microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


keresés:
search
Lara Croft: Tomb Raider (2001)
Lara Croft: Tomb Raider

. . . . . . . . . . 7.07
(a cspv olvasók szavazata)  itt szavazz !

. . . . . . . . . . 6
(a cspv szerk-ek szavazata)

hossza: 100 perc
nemzetiség:  amerikai
műfaj:  akció, kaland
eredeti nyelv: angol
formátum: feliratos
korhatár 14+
c tr tr

a Lara Croft sorozat részei:
Lara Croft: Tomb Raider   Lara Croft: Tomb Raider-Az Élet Bölcsõje  
információ:

vissza a rövid leíráshoz

bővebb info
Lara Croft-ot Kambodzsába szólítja küldetése, ahol a Táncoló Fény Sírja rejti a titok elsõ felét, azután Szibériába kell mennie, ahol a Tízezer Árnyék Templomában találja meg a titok másik felét.
48 óra vajon elég lesz-e Lara Croftnak, hogy felfedje a titkot és megmentse a világot?


KICSODA LARA CROFT?

Lara Croft 1996-os bemutatkozása óta világméretû jelenséggé vált. Õ az elsõ nõi akciójátékhõs, a PC-n és PlayStationön futó Tomb Raider, a Tomb Raider II, a Tomb Raider II: The Adventures of Lara Croft és a Tomb Raider: The Last Revelation összesen 21 millió példányban keltek el világszerte.

Lara Croft a világ elsõ virtuális híressége, aki a legnagyobb hús-vér sztárokkal szemben is versenyképes. Több mint 200 magazin címlapján jelent meg, a Time, a Newsweek és a Rolling Stone külön cikkekben írtak róla. A Details magazin Larát az év legszexisebb nõi közé választotta. Azt még felsorolni sem lehetne, hány internetes oldal foglalkozik szemrevaló alakjával.


A FILM KÉSZÍTÉSÉRÕL

"Ha Angelina nem vállalta volna, fogalmam sincs, ki lett volna még megfelelõ a szerepre. Valószínûleg nem csináltam volna meg a filmet." - mondta a film brit rendezõje, Simon West.
"Számomra nyilvánvaló volt, hogy Angelina Jolie az egyetlen, aki eljátszhatja a Tomb Raider Lara Croftját - folytatta West. - Angelina eddigi alakításaiban szédítõen ötvözte a csábító nõiességet az értelemmel, bátorsággal és a jó humorral. Larának pontosan ezekre a tulajdonságokra volt szüksége. Mind egyetértettünk abban, hogy Lara több kell, hogy legyen képregényfiguránál, hiszen sok érzelmes jelenetben is meg kell állnia a helyét."
"Egy káprázatosan szép nõre volt szükségünk, aki jó színésznõ is, hogy az ilyen jelenetekben is hiteles tudjon lenni. Meggyõzõdésem, hogy csak Angelina képes úgy játszani Larát a drámai pillanatokban, hogy közben nem vész oda szexepilje és hõsi mivolta. Tudtam, hogy Angelinával elégedettek lesznek a játék rajongói. Ebben egyetértettünk a producerekkel és a (játékot gyártó) Eidos képviselõivel, úgyhogy boldog voltam, amikor Angelina vállalta a kihívást."
A Tomb Raider már akkor is legenda volt, amikor a Paramount Pictures felvetette a megfilmesítés ötletét - még két folytatással. Lara Croft a szájbertér megasztárja volt, a tizenéves fiúk vágyálma és a tinilányok példaképe.
Itt léptek be a képbe Lawrence Gordon és Lloyd Levin producerek, akik a Paramountnál elkezdték a projekt fejlesztését. "Simon West úgy vélte, alkalmazkodnunk kell a játék témáihoz, de Lara Croft alakját több irányban is gazdagítanunk kell - magyarázza Levin. - Milyen ruhákat hord? Milyen ételeket eszik? Milyen autókat tart a garázsában? Milyen háza van?"
A legfontosabb kérdés az volt, Angelina Jolie képes lesz-e akcióhõssé válni, megfelelni a szerep fizikai követelményeinek? Nos, képes volt. Simon Crane, kaszkadõrkoordinátor és a második stáb rendezõje csapatával már a forgatás elõtt 3 hónappal elkezdte edzeni Angelinát. A gyakorlatok között szerepelt kéziharc, fegyveres harc, motorozás, gimnasztika, kenuzás, kutyahajtás, bungee-ugrás, pihenésként pedig jóga.
A forgatás kezdetére Angelina Jolie kivívta a teljes kaszkadõrcsapat tiszteletét, Simon Crane pedig azt mondta, õ volt a legmakacsabb színésznõ, akivel valaha is dolga akadt - és a legügyesebb is, aki minden mutatványt meg tud csinálni, amit kérnek tõle.
A producerek ezalatt Colin Wilsont is maguk mellé vették, együtt hozták össze Angliában az elsõrangú szakemberekbõl álló stábot. A forgatás 2000. július 31-én kezdõdött, és még karácsonykor sem fejezõdött be. Januárban még forgattak egy további hétig, valamint néhány trükkfelvétel is ekkor készült.
A forgatás bázisa a Pinewood Stúdió volt, annak is 007-es stúdiója, amely Európa legnagyobb ilyen épülete. A Tomb Raider két díszletét építették itt fel: a Táncoló Fény Sírját az egyik végében, a Tízezer Árnyék Templomát a másikban. Az elõbbihez Kambodzsában készült külsõket illesztettek, az utóbbihoz szibériai tájak kerültek, amelyeket valójában Izlandon vettek fel.
A Táncoló Fény Sírja hatalmas, 4 emeletes díszlet volt egyik végén egy óriási, hatkarú Buddhával. A sír körül életnagyságú kõmajmok õrizték a sírt. A Tízezer Árnyék Templomának központja egy gigantikus csillagvizsgáló volt.
A két díszlet építésének utolsó fázisában mintegy 160 ember dolgozott rajtuk éjt nappallá téve. A díszletek iránt nagy volt az érdeklõdés: 2000 novemberében élõ internetes adásban mutatták be a Táncoló Fény Sírját.
Fontos díszlet volt még a Croft-kúria, amelyben izgalmasan keveredett a Lara Croftra jellemzõ csúcstechnológia a brit hagyományokkal. Ebben a díszletben olyan lélegzetelállító akciójelenetek készültek, mint egy fegyveres betörés, Lara küzdelme egy droiddal és egy elegáns bungee-balett a galériáról. A Croft-kúria külsejét a hertfordshire-i Hatfield House-nál vették fel, amely egykor Salisbury márki otthona volt.
A greenwichi Királyi Tengerészeti Egyetem Painted Hallja adott otthont a Megvilágosodottak Legfelsõ Tanácsának. A csodálatosan restaurált termet az egyik legnagyszabásúbb barokk festészeti alkotásnak tartják, amelyet angol mûvész készített: Sir James Thornhill.
A Tomb Raider fõgonosza, Manfred Powell az Elveden Hallban talált otthonra, amely Viktória királynõ korában Duleep Singh maharadzsa tulajdona volt, aki a Taj Mahal és más indiai paloták mintájára faragott márvánnyal díszíttette az épületet. A könyvtár falait indiai aranyfátylak ékesítik.
A díszletkészítõk a belsõ tereket igyekeztek visszaváltoztatni olyanra, amilyenek Duleep Singh idején lehettek, és ez olyan jól sikerült, hogy végül azt a kritikát vágták a fejükhez, hogy nem is csináltak semmit. Igazából persze mindent õk alakítottak ki.
A Királyi Légierõ két Chinook helikoptert bocsájtott a stáb rendelkezésére odihami repülõterükrõl. Boszniából és Sierra Leonéból visszatért pilóták repültek a film akciójeleneteiben. Nagyobb örömet csak az jelentett nekik, amikor a század ajándékba kapott egy életnagyságú Lara Croft-figurát. Angelina Jolie késõbb beismerte, hogy õ is együtt örült a katonákkal, hogy a modell többé nem rontja a Pinewood stúdió levegõjét: már nagyon elege volt belõle.
A Battersea Erõmû adta a helyszínt Powell bosszújához, de ez volt az utolsó film, amit ott forgattak, mert hamarosan szórakoztató és szállodakomplexummá alakítják.
Anglia egyik legkiválóbb fiúiskolája, a Dulwich College szerepel a filmben mint Boothby aukciós háza. A jelenet hitelességét növeli, hogy a Sotheby egyik vezetõ kikiáltója vállalta benne a szereplést.
"Bizonyos értelemben Lara Croft az új évezred nõi James Bondja - mondja West. - Ám Bonddal elllentétben minket nem kötnek a sorozat szabályai, hisz ez az elsõ rész. Nem köt minket a valóság sem. Felállítottam néhány szabályt, hogy amikor a föld fölött vagyunk, mindennek hihetõnek kell lennie, de amikor lemegyünk a föld alá, a sírokba, a szabályokat felrúghatjuk. Majdnem minden megtörténhet. Ez a szürreális elem a Tomb Raiderben."
Simon West a forgatókönyv írásakor tiszteletben tartotta a játékot. "Százmillióan játsszák ezt a játékot, és elég nagy szamárság lenne ennyi embert bosszantani azzal, hogy olyasmit is megváltoztatunk, amit nem kell megváltoztatni - de azért többet kell kapniuk a játéknál. Csalódottak is lennének, ha csak a játék háromdimenziós változatást kapnák meg."
A film szereposztásának legizgalmasabb kérdése az volt, ki alakítsa Lara apját, Lord Croftot. A hosszú latolgatás során egy név sodródott az elõtérbe: Jon Voighté, Angelina Jolie édesapjáé. "Izgalmas volt, hogy igazi apa és lánya játsszák ezeket a szerepeket" - mondja Simon West.
Noha a Tomb Raider nagy részét a Pinewood Stúdióban forgatták, két jellegzetes külsõ helyszínre is ellátogatott a stáb, nevezetesen Kambodzsába és Izlandra, amely a filmbeli Szibériát helyettesíti. Mindkét hely mostanában válik kedvelt egzotikus turista-uticéllá.
Az izlandi jelenetek jó része egy gleccseren és egy jéghegyekkel teli öbölben játszódik. A jég a feketétõl a türkizig terjedõ színekben ragyog, mintha a látvány egy túlzó mûvészbrigád munkája lenne.
A Tomb Raider stábja Hofn halászvároskában telepedett le, ahonnan kétórányi autóúttal minden forgatási helyszín elérhetõ volt. A város fõút mellett fekszik, de mintegy ötórányi autózásnyira és egyórányi repülõútra Reykjaviktól, a fõvárostól.
Egy filmstáb általában a maximumot követeli egy forgatási helyszíntõl, szegény izlandiak el is sápadtak a rettentõ mennyiségû felszerelés láttán, amit a gleccserre kellett szállítaniuk. "A gleccser okozta a legtöbb fejfájást - mondja Chris Brock helyszínmenedzser. - Meg kellett szervezni egy ilyen hatalmas stáb felköltözését. Szerintem eddig még senki sem vitt fel egy kétéltû szállítócsónakot gleccserre. Az odáig vezetõ út is elég keskeny volt, tele hajtûkanyarokkal. A helyiek csak néztek."
A csodaszép táj látványa sem tudta feledtetni a hideg és kényelmetlen körülményeket, különösen Angelina Jolie didergett szûkreszabott kosztümjében. Míg a stáb többi tagja a legmelegebb hegymászóruhákban lehelgették a kezüket, Angelina egy szál topban és kék szõrmével bélelt kabátkában hajszolta eszkimókutyáit.
A lényeg, hogy a filmben mindez fantasztikusan látványos, és pont ez volt a cél. Akkor nem hitték volna, de a film készítõit még nehezebb, és még káprázatosabb forgatás várta - Kambodzsában!
A Kambodzsai Királyság a filmesek számára évtizedeken át elérhetetlen volt, utoljára a Lord Jim készült itt az 1960-as évek elején. David Puttnam és Roland Joffé is Thaiföldön forgatták a Gyilkos mezõket, mely a Pol Pot-rezsim által meggyilkolt 2 millió kambodzsainak állított emléket. Kambodzsa hihetetlen szenvedéseken ment keresztül: a vietnámi háborúban az amerikai hadsereg bombázta, a 70-es években Pol Pot és a Vörös Khmer gyötörték, a 80-as években vietnámi megszállás alá került, a 90-es évek elején pedig polgárháború dúlta fel. Útikönyvekben nem szerepelt - egészen mostanáig.
A mai Kambodzsa a Khmer birodalom méltó utóda, amely a IX. és a XIV. század között Dél-Kelet-Ázsia központja volt. Öröksége, Angkor Wat a világ egyik csodája, a romvároshoz fogható történelmi emlék az egész régióban nem található.
Angkor volt a filmkészítõk úti célja. Az elõkészítõmunka során kapcsolatokat építettek ki a kormánnyal és a mûemlék felügyelõivel. Simon West ahogy megpillantotta Angkort, tudta mûködni fog a filmben. (Kezdettõl ragaszkodott hozzá, hogy a Tomb Raidert ne ismert helyszíneken forgassák.)
A felszerelés azon az úton érkezett Thaiföldrõl, amelyet valamikor a Vörös Khmer tartott a kezében. Az aláaknázott úton egy aknakeresõ egység és a Kambodzsai Királyi Hadsereg alakulatai jártak a filmesek elõtt. A 30 kamionnyi karavánnak többször meg kellett állnia, míg a hadsereg helyreállította a hidakat elõttük, míg elértek Siem Reapba, Angkor Wat bejáratához.
Siem Reapban csak a cement kötési sebessége szab határt a szállodaépítkezéseknek. A stáb a Sofitel Royal Angkor Hotelben szállt meg, amelynek még nyoma sem volt hat hónappal azelõtt, amikor a helyszínkeresõk ott jártak.
A kambodzsai nép vendégszeretete minden látogatót megérintett. "Nagyon hálás vagyok azért, hogy részt vehettem ebben a filmben - nyilatkozta Angelina Jolie a Siem Reapban tartott sajtótájékoztatón. - Az ittlétem megváltoztatta az életemet... Mindent más szemmel nézek - az életemet, a munkát, a lehetõségeinket. Ez a legcsodálatosabb hely, ahol valaha jártam."
Az APSARA, az Angkor Wat mûemlékeit védõ testület, amelyet az ENSZ támogat, engedélyt adott a hatalmas romváros egyes pontjain való forgatáshoz. Természetesen aggódtak a túl sok ember jelenléte miatt, de az antik épületek a munka során nem szenvedtek károsodást, így a hatóság képviselõi is elégedettek voltak.
A forgatás komoly gazdasági fellendülést hozott a vidéknek, amely alaposan rá is van szorulva. A mûemléken, a szállodákon, a boltokon és éttermeken kívül a film munkalehetõséget is teremtett többszáz helyi lakos számára - ha csak idõlegesen is. 100 buddhista szerzetes például statisztaként szerepel a filmben.
"Óriási vállalkozás volt - mondja Lloyd Levin producer. - Megpróbáltunk valami friss dolgot a vászonra varázsolni, de ez technikailag elképesztõen bonyolult volt. Nincs olyan vizuális trükk, amit ne alkalmaztunk volna a filmben, van olyan jelenet is, amiben egyszerre többet is."


szereplők:
Angelina Jolie ... Lara Croft
Jon Voight ... Lord Richard Croft
Iain Glen ... Manfred Powell
Noah Taylor ... Bryce
Daniel Craig ... Alex West
Richard Johnson ... előkelő úriember
Chris Barrie ... Hillary
Julian Rhind-Tutt ... Mr. Pimms
Leslie Phillips ... Wilson
Robert Phillips ... Julius, támadó csapat vezetője
Rachel Appleton ... kicsi Lara


fényképezte:
Peter Menzies Jr.

vágó:
Glen Scantlebury
Dallas Puett

látvány:
Kirk Petrucelli

jelmez:
Lindy Hemming

zene:
Graeme Revell

művészeti rendező:
John Fenner
David Allday
Leslie Tomkins

díszlet:
Sonja Klaus

producer:
Lawrence Gordon
Lloyd Levin
Colin Wilson
Chris Kenny
Bobby Klein