cspv logo
cspv szám: 55 / 03 tartalom
keresés

cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 16 00384
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2003-11-21

S.W.A.T. - Különleges Kommandó

S.W.A.T. 2003.

Mesterségünk címere: k.ó.
A SWAT gyakorlatilag azt jelenti, hogy kommandó, pontosabban speciális fegyvereket és taktikát takar e mozaikszó. A film címe roppant hűen írja le, hogy miről fog szólni, egy kommandós csapat akciózásait kísérhetjük figyelemmel, ez minden.

Világos, hogy ha már egyszer sztárok szerepelnek egy filmben, akkor nem adhatunk rájuk tartósan símaszkot, bukósisakot, meg ilyeneket, hiszen azalatt akárki megbújhat, és akkor semmi értelme a drága sztároknak, de ami e film elején történik az még így is eléggé vicces. Eléggé sok kommandós jelenetet látunk mindenféle filmekben, és kábé hozzászoktunk, hogy a kommandós cuccok alól férfias alkatú arcok figyelnek kifelé. Így a film elején valósággal hátrahőköltünk, amikor a két babapopsi arcú főszereplőnk felbukkant egy bevetésen. Colin Farrell és Jeremy Renner még akkor is vicces hatást tesz ránk, amikor már kibújtak a kommandós ruhából, és izzadtságnak feltüntetett frissen zselézett hajjal várják, hogy a rendőrfőnök jól letolja őket. Láttunk már ilyet, de a nagyszerű Utolsó Akcióhősben a kissrác elmagyarázza Schwarzinak, hogy nem kell komolyan venni a rendőrfőnökök ordítozásait, és ezt a tanácsot mi magunk is megfogadtuk. A rendőrfőnök mindenesetre letolja őket, és a páros egyik tagja emiatt ki is lép a szerv kötelékéből. Colin Farrell bennmarad, a legrosszabb melót kapja, a fegyverraktárban kell dolgoznia.

Amikor kiírják, hogy "hat hónappal később", azt hinnénk, hogy igazából akkor kezdődik a film, pedig sajnos, ami innentől ránk vár, az már csak egy meglehetősen sablonos, majdnem tv-sorozat jellegű élmény.

Egyszercsak jön egy nagy kutya, Samuel L. Jackson, aki egyből kiszúrja, hogy Colin Farrell (aki egyébként csúnyán behízott) mennyire ért a fegyverekhez. Elkezdik egymást kölcsönösen isteníteni, épphogy nem az "apa" és "fiam" szavak röpködnek a levegőben, és Samuel L. Jackson kiböki, hogy szüksége van egy saját csapatra, egy elitegységre.

A történet borzasztóan unalmas, tinglitangli, egy hatéves gyerek bármikor jobbat ír, de nem akarunk indokolatlanul rosszat szólni ere a filmre sem, ezért megjegyezzük, hogy a néző ettől függetlenül nem unatkozik. Unatkozás helyett a szemét rágógumiztatja. Van a filmben csaj, Michelle Rodriguez a Halálos Iramban 1.ből, L.L. Cool Jay is ott virít a vásznon, szóval elvagyunk. Az azonban már egy egészen más kérdés, hogy amikor kifelé sétálunk a moziból, hogyan tekintünk vissza az elmúlt két órára. Pontosan olyan érzés, mintha valamilyen okból tévét néztünk volna, mondjuk a Medicoptert (van 1 ilyen sorozat).

Ennek oka a mindent felülmúló üres sablonosság, ami a történetet jellemzi. Ez a történet, így, ahogy van, már a 90-es évek elején is sablonosnak minősült volna, és ez azért tényleg eléggé beszédes tény. De nem baj, nagy az isten állatkertje, és végül is pont az ilyen filmek kedvéért találták fel a "buta akciófilm" műfaját, amúgy pedig azon belül nem is rossz a SWAT.

-jepe-
2003-11-21
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16