cspv nyitó oldal

Staropramen Cseh Filmnapok a Toldi Moziban

nyitó oldal

Vadméhek

Út a városból

Magányosok

A Félkegyelmű Visszatér

A félkegyelmű visszatér Návrat idiota

Sasa Gedeon, 1999, 100'

Olga Emilt szereti. Maga sem tudja, miért. Talán mert szeretetre vágynak mindketten. Emil Annát szereti, de mivel Anna elutazott, hát Olgával kezdett ki. Anna Robertet szereti. Legalábbis úgy néz ki...

Ebbe a szerelmi négyszögbe csöppen bele Franti±ek, aki még soha senkit nem szeretett, soha semmit nem ismert meg, semmit nem élt meg igazán; lévén felnőtt éveit egy elmegyógyintézet falai között töltötte, és most tért vissza a “normális” életbe. Franti±ek mindenkit megért - talán jobban is, mint azok saját magukat - és mindenkit egyformán szeret. De ki szereti őt?

Ez a kérdés nemcsak azokra vonatkozik, akikkel a filmben Franti±ek találkozik, hanem azokra is, akik életük folyamán találkoznak egy “félkegyelművel”. Mert aki szeretni tudja ezt a férfit, maga is egy kicsit “félkegyelmű” kell hogy legyen. És annak, aki legalább egy kicsit is idióta, legalább egy kicsit tudnia kell szeretni.

Sasa Gedeon Dosztojevszkij-adaptációja 1999-ben hatalmas közönségsikert aratott Csehországban: az év legnézettebb filmje volt. A félkegyelmű visszatér a legjobb filmnek járó Arany Oroszlán mellett elnyerte a legjobb rendezésnek, legjobb forgatókönyvnek, legjobb zenének és legjobb női mellékszereplőnek járó cseh filmdíjat is, de számos nemzetközi filmfesztivál díjjal jutalmazott elismerését is magáénak tudhatja.

 

szeptember 28. 19.00