cspv nyitó oldal

Staropramen Cseh Filmnapok a Toldi Moziban

nyitó oldal

Vadméhek

Út a városból

Magányosok

A Félkegyelmű Visszatér

Vadméhek Divoké včely

Bohdan Slama, 2001, 94'

Több mint harminc év telt el Forman remekműve óta, ám a tűzoltóbál továbbra is kulcsszerepet játszik a cseh filmekben. A Vadméhek persze nem a Tűz van babám! című film remake-je; a tűznél sokkal fontosabb szerepet játszik benne a tüzes víz, habár a szeretetteli, emberszabású humor és a groteszk stílus változatlan.

Bohdan Slama filmje keserédes történet néhány párját kereső fiatalról és az érzelmi elkülönültségről.

Egy észak-morva kis faluban az ország legkülönbözőbb pontjairól származó emberek élnek együtt. Összeköti őket a szegénység, a munka és az önbizalom hiánya, de egyúttal a nyers humor, továbbá az élethez, iváshoz és örömhöz való töretlen kedvük is.

A megszokott kapcsolatokat egy váratlan városi látogató kuszálja össze. A tűzoltóbál alkalmával titkos szerelmek, konfliktusok és eddig észre nem vett emberséges jellemvonások kerülnek felszínre. Ezen az estén olyan dolgokat tudhat meg magáról mindenki, amelyekről eddig nem akart tudomást venni. Reggel már minden másképp lesz mint azelőtt. Vagy mégsem?

A Vadméhek egyszerű film egyszerű emberekről. Nem akarja rangsorolni szereplőit, akik közül csupán ötöt alakít hivatásos színész. A többieket a falu lakossága játssza - megdöbbentően hitelesen.

   

szeptember 28. 21.00