microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


keresés:
search
Lara Croft: Tomb Raider-Az Élet Bölcsője (2003)
Lara Croft Tomb Raider- The Cradle of Life

. . . . . . . . . . 6.82
(a cspv olvasók szavazata)  itt szavazz !

. . . . . . . . . . 7
(a cspv szerk-ek szavazata)

hossza: 130 perc
nemzetiség:  angol, amerikai, német, japán, holland
műfaj:  kaland, akció, romantikus
eredeti nyelv: angol
formátum: szinkronizált
korhatár 14+
c tr tr

a Lara Croft sorozat részei:
Lara Croft: Tomb Raider   Lara Croft: Tomb Raider-Az Élet Bölcsõje  
információ:

vissza a rövid leíráshoz

bővebb info
Pandora Szelencéjét valahol Afrikában rejtették el, az Élet bölcsõjének nevezett helyen, s azt beszélik, a legsötétebb gonosz erõ lakozik benne, mely valaha létezett. Jonathan Reiss (Ciarán Hinds), a megszállott Nobel-díjas tudós éppen emiatt vadászik rá, és megszerzéséért nem sajnál semmilyen árat. A hírhedett dobozban sejtett pusztító erõt akarja megkaparintani - bármi is legyen az -, és vele a világ feletti uralmat. Lara Croftra (Angelina Jolie) és társaira vár a feladat, hogy megmentsék a világot, és elõbb találjanak rá a baljóslatú tárgyra, mint az ördögi Reiss...


Angelina Jolie az új évezred elején vágott bele elõször a nagy kalandba, és öltötte magára a számítógépes játékokból ismert akcióhõsnõ vonzó alakját. Akárcsak az elsõ film elõtt, most is kimerítõ edzésterv szerint hajtotta végre a legváltozatosabb gyakorlatokat: tanult kick-boxot és harcmûvészeteket, valamint fegyverekkel bánni, gimnasztikázott, motorbiciklizett, súlyzózott, részt vett egy általános fitnesz tréningen és lazításképpen jógázott. "Ez az egyik legnagyobb kihívást jelentõ szerepem - mondja a színésznõ. - Egy darabig azt hittem, a kitartó gyakorlás révén végül eljutok odáig, hogy minden porcikámban érzem az akcióhõst, de az az igazság, hogy nagyon nehéz nap mint nap átkapcsolni "Lara-üzemmódba" és felvenni a harcot a világgal."
Ezzel együtt Jolie élvezettel készült az újabb erõpróbára, hogy eljátssza ezt a nem mindennapi hõsnõt, és amint a film határozott körvonalakat öltött, alig várta, hogy ismét belebújjon a bõrébe. "Lara nem sztereotip figura - mondja. - Van benne valami titokzatosság, és nem csak a saját világába merül, mint a legtöbb hozzá hasonló hõsnõ."
Most, második alkalommal már nagyobb önbizalommal vetette bele magát a komoly fizikai terhelést jelentõ felkészülésbe. Rendkívül összeszedetten és minden eddiginél keményebben dolgozott azon, hogy a szereplõ újonnan bemutatott képességeinek eleget tudjon tenni. Akárcsak az elsõ filmben, most is olyan nõi akcióhõst állít a közönség elé, akire a rajongók minden korosztályból fel tudnak nézni. Az eredeti "Tomb Raider" interaktív játék alkotói érthetõen nyugtalanok voltak, amikor teremtményüket elõször vitték filmre, hiszen Lara Croft volt ebben a mûfajban az elsõ nõi modell. De Angelina Jolie-val a fõszerepben mindenki bízott abban, hogy a karakter sikeres figurává válhat a mozikban is. Az újabb filmben pedig Lara Croft alakja tovább fejlõdött és finomodott.
"Hangsúlyossá akartuk tenni mindazt, amitõl Lara és a Tomb Raider különleges - magyarázza Lloyd Levin producer. - Nyilvánvaló, hogy elsõsorban Angelina Jolie-nak köszönhetõen mûködött olyan jól az elsõ film, ezért olyan történetet akartunk írni, mely további dimenziókkal gazdagítja alakját és még nagyobb kihívásokkal szembesíti. Úgy találtuk továbbá, hogy a globális elemek éppolyan erõsek, mint az a tény, hogy Lara egyik lábbal az õsi történelem talaján áll, a másikkal pedig egy nagyon valóságos, a korszerû technológia által áthatott világban. Ezért ezeket az elemeket szintén nyomatékossá tettük."
A producerek örültek, hogy olyan, az akciófilmekben jártas rendezõt sikerült megnyerni a filmhez, mint Jan De Bont. A rendezõt kezdettõl fogva érdekelte a projekt, és ezzel a munkával egy álom vált számára valóra. "Mindig is imádtam Lara Croft figuráját, egy hozzám hasonló rendezõ számára õ ideális hõsnõ - mondja. - Ráadásul Angelina Jolie nemcsak rendkívül tehetséges, hanem elég merész ahhoz, hogy maga végezze a legmeredekebb mutatványokat is."
"Mikor megtudtuk, hogy Jan De Bont érdeklõdik a film iránt, már csak az õ személyében gondolkodtunk - mondja Levin. - Ebben a filmben kétszer annyi akció van, mint az elõzõben, és ezeket azzal az intenzitással kell megvalósítani, mely pontosan az õ stílusa. Jan nagyon ért az akciókhoz, tökéletesen biztos abban, hogyan kell elérni a valóságban gyökerezõ feszültséget."
Dean Georgaris forgatókönyvíró kezdettõl szorosan együttmûködött a rendezõvel. "Jan volt a vezetõ erõ az akciójelenetek során, és jelentõsen növelte vizuális hatásukat - mondja. - Nála jobban senki sem tudja, melyik elem hatásos, és melyik nem."
Angelina Jolie a szerzõdés aláírása után leginkább abban reménykedett, hogy erõteljes, érdekes kollégákkal dolgozhat együtt; ezek egyike Gerard Butler volt. A színész az egykori ügynököt, Terry Sheridant játssza, akit azért hoznak ki egy kazahsztáni börtönbõl, hogy Larát elvezesse Reisshez.
"Sheridan romantikus kalandba keveredik Larával, és ezzel nagyon megbonyolítja a nõ életét - mondja Butler. - Veszélyes és kiszámíthatatlan férfi, nagy pusztításra képes, és a köztük lévõ sajátos vonzás miatt Lara nagyon sebezhetõvé válik. Míg együtt vannak, a közönség végig arra kíváncsi, vajon sikerül-e becsapnia a nõt. A története alapján a nézõ sejti, hogy sikerül, de kettejük szenvedélyes kapcsolata miatt mégis abban reménykedik, hogy nem fogja."
A film zseniális fõgonosza szerepében Ciarán Hinds látható. "Jonathan Reiss rendkívül hideg ember, és szemernyi lelkifurdalása sincs - jellemzi röviden a szereplõt Hinds. - Tudomást szerez arról az elképzelésrõl, hogy Pandora Szelencéjében a pusztítás legfõbb eszköze lehet, ezért meg akarja kaparintani. Croft azonban mindig elõtte jár, így egy ravasz macska-egér üldözéses játék kezdõdik közöttük. Amilyen könyörtelen és számító az általam játszott szereplõ, olyan életteli, szenvedélyes és dinamikus az ellenfele. Csupa olyan tulajdonsága van, mely Angelinára a valóságban is jellemzõ. Közismert, hogy mindig rendkívül lenyûgözõ a megjelenése. Nos, az egyik jelenetben, amikor a sötétbõl elém bukkant, olyan szép volt, hogy egészen elállt a lélegzetem. Angelina melegsége, vidámsága, társasági lénye és fantasztikus segítõkészsége nemcsak nekem, hanem minden résztvevõ számára csodálatos élménnyé tette a munkát."
Djimon Hounsou játssza Lara barátját, Kosát, akit még a fõiskoláról ismer. "Kosa a tanulmányai befejezése után a gyökereit keresi, hogy javítson a maszájok életén - magyarázza Hounsou. - Ez nagyon személyes tapasztalat számára, és a forgatás alatt számomra is azzá vált. Láttunk csodálatos tájakat Kenyában és Tanzániában, filmeztünk az Isten Hegyén, egy mûködõ tûzhányón. Rendkívüli élmény volt ott állni a forró talajon."
Lara Croft mulatságos kiegészítõje a két kísérõje, Bryce (Noah Taylor) és Hillary (Christopher Barrie). Mindkét színész játszott az elõzõ részben is, és nem csekély mértékben a Jolie-val való közös munka miatt vállalták az újabb kalandot. Til Schweiger, az egyik legnépszerûbb német sztár formálja meg Dr. Reiss jobbkezét, Seant, aki szó szerint bármit megtenne, amire fõnöke utasítja. "Brutális gyilkológép, ezzel együtt van néhány vicces beszólása, mely ellensúlyozza az elvetemültségét - mondja. - Ez olyan klassz ezekben a figurákban, hogy mind olyan sokarcú."
A gonosz szereplõk sorát Simon Yam és Terence Yin egészítik ki. Yam a hongkongi mozi egyik vezetõ alakja, már 25 éve dolgozik a pályán és több mint 125 filmben vett részt. Õt elsõsorban Angelina Jolie színészi és kaszkadõr képességei nyûgözték le, és saját bevallása szerint nagyon ösztönzõen hatott rá a játéka. Yin szintén sokat tanult a forgatás során, és elmondta, hogy az volt a célja, hogy ne a tipikus ázsiai rosszfiú sémáját hozza.


A forgatásról

Jan De Bont évekig dolgozott operatõrként, így nem csoda, hogy a munka során egyik legfõbb célkitûzése volt, hogy a film vizuálisan is a lehetõ legizgalmasabb legyen. Ehhez elsõrendû stábot válogatott össze. Egyik legjobb választása a háromszoros Oscar-díjas vágó, Michael Kahn volt, aki szintén rendkívül jártas az akciófilmek világában. Az elõzõ Tomb Raider-film jó néhány alkotója szintén feladatot kapott ebben a produkcióban is, így például Kirk M. Petrucelli látványtervezõ. "A filmben igen változatos helyszínekkel találkozunk, kezdve a gazdagon díszített, földalatti múzeumtól Reiss ultramodern, csupaüveg irodájáig - mondja Petrucelli. - Ráadásul Lara olyan fantasztikus helyekre jut el, mint a Terrakotta Katonák barlangja, ahol elég egy rossz mozdulat, és az ember örökre a föld alatt marad; vagy az Árnyékharcosok sírja, melynek visszataszító teremtményei a legsötétebb félelmeket váltják ki az emberbõl; az utolsó pedig a Belsõ Kvadráns, a Pandora-szelence lelõhelye, és ez Lara legveszélyesebb vállalkozása."
Mikor megszületett az elképzelés a különféle helyszínekrõl, Petrucelli és díszletezõ csapata nekilátott mindezt megvalósítani. 102 díszletet emeltek három kontinensen: Afrikában, Európában és Ázsiában. "A valódi tér, a méretek és a szerkezet tekintetében a legnagyobb konstrukció a Luna Templom volt, melyet a Pinewood stúdióban hoztunk létre - mondja. - Mivel ezzel kezdõdik a film, sok energiát fektettünk bele, hogy csodásan nézzen ki."
A másik izgalmas díszlet, mely ugyanitt készült, a Virág Pagoda tér volt, mely eredetileg Shanghaiban található. Egy bonyolult kaszkadõrjelenet helyszínének készült, és komoly gondot fordítottak arra, hogy az utolsó részletig minden tökéletesen valósághû legyen. Sonja Klaus díszlettervezõ Hongkongba küldte asszisztensét autentikus kellékek beszerzéséért. Mivel éjszakai jelenetrõl van szó, több száz neonfelirat látszik a sötét égbolt elõtt. Mivel a hitelesség volt a cél, Hongkongból hívtak egy kalligráfust, hogy tökéletes mandarin nyelven alkossa meg a feliratokat, melyek mindegyike lefordítható.


Kaszkadõrmunka és korszerû technológia

"Angelina kaszkadõrként is bátran vállalhatna munkát - mondja Simon Crane, a kaszkadõri munka koordinátora és a másodstáb rendezõje, aki az elõzõ rész munkái alatt is Jolie mellett dolgozott. - Rendkívül fitt, és mivel mindent maga akart végrehajtani, idõnként már vissza is kellett tartanunk. Nagyon gyorsan tanul, és néha igazán zavarba ejtõ dolgot kértem tõle. Például korábban lovagolt, ezért megkértük, hogy ezúttal nõi nyeregbe üljön, és menet közben egy elég nehéz fegyverrel tüzeljen, újratöltsön és megint lõjön."
A trükkös mozdulatok mellett, melyeket Jolie a küzdõjelenetekhez és az impresszív jet-ski jelenethez tanult, a legijesztõbb mutatvány az volt, melyet Gerard Butlerrel hajtott végre: fejjel elõre kellett leugraniuk kb. 45 méter magasról. Lara Croft és Terry Sheridan menekülnek Dr. Reiss laboratóriumából - ez a bonyolult jelenet a valóságban két részbõl tevõdött össze; elõször Jolie és Butler ugrottak le a szikláról, majd a kaszkadõrök következtek, akik hússzor ugrottak ki helikopterekbõl, és további nyolcszor a hongkongi International Financial Center toronyból, mely ugyan befejezetlen, de a világ harmadik legmagasabb épülete. Bár a hatóságok többször elutasították a filmeseket, végül mégis megkapták az engedélyt, hogy az építmény 84. emeletérõl leugorjanak. "Az volt a legnehezebb, hogy a két embernek speciális öltözéket kellett viselnie, együtt ugrania vagy "repülnie" mintegy 300 méter magasból, aztán az ejtõernyõiket mindössze 60 méterre a talajtól kinyitni - emlékezik vissza Crane. - Kellett továbbá egy harmadik személy, aki együtt ugrik velük és filmre veszi az egészet. Hosszas keresés után találtunk rá a nagyszerû svéd csapatra, akik meg tudták valósítani ezt a rendkívül szoros formációt. Lenyûgözõ látvány, az embernek torkában dobog a szíve, amikor nézi.
Ezek a dolgok teszik a filmet annyira látványossá, egyben meg is haladják az elõzõ filmben elért magas színvonalat. A határokat feszegeti, tovább viszi a dolgokat, és minden átlagon felüli intenzitással történik."

Varázslatos helyszínek

A hathónapos, világkörüli forgatás során a stáb a London környéki Pinewood stúdióban rögzített belsõ felvételek mellett forgatott Görögországban, Walesben, Hongkongban, Kínában, Kenyában és Tanzániában. A film nyitójelenetei Santorini szigetén készültek. Mivel a szigetet sokan hiszik az egykori Atlantisznak, igencsak alkalmas helyszínnek bizonyult egy Lara Croft kalandhoz.
Ezt követõen visszatértek Walesbe, ahol Snowdonie hegyei között rögzítettek néhány jelenetet. Emellett Wales helyettesítette Kínát is a filmben, és a díszletezõk csodálatosan meggyõzõ kínai falut húztak fel egy festõi tóparton. A jelenethez az itt élõ kínaiak körébõl válogattak statisztákat.
Miután végeztek, a stáb felkerekedett Afrika felé, hogy ott teljesítsék ki a kalandokat. A Mount Kenya hófödte csúcsai is szerepelnek azokon a felvételeken, melyek az ország rendkívül változatos földrajzát látni engedik, valamint a Rose sivatag, egy varázslatos és egyedülálló rejtekhely a Turkana-tó közelében. Ebben a régióban sok helybeli még sohasem látott mást a faluja lakóin kívül, nem is szólva egy "másik világból" jött filmes stábról.
A filmbeli rejtélyes törzset az északnyugati Loruk faluban élõ Pokot törzs tagjai közül válogatták ki. A 80 kiválasztott statiszta csak a törzsfõnök engedélyével vehetett részt a filmben. Ezek a nomád emberek egyszerû, tradicionális kecskebõr holmikat viselnek, közösségük mintegy húszezer fõt számlál. Legtöbben még sosem láttak filmet, és csak néhányan, akik a közeli városokban használnak elektromos áramot, láttak egyáltalán televíziót. A tolmácsuk már hallott az Internetrõl, de fogalma sincs róla, hogyan mûködik.
A kenyai tartózkodás alatt tárgyalások zajlottak a hatóságokkal, hogy egy kisebb létszámú csoport számára engedélyt szerezzenek a szomszédos Tanzániában, egy aktív vulkánon történõ forgatáshoz. A maszájok földjén lévõ hegyet a helyiek Ol Doinyo Lengai-nak nevezik, ami annyit tesz, hogy "az istenek hegye". 1983-ban a tûzhányó kitört és teljesen elpusztította a környezõ növényzetet. Kisebb kitörések mindig elõfordulnak, az egyik éppen azon az éjszakán történt, mielõtt a stáb Kenyából iderepült volna. A vulkán magassága eléri a tengerszint feletti 2940 métert, vagyis elég magas ahhoz, hogy néhányan fejfájást, fáradtságot, szédülést és légszomjat érezzenek a tetején.
Idõközben a Pinewood stúdióban elkészültek a Luna Templom díszletei, és Dr. Reiss csupa üveg és acél laboratóriuma is. Szintén itt fogadták azt az öt, eredeti terrakotta harcosszobrot, melyet a kínai kormánytól sikerült kölcsönözni erre az alkalomra. Megérkezésük után további hatvan, kicsit eltérõ katonát készítettek, és felállították õket a barlangban, készen arra, hogy Lara Croft felfedezze õket.
szereplők:
Angelina Jolie ... Lara Croft
Gerard Butler ... Terry Sheridan
Ciarán Hinds ... Jonathan Reiss
Chris Barrie ... Hillary
Noah Taylor ... Bryce
Djimon Hounsou ... Kosa
Til Schweiger ... Sean
Simon Yam ... Chen Lo
Terence Yin ... Xien
Daniel Caltagirone ... Nicholas Petraki
Fabiano Martell ... Jimmy Petraki
Jonathan Coyne ... Gus Petraki
Robert Cavanah ... MI6 ügynök Stevens
Ronan Vibert ... MI6 ügynök Calloway
Lenny Juma ... Faluvezetõ


fényképezte:
David Tattersall

vágó:
Michael Kahn

látvány:
Kirk M. Petruccelli

jelmez:
Lindy Hemming

zene:
Alan Silvestri

producer:
Shelly Clippard
Holly Goline
Lawrence Gordon
Lloyd Levin
Jeremy H. Smith
Louis A. Stroller