit barátai talán a fiatal kora miatt "baby girl"-nek becéztek), de ezen a ragyogáson is áttetszett, hogy egy valóban tehetséges színésznőről van szó, a meglehetősen tehetséges R&B énekeslány személyében. És lám, azóta még két filmre felkérték, melyek közül az "egyik" a Mátrix 2 és a Mátrix 3.
Tavaly az MTV Video Music Awards-on ő nyerte meg a legjobb női videó és a legjobb filmzenei videó díját is, nagyon örültünk. A föld egy kellemes hellyé változott, amióta tudni lehet, hogy Ő is ezen a bolygón utazik. Utazott.
A tragédiában az a tragikus, hogy nem lehet felérni (ép) ésszel, egyik percben még él és virul, majd másodpercek alatt csak egy sötétlő kráter marad ennek a virágzó életnek a helyén. Soha nem fogjuk elfelejteni, együtt utazik velünk, a földdel és a naprendszerrel, tovább a világűrben.
Szemétség, nem-fair, tragikus, felfoghatatlan, hogy mindabban, ami mostantól történik, már nem vehet részt, nem láthatja, és nem láthatjuk.
"it's been a long time"
... 7358 napja 1 órája

-------
Aaliyah-home
-------
A tragédia híre
-------------------------
korábbi cikkeink:
A Romeo Must Die videoklipje

Az Öld Meg Rómeót
MTV VIdeo Music Awards 2000
Péntek Esti Gáz


-------

képek:
-------
linkek:
-------