Hétfőn este Los Angelesben, a Beverly Hilton hotelben tartották meg a 63-ik Golden Globe Díjkiosztó ünnepséget, aminek a fő nyertese az Ang Lee által rendezettBrokeback Mountain lett. A ceremóniát idén nálunk egyik tv-csatorna sem közvetítette.

A Golden Globe mindig is arról volt híres, hogy itt dől el, nagyrészt mely filmeket, kiket fognak Oscar-díjjal jutalmazni a pár hónap múlva megtartandó Akadémiai Díjkiosztón.A Hollywood-i külföldi kritikusoknak (pontosabban az USA-ba akkreditált külföldi filmes újságírók kamarájának, a Hollywood Foreign Press Association-nak) az ítélete nem mindig fedi az Akadémia tagjainak a döntéseit, ami nem is baj, de ettől még tagadhatatlan, hogy a Golden Globe- jelölések és díjazások hatással vannak az Oscar-döntésekre, illetve a szóban forgó filmek sorsára.


Idén két film tarolt az Arany Glóbuszon,
a Brokeback Mountain és a Walk the Line, ami nálunk a Nyughatatlan címmel fog megjelenni, február 2-án. A Brokeback Mountain-t Ang Lee rendezte (Tigris és Sárkány, Hulk), a film két meleg cowboy történetét dolgozza fel. Főszereplői Jake Gyllenhaal (Donnie Darko, Holdfényév, Holnapután) és Heath Ladger (Hazafi, Grimm, Lovagregény).

A film 4 Golden Globe-díjat nyert, a Legjobb Film-ét a drámai kategóriában, a Legjobb Rendező-ét, a Legjobb Forgatókönyv-ét, illetve a Legjobb Eredeti Zeneszám-ét. A szokatlan témát feldolgozó filmet a legtöbb kritikus romantikusnak és jónak tartja, úgyhogy a Golden Globe mellett már számos más díjat is begyűjtött eddig. Szakértők szerint a Brokeback Mountain lehet az idei Oscar verseny egyik fő esélyese.


Arany Glóbusz terepen a Walk the Line c. film volt Ang Lee filmjének a fő versenytársa, ami 3 jelölésből 3-at váltott valóra. A Johnny Cash életéről szóló film győzött a Legjobb Film a Musicelek/Vígjátékok között kategóriában, ezen kívül mindkét főszereplője nyert: a Cash-t megformáló Joaquin Phoenix lett a Legjobb Férfi Főszereplő, Reese Witherspoon pedig a Legjobb Női Főszereplő.

"Úgy izgultam, hogy egész kancsal lettem tőle - mesélte Reese Witherspoon -, azt kívántam, bárcsak ülhetnék otthon nyugodtan, papucsban, popcornt eszegetve, és tévén nézném a díjátadást.
A Nyughatatlan nagyon fontos film számomra, mert arról a vidékről szól, ahol felnőttem, az a zene szól benne, amit egész fiatalkoromban hallgattam. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy játszhattam benne."


Phoenix-et váratlanul érte a győzelem: "Ki gondolta volna, hogy egyszer a vígjáték, vagy musical kategóriában fogok győzni? Nem vártam volna."
George Clooney élete első Golden Globe-ját vehette át, a Sziriana c. film Legjobb Férfi Mellékszereplőjeként. "Azt gondoltam, Paul Giamatti fog győzni. Még korán van. Még nem ittam semmit. Egyedül vagyok itt, és zavarban vagyok."

A Legjobb Női Főszereplőnek Rachel Weisz-t találták a külföldi kritikusok, az Elszánt Diplomata (The Constant Gardener) c. film főszerepéért. Az 5 hónapos terhes színésznő filmbeli kollégájának, Ralph Fiennes-nek mondott köszönetet, akit "varázslatos, elkötelezett színésznek" nevezett.
Spielberg München c. filmje, aminek január 26-án lesz a hazai premierje, 2 kategóriában kapott jelölést, a Legjobb Rendező, illetve a Legjobb Forgatókönyv kategóriákban, de végül egy díjat sem kapott. Woody Allen Match Point c. filmje 4 jelölést is kapott, de végül ő sem tudta díjra váltani a jelöléseket.


Az Ütközések (Crash) c. film, amit eddig szinte az összes kritikus szövetség nagyra értékelt, most is kapott 2 jelölést, és bár most nem nyert, az Oscarra többen komoly esélyesnek tartják Paul Haggis filmjét. Peter Jackson nagyon nagy költségvetésű, kult-remake-je, a King Kong 2 jelölést kapott, de egy díjat sem kapott.
A Legjobb Idegen Nyelvű Film a Mennyország Most lett, a Legjobb Tv-sorozatok pedig (nem meglepő módon a Lost, illetve a Született Feleségek lettek, a két kategóriában.

A Golden Globe közvetítést világszerte 18.7 millióan látták. Az idei Oscar-díjak jelöléseit január 31-én adják közzé az Akadémiai tagok, amely jelölésekre hatni fognak a hétfő este kiosztott Arany Glóbusz díjak is.