cspv logo
cspv szám: 55 / 03 tartalom
keresés

cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím cikk cím

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 07 00350
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2003-09-05

Lara Croft: Tomb Raider-Az Élet Bölcsője

Lara Croft Tomb Raider- The Cradle of Life 2003.

Mentsük meg a Földet, lazán és könnyedén
Lara Croft nem nyugszik, és ott folytatja a kincsvadászatot, ahol tavalyelőtt abbahagyta. Ez már csak azért is jó hír, mert a Tomb Raidernél megfordulni látszik a már ismert trend, és ennél a sorozatnál a második rész üti-veri az elsőt, illetve minden szempontból jobb filmet produkál, mint az elődje.

Amit utólag hiányoltunk a legutóbbi James Bondban, és amitől igazán jó tud lenni egy mostani akciófilm, azt váratlanul épp a Lara Crofttól kapjuk meg, kalandos, misztikus és látványos formában. Nagyon jó élményt jelent, mert nincsenek benne kiszámítható dolgok, borzasztóan látványos, a történet szerteágazó és fordulatos, és szinte végig izgulhatjuk az egész filmet.

Lady Lara Croft (Angelina Jolie) még mindig a vidéki angol kastélyában lakik, a két régi segítőjével, Bryce-szal (Noah Taylor) és Hillary-vel (Christopher Barrie), és még mindig különleges gyakorlatokkal tartja formában magát. A film több ország koprodukciójában készült, de ezzel együtt is egy hangsúlyosan angol hősnőnk van, angol környezetben, és hála Jolie nyelvóráinak, élvezetes angol akcentussal megküldve. (Ez utóbbiról a magyar nézők nem tudhatnak sokat, mivel sajnos csakis szinkronizáltan fut nálunk a film). Jolie ha lehetséges, még jobban néz ki, mint annak idején, és valahogy jobban is illeszkedik Lara Croft bőrébe, mint az első filmben. Jól áll neki a fekete bikini, a fehér földig érő bunda, és főként az ezüstszürke búvárszerelés, de nemcsak a Larás alakja, hanem a profi tudós-kincsvadász kisugárzása is rendben van.

A történet ezúttal a Pandora szelencéjének legendáján alapul, amit már rengeteg regény, színházi darab, és más mű feldolgozott, és ami egy mágikus hatalmú ládáról szól, amit egy Pandora nevű királylány megtalál, felnyit, és ezzel hatalmas csapást szabadít a Földre.
A mítosz arról szól, hogy a láda felnyitásával elvileg a legnagyobb titkok tudójává válik az ember, de mint a végkifejlet mutatja, mégsem jó ötlet megbolygatni a láda rejtélyét. Filmünk ezt a legendát dolgozza fel, a lehetőségekhez mérten eléggé eredeti módon.


A sztori szerint a világ ismét nagy veszélyben van, mert egy gátlástalan fegyverkereskedő Pandora ládikájának erejével próbál üzletelni. A láda az "Élet Bölcsőjeként" emlegetett helyen van, amit természetesen senki nem ismer, úgyhogy először is meg kell szerezni a térképet, ami erre e mítikus helyre vezet. A brit titkosszolgálat, a James Bond filmekből jól ismert MI6 a királynő megbízását tolmácsolja Lady Croftnak, amikor felkérik, hogy előzze be a gonosz Jonathan Reiss-t (Ciarán Hinds) a térkép, illetve a gyilkos láda fellelésében. Lara munkához lát, de előtte még bekéri az egyik volt pasiját (Terry Sheridan/ Gerard Butler), aki azóta már "áruló" és zsoldos lett, viszont ő az egyetlen - Lara meglátása szerint-, aki el tudja juttatni őket egy hongkongi fegyveres csoporthoz, a térkép rejtekhelyére.

Lara és Terry annak idején szerelmesek voltak (sokkal komolyabban, mint az első részben Lara és Alex West), így ezzel most egy újabb színt kap a második rész, igazi romantikus feszültség és távolságtartó szerelem bukkan fel szereplőink között, amitől még jobb lesz a film. Terry karaktere szerint laza és kissé komolytalan, ellenben majdnem ugyanolyan erősségű személyiség, mint Lara, ami ismét egy jobb megoldás, mint az első résznél volt. De az érzelmi szál csak egyike ennek az igazi kalandfilmnek, ennél hangsúlyosabban szerepel a misztikum, a kincsvadászat, illetve a folyamatos akciók, amelyekkel szinte elkényeztet minket a film.

Lara rendületlenül halad előre, először a térkép megszerzése, majd a Pandora szelencéjének a megtalálásában, és ebben a menetben útjába ejti Hongkongot, Kínát, Tanzániát, Kenyát. Ez a sokféle környezet nemcsak változatosságot, hanem látványosságot is jelent, és ezért is lesz egy nagyon jó kalandfilm a végeredmény.

Lara Croft, vagyis a Tomb Raider a videojátékok világából tört ki a mozi felé, és szerintünk ez a kitörés a második filmnél teljesedett be teljesen. Angelina Jolie tényleg a lehető legjobb Lara, minden adottsága megvan hozzá, hogy egy élő csajt varázsoljon az akciógép játékfigurából, anélkül, hogy a kincsvadász lány eredeti stílusa megsérülne. Bár a tengerentúli nézők nem rohamozták meg a mozikat Lara Croft kedvéért (és ezzel kérdéssé tették a további filmfolytatásokat), ez minket nem tántorít el abban, hogy hosszú idő óta az egyik legjobb hangulatú és kivitelezésű akciófilmnek tartsuk a Tomb Raider 2-t. Nemcsak a történet jól kidolgozott, hanem szerencsés módon arra is figyeltek az alkotók, hogy a két akció közti idő is jól legyen "kitöltve", vagyis azok apróságok, amik el tudják dönteni egy film sorsát, a helyükön legyenek. A főszereplők kiválasztása is sokkal jobban sikerült, mint az első filmnél, mind Lara "volt pasija", mind a főgonosz karakter jobb színészhez kötődik, mint annak idején.

És mi a legfőbb bizonyítéka annak, hogy egy film valóban jól működik? Hát az, hogy a moziból kijövet már alig várjuk, hogy még egyszer megnézhessük. Nálunk most éppen ez van Lara Croft: Az Élet Bölcsőjével kapcsolatban, és ez beszédes tény.

-lee tábornok-
2003-09-05
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16