nem vagy belépve:
microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


keresés:
search
Nagydumás Kiscsajok (2003)
Uptown Girls

. . . . . . . . . . 8.29
(a cspv olvasók szavazata)  itt szavazz !

. . . . . . . . . . 7.35
(a cspv szerk-ek szavazata)

hossza: 92 perc
nemzetiség:  amerikai
műfaj:  vígjáték, normál-film
eredeti nyelv: angol
formátum: feliratos
korhatár 12+
c tr tr
vissza a rövid tartalomhoz


Molly Gunn (Brittany Murphy) a New York-i elit társaság egyik központi alakja. Egy legendás rock-sztár gondtalan lánya, a menõ csajok prototípusa: a divattervezõk mind õt akarják öltöztetni, a legszexisebb agglegények mind az õ kegyeit keresik, és szülinapi buliját a legtutibb partik egyikeként tartják számon. Élete nem más, mint egy véget nem érõ buli.
Ám amikor örökségét lenyúlja könyvelõje, a szórakozásnak hirtelen vége szakad, és Molly arra kényszerül, hogy valami olyasmit tegyen, amit addig el sem tudott volna képzelni - munkát vállaljon.
Legjobb barátnõje, Ingrid (Marley Shelton) és haverja, Huey (Donald Faison) segítségével sikerül munkát találnia - Roma Schleine (Heather Locklear), a sikeres lemezkiadó-vezetõ baby-sittert keres lánya mellé. A 8 éves Ray Schleine (Dakota Fanning) kicsit koravén kislány, akinek az életét a baciktól való félelem és a tökéletes viselkedésre való törekvés teszi ki. Ray sosem volt szoros kapcsolatban anyjával, és mivel pesztonkából is vagy tucat fordult meg mellette, sok stabilitás nincs az életében. Éppen ezért arra törekszik, hogy mindent, amit csak tud, irányítása alá vonjon.
Mollynak sosem volt szüksége arra, hogy megfontolt felnõttként viselkedjen. Ezzel szemben viszont Ray a világ súlyát a saját vállára vette.
Most viszont itt az alkalom, hogy megtanítsák egymást arra, hogy miként viselkedjenek a koruknak megfelelõen.

STARTING GUNN

A Nagydumás kiscsajok történetét és a bulikirálynõ fõszereplõ személyét a producer, Allison Jacobs találta ki.
Öt évvel ezelõtt az ambiciózus Jacobs recepciósként dolgozott a GreeneStreet Films nevû cégnél. A cég vezetõinek, John Penottinak és Fisher Stevensnek elõadta ötletét, hogy meg kellene filmesíteni egy rocksztár életrevaló lányának a történetét. "Nagyon jól hangzott - emlékszik vissza Penotti -, de az ember számtalan jó ötletet hall nap, mint nap, és igaziból csak akkor derül ki, hogy mi az igazán jó elképzelés, amikor már ki van dolgozva." Így Jacobs összeállt Julia Dahl forgatókönyvíróval, hogy megírják a történetet. Amikor a GreeneStreet egyik munkatársa ezt elolvasta, rögtön szólt a cég vezetõinek, hogy erre érdemes odafigyelni. "Egyik kolleganõm szólt, hogy ezt muszáj elolvasnom - meséli Stevens. - Úgyhogy elolvastam, és rögtön beleszerettem a szereplõkbe."
Jacobs számos valós élményét használta fel a történet megalkotásához. Amikor forgatókönyveket olvasott, sosem találkozott olyannal, amely a kedvenc filmjeinek a hangulatát visszaadta volna. Az olyan filmek, mint az Álom luxuskivitelben, a "The Goodbye Girl" és Annie Hall a romantikus történet és az idealizált New York-i környezet miatt tetszettek neki. "Amikor New Yorkba költöztem, a 71. utcában vettem ki lakást, mert Audrey Hepburn is ott lakott a Álom luxuskivitelben címû filmben - nevet Jacobs. - Én Maryland államban nõttem fel, és egyszerûen imádtam ezeket a filmeket. Azt kértem születésnapi ajándékként, hogy hozzanak el New Yorkba."
A film szempontjából másik meghatározó élménye az volt, amikor babysitterként dolgozott egy nagyon komoly kislány mellett. Annak ellenére, hogy az irányítást megpróbálta végig megõrizni, a kislány mindig meg tudta lepni. Elgondolkodott azon, hogy a gyerekek mekkora hatással tudnak lenni a felnõttekre. "Szerettem volna egy olyan filmet készíteni, ahol látszik, hogy a gyerekek az igazság bajnokai. Jól látják a dolgokat, és õszintén meg is mondják a véleményüket - a felnõttek pedig gyakran csak hárítanak."
A GreeneStreet cégnek nagyon tetszett a történet, és el is kezdtek dolgozni a projekten, bár maga a folyamat öt évig tartott. "Sok idõt vesz igénybe a filmek kialakítása - magyaráz Stevens -, de a forgatókönyv egyre jobb és jobb lett."
John Penotti volt a producere a Drágább a gyöngyöknél címû filmnek, amelyet Boaz Yakin rendezett. Panotti odaadta Yakinnak a forgatókönyvet. Yakin akkoriban a Fresh címû ütõs drámát fejezte be. "A Fresh miatt Boaz nem tûnt logikus választásnak a Nagydumás kiscsajokhoz - mondja Penotti -, de sokszor nem lehet kiszámítani a dolgokat. Boaz elolvasta a szöveget, tanácsokat adott, és közben beleszeretett a szereplõbe." Közben Yakin az Emlékezz a titánokra címû filmet forgatta, de jelezte a GreeneStreetnek, hogy amint befejezi azt a munkáját, belefogna a Nagydumás kiscsajokba.
"Szerencsésnek érezzük magunkat, hogy Boaz vállalta a film rendezését, mert õ nagyon rá van hangolódva a fõszereplõ karakterére, és tudja, hogyan tegye egyszerre elegánssá és érthetõvé a komédiát. Ráadásul New Yorkot is nagyon elõnyösen, csillogó-villogó mivoltában mutatja be" - mondta Penotti.

MOLLY ÉS RAY

Brittany Murphy 13 éves kora óta színészkedik. 16 évesen már komoly elismerést vívott ki a nagyképû Tai szerepében a Spinédzserekben. Ezt további sikeres alakítások követték olyan filmekben, mint az Észvesztõ, a Ne szólj száj és a tavaly év egyik sikerfilmje, a 8 mérföld. Mára Murphy Hollywood egyik legkeresettebb színésznõje lett. "Nemcsak a komédia iránt fogékony, hanem a komoly, drámai fordulatokat is hûen ábrázolja - emiatt választottuk Molly Gunn szerepének eljátszására" - így Yakin.
"Molly különleges személyisége, hangulata a környezetét is magával ragadja - ehhez a szerephez tehát nagyon sokrétû tehetségre volt szükség - meséli Yakin. - Brittanyban megvan mindez. A filmet elsõsorban Molly személyisége miatt nézi végig az ember. Nagyon kevés olyan színésznõ van, akiben annyi energia és vitalitás van, hogy egy ilyen komoly kihívásnak megfeleljen, de Brittanynak ez sikerült. Nincsenek benne gátak, és nagyon sok minden lakozik benne, ezért teljesen ideális a szerepre."
Murphy kifejezetten lelkes volt, hogy eljátszhatta Molly Gunn szerepét. A forgatókönyv humora vonzotta elsõsorban. Tetszett neki a Hamupipõke-szerû szerep. Mollyban kicsit magára is ismert. "Az én személyiségemnek is van egy szertelen része, de Mollyban ez tízszer akkora" - meséli nevetve.
Murphy rögtön nagyon közel érezte magához a forgatókönyvet. "Varázslatos, megmagyarázhatatlan élmény volt. Tudtam, hogy el kell vállalnom. Nemcsak azért, mert mérhetetlenül viccesnek tartottam a szöveget, hanem mert valami személyes kapocs fûz a szerephez. Nagyon el van találva.
Nagyon szeretem Mollyt - folytatja. - A film elején nem túl megbízható, de imádja az életet, és nagyon nyitott, ami mindig jó. Az, hogy egy ilyen szerepet eljátszhattam, ahol a lány éppen a saját énjét próbálja felfedezni, és kitalálni, hogy tulajdonképpen mit is akar kezdeni az életével, ez egy igazi álom számomra!"
A 8 éves Dakota Fanning volt az egyetlen színésznõ, akit Ray Schleine szerepében el tudtak képzelni az alkotók. A Nevem Sam címû filmben Sean Penn lányát játszotta. Ezért az alakításért a Filmszínészek Társasága díjra jelölte, ezután õ lett a legkeresettebb gyerekszínész Amerikában.
"Sokat viccelõdtünk azon, hogy amikor megvettük a forgatókönyvet, Dakota valószínûleg még nem is tudott járni, illetve teljes mondatokban beszélni - mondja Penotti. - Azután találkoztunk vele személyesen is, és rá kellett jönnünk, hogy minden bizonnyal már négyévesen is verseket szavalt."
A forgatókönyv olvastán Fanningnek különösen tetszett, hogy Ray alakításához sokat kellett balettal foglalkoznia, ami az egyik kedvenc hobbija. Ezen kívül kihívásnak is tartotta a munkát. "Nagyon újszerû feladat nekem - magyaráz Fanning. - Sosem játszottam ilyen szerepet, mint amilyen Ray. Annyira rugalmatlan és merev. És egy kicsit gonosz is - szóval nagyon élveztem õt alakítani."
"Dakota fantasztikus - mondja Yakin. - A szereplõ felõl közelíti meg a dolgokat, és olyan beszélgetéseket lehet vele folytatni, akár egy negyvenéves emberrel. Emellett pedig fantasztikus alakítást nyújt - az a kategória, mint Tatum O’Neal a Papírholdban vagy Anna Paquin A zongoraleckében."
"Az idõzítés nem lehetett volna jobb a két fõszereplõ kora tekintetében - magyaráz Stevens. - A két lány közötti kapcsolatot az elsõ pillanattól fogva a jó hangulat jellemezte. A vásznon is és az életben is nagyon jók, viccesek együtt. Végig nagyon jól jöttek ki egymással, jól tudtak együtt dolgozni."
Mivel a film a két lány közötti viszonyra épül, ezért nagyon szerencsés, hogy jól kijöttek egymással. És mivel a barátságuk õszinte, ezért a filmben nyújtott alakításuk is teljesen hiteles. Ettõl olyan kedves ez a komédia. Molly Ray hatására indul el a jó irányba és szedi össze magát. Molly abban segít Raynek, hogy megtanítja ellazulni egy kicsit, kevésbé komolyan felfogni az életet, és feldolgozni a veszteségeket.
"Néhányan azt mondják, hogy nem létezik barátság felnõtt és gyerek között, de ez szerintem nem igaz - állítja Murphy. - Ez a film arról szól, hogy miként alakul ki barátság két nagyon különbözõ ember között. Mivel mind a ketten olyasmit tudnak nyújtani a másiknak, amire annak nagy szüksége van, ezért Molly és Ray jó barátokká válnak. És a kor nem számít, ez nekem különösen tetszik. Molly megtanítja Rayt gyerekként viselkedni, Ray pedig Mollyt felnõttnek lenni. Ezáltal megváltoztatják egymás életét. Ilyen az igaz barátság."
Jacobs szerint Molly különlegesssége az, hogy megvan benne a gyerekek lelkesedése; és bár számos nehézséggel kell szembenéznie, sosem keserû emiatt. Ennek ellenére Molly néha kételkedik magában, de a Rayjel való viszonya önbizalmat ad neki.

NAGYDUMÁS KISCSAJOK ÉS FIÚK

"Marley Sheltont akartam látni Ingrid szerepében - emlékszik vissza Yakin. - Nagyon jól képes visszaadni Ingrid érzékenységét, és ideges természetét, amúgy pedig nagyon jó színésznõ."
Penotti pontosan emlékszik arra, hogy Yakin igen fontosnak tartotta Huey szerepét. "Amikor Yakin elvállalta a filmet, rögtön közölte, hogy megtalálta a tökéletes Hueyt, Donald Faison személyében."
"Tudtam, hogy valaki olyanra van szükségünk, aki kifejezetten sármos, és aki jelképezi Molly bulis életét - magyaráz Yakin. - Donaldnak pedig mindössze annyit kellett tennie, hogy besétál, és már érezni lehetett, hogy az élet beindult."
Brittany Murphy nagyon élvezte, hogy újra dolgozhat Faisonnal, akivel a Spinédzserekben játszott együtt. "Olyan, mintha egy volt gimnáziumi osztálytárssal dolgozhatnék újra - mondja. - Elsõ közös filmünk hét éve készült. Olyan, mintha egy családtag lenne itt velem."
Molly pasijának, Nealnek a szerepére olyan valakit keresett Yakin, akibe a lányok többsége rögtön beleszeret. A kívánt tulajdonságokat a karizmatikus ausztrál színész, Jesse Spencer személyében találták meg. "Jesse nagyon fiatal, de már megvan a kellõ önbizalma. Lehet, hogy ez csak a tipikus ausztrál lazaság" - nevet Yakin. Spencer zenei háttere és tapasztalata nagyon hasznosnak bizonyult, mivel kezdõ rockzenészt játszik.
Heather Locklear kiválasztása nagyon spontán volt. A forgatás már elkezdõdött, amikor Lockleart felkérték Roma Schleine, Ray anyjának a szerepére. "Rengeteget gondolkodtunk azon, ki lenne az a színésznõ, aki rövid idõ alatt mély benyomást keltene, de mindezt humoros módon, - mondja Penotti. - És Heather pontosan ilyen. Elegáns és vicces."
Locklear nagyon élvezte a kutatómunkát, amely során zenei szakértõkkel beszélgetett. "A férjem elintézte, hogy a Def Jam Records lemezkiadónál az egyik nõi vezetõ fogadjon. Beülhettem a megbeszélésekre, hogy minél teljesebb képet kapjak mindenrõl" - emlékszik vissza a színész.

MOLLY VILÁGA

Yakin és a producerek New Yorkot a legszebb mivoltában szerették volna lencsevégre kapni, elegáns, fényes, izgalmas és a világ egyik leginkább magával ragadó helyeként. Emiatt nagyon szerencsésnek érezték magukat, hogy sikerült az egyik leghíresebb filmoperatõrt, Michael Ballhaust szerzõdtetni. Ballhaus számtalanszor fényképezte New Yorkot, olyan rendezõkkel, mint Martin Scorsese és Mike Nichols, olyan filmekben, mint a Nagymenõk, a Dolgozó lány, a Pokoli lecke, Az ártatlanság kora és a New York bandái. "Nagy szerencse, hogy olyan emberrel dolgozhatunk együtt, aki munkája során New Yorkot szebben ábrázolja, mint bárki más" - magyarázza Stevens.
Kalina Ivanov látványtervezõ a színek segítségével teremtette meg a kívánt hangulatot. "Az elképzelésem az volt, hogy amikor Molly bárhol megjelenik, színt visz magával - magyaráz Ivanov. - A többi szereplõ elég visszafogott színekben jelenik meg. Molly világa az egyetlen, ami igazán színes."
Ivanov és Yakin az építészetet is felhasználta a szereplõk személyiségének kihangsúlyozásához. Molly és Ray között a látvány tekintetében is feszültséget teremtettek; New York más kerületeibe helyezték el lakásukat. Ray lakása az elegáns Ötödik Sugárúton helyezkedik el, ahol az épületekre az egyenes vonalas megoldások a jellemzõek. "Hasonlóan Ray egyéniségéhez, az épület már-már teljesen hivatalos, távolságtartó" - így Ivanov.
Molly lakásához sokkal több kerek motívumot alkalmaztak. A Mollyhoz illõ ideális lakhely külsejét a híres West Side-i épület, az Ansonia kupolája ihlette. A lakás belsejét pedig a queensi Silvercup stúdió területén építették meg.
A lakások berendezésénél Ivanov abból indult ki, hogy vajon ki rendezte volna be az adott teret. "Bele kell magadat képzelned a szereplõk helyébe, és csak az után lehet nekiállni a bútorok kiválogatásához - mondja Ivanov. - Fel kell tenni olyan kérdéseket, hogy mik a szereplõ lehetõségei, vajon hol vásárolhatnak."
A Schleine lakásban Roma erõs, irányító és a státuszát megmutatni kívánó személyisége a domináns. Bár maga a lakás egy hagyományos épületben van, a berendezés elegáns és modern, semleges színekkel, helyenként fényes felülettel megbolondítva. "Olyan, mintha lakberendezõt fogadott volna, és a pénz miatt nem fájt a feje. Roma az a típus, aki szívesen fotóztatja a lakását lakberendezési magazinok számára. Minden a helyén van. Minden nap friss virág van a vázákban. Nem az a lakás, ahol az ember feltenné a lábát az asztalra. Ráadásul az ülõgarnitúra is fehér" - nevet Ivanov.
Ezzel szemben Molly Gunn lakása kicsit olyan, mint egy babaház. Molly szülei rockerek voltak, és Ivanov úgy képzelte, hogy rengeteg nagy bulit rendeztek a lakásban. "Olyan típusú bulikat, ahol a vendégek egy része a földön aludt el, és amikor reggel felkel az ember, még vagy tizen alszanak a nappaliban" - részletezi Ivanov. A lakás kicsit régies, mert még a szülõk rendezték be a nyolcvanas években, de mára megkopott, és úgy tûnik, hogy Mollyhoz nemigen jár takarítónõ.
Molly lakásában sok különös elem található, mint például egy nagy szõrös szõnyeg, vagy a nagy kerek ágy a régi hálószobában. A bolhapiacon beszerzett és az egyéb ütött-kopott tárgyak miatt szeszélyes benyomást kelt a lakás.
Ahogy a történet elõrehalad, és a gazdag lányból szegény lesz, Molly egyre kisebb helyekre költözik. "Ebbõl a csodálatos világból indul, és a végén egy kis lyukban köt ki, ahova az ágy is alig fér be - folytatja Ivanov. - De ennek ellenére sokkal boldogabb. Már nem a körülmények határozzák meg kedvét, hanem egy belsõ boldogság jellemzi Mollyt."
A filmet kizárólag New Yorkban filmezték. Yakin, aki New Yorkban nõtt fel, már készített filmeket a városban, de azok mind sötétebb filmek voltak. Azért is tetszett neki a Nagydumás kiscsajok, mert ezzel lehetõsége nyílt New York ékszerdoboz jellegének a bemutatására is.
2002 nyarán kezdõdött a forgatás, és szeptember közepéig tartott. Olyan helyszíneken vették fel a jeleneteket, mint például a Bow híd, a Central Park, a felsõ keleti (Upper East) és nyugati oldal, a Metropolitan múzeum, a Coney Island-en lévõ vidámpark, bevásárló központok és éjszakai klubok. A külsõ helyszínek mellett a queensi Silvercup stúdió területén épített helyszíneken is forgattak.

A SZEREPLÕK

BRITTANY MURPHY (Molly Gunn) Hollywood egyik legkeresettebb színésznõje. Legutóbb a Szakítópróba (Just Married) címû komédiában lehetett látni. Elõtte a 8 mérföld (8 Mile) és a "Spun" címû filmekben játszott.
Murphy elsõ komoly sikere a Spinédzserekhez (Clueless) fûzõdik, ahol Tai Frasier szerepében tûnt fel. A következõ idõszakban többek között az Észvesztõ (Girl, Interrupted), a "Sidewalks of New York", a Fiúk az életembõl (Riding in Cars with Boys), a Ne szólj száj (Don’t Say a Word), a Kapás van (Summer Catch), a "Drop Dead Gorgeous" és a "Cherry Falls" címû filmekben játszott.
Hetente hallható a FOX tévécsatorna "King of the Hill" rajzfilmjében Luann és Joseph hangjaként. Televíziós szerepei között említésre méltó a "David and Lisa", a "Devil’s Arithmetic" és a "Common Ground".
Murphy a Broadwayn is szerepelt már, Arthur Miller Pillantás a hídról (A View from the Bridge) címû díjnyertes darabjában.

DAKOTA FANNING (Ray Schleine), a legfiatalabb színész, akit valaha is jelöltek a Screen Actors Guild díjra: a jelölést a Nevem Samben (I Am Sam) nyújtott alakításával érdemelte ki. Legutóbb a "The Cat in the Hat" Dr. Seuss-mese filmes változatában játszott.
Színészi karrierje három reklámfilm és a "Rainbow Fish" címû színdarab fõszerepének eljátszásával kezdõdött. Számos tévésorozatban szerepelt, mint például a "Sweet Home Alabama", a "The Ellen Show", az Ally McBeal, a "Spin City", a Vészhelyzet (E.R.) és a Spielberg nevéhez kapcsolódó sci-fi-sorozat, a "Taken".

MARLEY SHELTON (Ingrid) elõször a Pleasantville-ben tûnhetett fel a közönségnek, Tobey Maguire szerelme szerepében. Hamarosan a "Grand Theft Parsons" címû komédiában és a "Jesus, Mary and Joey" címû filmben lesz látható.
Sheltont legutóbb az Egy csók és más minden (Just a Kiss) romantikus vígjátékban lehetett látni. További filmjei: Buborék srác (Bubble Boy), "Sugar and Spice", Véres Valentin (Valentine), Oltári võlegény (The Bachelor), A bambanõ (Never Been Kissed), A grund (The Sandlot), Nixon, A tao harcosai (Warriors of Virtue).

DONALD FAISON (Huey) New York-i születésû. Legismertebb alakítása a Spinédzserekhez (Clueless) kapcsolódik, ahol Murreyt játszotta. Jelenleg az NBC csatorna "Scrubs" sorozatában látható. További tévésorozatokban is játszott, többek között a "Felicity"-ben és a Spinédzserek televíziós változatában.
Számos filmben is játszott: Minden hájjal megkent hazug (Big Fat Liar), Az igazira várva (Waiting to Exhale), Emlékezz a titánokra (Remember the Titans), Hátulról mellbe (Double Whammy), Josie és a vadmacskák (Josie and the Pussycats), Ébresztõ (Trippin’), Buli az élet! (Can’t Hardly Wait), "New Jersey Drive", "Prep", "Juice".

JESSE SPENCER (Neal) 1999-ben a kedvenc tinisztár címet kapta Ausztráliában, a "Neighbours" sorozatban való alakításának köszönhetõen. 1998-ban és 1999-ben a legnépszerûbb színésznek is jelölték. Számos tévés szerepben is feltûnt, olyan filmekben, illetve sorozatokban, mint a "Time Trax", a "The Curse of the Talisman", a "Lorna Doone", a "The Swiss Family Robinson" és a "Death in Holy Orders".
Filmjei: "Grant", Ketten a slamasztikában (Winning London), "Swimming Upstream", Szellemes karácsony (Scrooged), "Jack and the Beanstalk".

HEATHER LOCKLEAR (Roma Schleine) több emlékezetes szerepben volt látható. Négyszer jelölték Golden Globe Díjra. Mostanában a "Spin City" címû sorozatban a harcos kampányfõnököt, Caitlin Moore-t alakítja. Korábban a Melrose Place sorozatban Amanda Woodwardöt alakította. Emellett szerepelt a "Texas Justice", a Dinasztia (Dynasty) és a "T.J. Hooker" sorozatokban is.
Locklear olyan filmekben is szerepelt, mint a "Double Tap", a Pénz beszél (Money Talks) és a "Shattered Mind". Szabadidejében egy, öngyilkosságot megkísérelt embereket segítõ alapítványnak és a Parkinson kór kutatását elõsegítõ alapítványnak dolgozik.szereplők:
Brittany Murphy ... Molly Gunn
Dakota Fanning ... Lorraine 'Ray' Schleine
Marley Shelton ... Ingrid
Donald Faison ... Huey
Jesse Spencer ... Neal
Austin Pendleton ... Mr. McConkey
Heather Locklear ... Roma Schleine
Will Toale ... Briefs Model
Marceline Hugot ... Nõvér
Pell James ... Julie
Benjamin Quddus Philippe ... Party fickó
Quddus ... Party fickó
Russell Steinberg ... Party fickó
Susanna Frazer ... Balett tanár
Wynter Kullman ... Holly


fényképezte:
Michael Ballhaus

látvány:
Kalina Ivanov

jelmez:
Sarah Edwards

zene:
Lesley Barber
Joel McNeely
Avril Lavigne

producer:
Allison Jacobs
John Penotti
Fisher Stevens
Tim Williams
Boaz Yakin