microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


keresés:
search
40 Éves Szűz (2005)
40 Year-Old Virgin, The

. . . . . . . . . . 7.26
(a cspv olvasók szavazata)  itt szavazz !

. . . . . . . . . . 5.4
(a cspv szerk-ek szavazata)

hossza: 116 perc
nemzetiség:  amerikai
műfaj:  vígjáték
eredeti nyelv: angol
formátum: szinkronizált
korhatár 16+
c tr tr
információ:

vissza a rövid leíráshoz

bővebb info
Elõjáték

A nagy ötlet: vegyünk egy kedves, jólelkû, ámbátor középkorú szûz férfiút, akit jóindulatú kollégái el akarnak végre juttatni a tutiba, ezért felejthetetlen utazásra indul, hogy megtalálja a boldogságot. Nos, ez a nagy ötlet Steve Carell rokonszenvesen perverz agyából pattant elõ. Az alapok részben már évekkel ezelõtt megvoltak, amikor Carell a The Second City társulat tagjaként játszott, és a negyvenéves szûz motívuma az egyik jelenetük része volt. Carell aztán éveken át fejlesztgette az ötletet. A komikus, aki már meglehetõs hírnevet szerzett a The Daily Show címû tévémûsorban, valamint A minden6ó és A híres - Ron Burgundy legendája címû filmekben nyújtott alakításaival, jól tudta, hogy valóságos kincs van a birtokában, hiszen még senki nem merte elmesélte egy negyvenéves szûz férfi felnõtté érési folyamatának történetét.
Carell A híres... címû film forgatásán találkozott elõször Judd Apatow forgatókönyvíró/producerrel, aki az éppen készülõ mû producere volt. Carell rájött, hogy Apatow-val a humornak ugyanazon a húrján pendülnek, ezért elõadta neki régóta dédelgetett ötletét. A lehetõ legjobbkor tette, mert Apatow éppen új projektet keresett magának, és nagyon megtetszett neki a negyvenéves szûz története.
- Mindig is olyan komikusokat keresek, akikre filmet lehet alapozni - emlékszik vissza Apatow. - És teljesen nyilvánvaló volt, hogy Steve Carell A híres... motorja, ezért arra kértem, ossza meg velem az ötleteit, ha vannak. El is mesélt egy párat, és a negyvenéves szûzön nevettem a legjobban.
- Judd Apatow nem ma kezdte a szakmát - veszi át a szót Carell. - Jó szeme van ahhoz, hogy megállapítsa, melyik ötlet fog mûködni a vásznon, és melyik nem. Nagyon jólesett, hogy azonnal ráharapott az ötletemre, ráadásul rögtön kijelentette, hogy engem akar rendezni a fõszerepben.
Apatow szeme elõtt a poénok végtelen sora jelent meg, amint ízlelgetni kezdte: negyvenéves szûz férfi... A kidolgozott sztorit elvitte a Universal Stúdiónak, ahol éppen a "Kicking & Screaming" címû Will Ferrer-komédiának volt a producere. A stúdiónak szintén nagyon megtetszett az ötlet, és megrendelte a forgatókönyv elkészítését.
Apatow és Carell hónapokon át lendületesen fejlesztették az ötletet. Hamarosan összeállt a történet, tele olyan poénokkal, hogy hangos nevetésre fakadt, aki csak olvasta a forgatókönyvet - aztán egy kicsit elszégyellte magát.
- Imádtam a 70-es, 80-as évek korhatáros vígjátékait, mint A pacák vagy a Party zóna - meséli Apatow. - Nem voltak bennük igazán durva poénok, de azért visszafogottnak sem voltak nevezhetõk. Én is azt akartam, hogy amikor ezt a történetet elmeséljük, ne szabjunk gátat a humornak, adjunk bele apait-anyait. Például ez a film azért is valószerû, mert a szereplõk pont úgy káromkodnak bennük, ahogyan a való életben szoktunk. Ettõl lesz igazán életszaga, és kevésbé "filmszerû", a szónak ezúttal a rossz értelmében. Azt hiszem, ez jót tett a történetnek, ráadásul nagyokat szórakoztunk, amikor írtuk.
Bár a cím kissé félrevezetõen azt ordítja, hogy szexkomédiáról van szó, a forgatókönyvíró páros nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a nyilvánvaló szexuális tartalmat izgalmas, összetett és reális karakterekkel ellensúlyozzák (de azért persze jutott egy csomó fura alak is a történetbe).
- Elsõ hallásra tényleg úgy tûnik, hogy az a sztori lényege, hogy valaki szeretne már egy nagyot kefélni, de igazából arról van szó, hogy az emberek, akikrõl mesélünk, meg akarják találni a szerelmet és a boldogságot - magyarázza Apatow.
A projekt húzóereje a címszereplõt alakító, kisfiúsan jóképû Carell lett, aki már számtalanszor bebizonyította, hogy meghökkentõ grimaszaival nevetésre tudja fakasztani a közönséget. Ehhez társult Apatow széles skálájú, a finom iróniától a trágárságig terjedõ humora, amellyel a film összes jelenetét átitatták a közös munka során.
A Universal stúdió vezetõi látták, hogy jó kezekben van a projekt, ezért - Carell meghökkenésére - már egy héttel a forgatókönyv benyújtása után zöld utat adtak neki. - Az írás nagyon lazán ment, de hogy ilyen gyorsan jóváhagyják, teljesen váratlanul ért - meséli Carell, aki a filmnek executive porducere is. - Ilyenrõl még nem is hallottam. Ez volt az elsõ forgatókönyvem, és ilyen gyorsan tetõ alá hozhattuk - emiatt már egy kicsit nagyképû vagyok. Mások évekig csiszolják a forgatókönyvüket, aztán megint évekbe telik, amire lesz belõle valami. Nekünk oltári mázlink volt!
Apatow, aki pontosan tisztában volt a projekt erõsségeivel, tudta, hogy a mázlinak ehhez semmi köze.
Apatow Shauna Robertsont kérte fel a produceri teendõk ellátására, akivel már A híres... elkészítésén is együtt dolgozott, valamint Clayton Townsendet is a fedélzetre szólította, ugyancsak produceri minõségben.
- Amikor összeállítom a csapatomat, arra törekszem, hogy olyan embereket gyûjtsek egybe, akik a maguk területén sokkal jobbak, mint én a saját területemen - magyarázza Apatow. - Próbálok rendkívül túlképzett embereket találni, mert csak annál jobb lesz a filmem. Ezért kértem fel Claytont, aki egy csomó remek Oliver Stone-film producere volt, mint a Született gyilkosok vagy a Minden héten háború.
Andy Stitzer figuráját mindenki úgy képzelte el, hogy a lelke mélyén tulajdonképpen teljesen normális fickó, de mindig kudarcot vallott, amikor a szexszel próbálkozott, ezért egy idõ után feladta. - A negyvenéves szûz sokkal inkább arról szól, hogy Andy hogyan találja meg önmagát, mintsem a szüzesség elvesztésérõl - jegyzi meg Carell. - Nagyon rendes ember, csak egy kicsit félénk, de lassacskán kezd rájönni, ki is õ valójában, és hogy az életben mi számít igazán.
Andy karaktere még határozottabb alakot kezdett ölteni azután, hogy a film alkotói internetes fórumokon eszmét cseréltek középkorú szûz férfiakkal. Kiderült róluk, hogy valamennyien kedves, normális emberek, akik mind teljesen érthetõ és érdekes okokból nem tudták elveszíteni a szüzességüket.
- Nagyon fontos ismeretekhez jutottunk ezáltal, mert nyilvánvalóvá vált, hogy Andy Stitzer azért annyira mégsem csodabogár - folytatja Apatow. - Mindenki gátlásos többé-kevésbé, de vannak emberek, akik nem mernek kockázatot vállalni, és egy idõ után a próbálkozással is felhagynak. Ez remek alapanyag egy romantikus vígjáték számára, hiszen az ilyen suta hõsnek mindenki drukkol, hogy a végén sikert arasson, és megtalálja a szerelmet.
A korai olvasópróbákon a filmesek, a színészek - valamint az õ szép számú barátaik és tisztelõik a komikusszakmából - sorra megosztották egymással saját jó, rossz vagy kimondottan megalázó tapasztalataikat a témakutatás nagyobb dicsõségére.
- Remek összmunka volt - meséli Robertson. - Mindenki elmesélte a saját szexuális tapasztalatait meg ötleteit. Ez felturbózta a humort, és a cselekmény alakulásának is jót tett. Egy csomó ilyen személyes történetet beledolgoztunk a forgatókönyvbe - és mindegyik annyira ciki, hogy csak na!


Most jó, ne mozogj!

A forgatókönyv csiszolásának végsõ fázisában Apatow és Carell megkezdte a színészek kiválasztását. Nem kellett messzire menniük ahhoz, hogy összeállítsák Andy munkatársainak csipet csapatát, amelynek tagjai szeretnék megoldani barátjuk aprócska problémáját. Apatow és Carell már a forgatókönyv megírásakor Paul Ruddot és Seth Rogent szemelték ki David és Cal szerepére. A két kitûnõ színésszel korábban A híres...-ben dolgoztak együtt.
Andy barátainak döntõ részük van abban, hogy a szûz férfi megkezdi kalandos (tév)utazását. - Elsõ pillantásra ezek a fiúk a hímsovinizmus élõ emlékmûvei - nevet Apatow. - De a lelkük mélyén érzõ szívû, kedves fickók, csak a saját félelmeiket leplezik azzal, hogy ijesztõ marhaságokat mondanak a nõkrõl.
Rudd játssza a szerelemben csalódott, önpusztításra hajlamos Davidet. - Paul Rudd az egyik legviccesebb ember, akivel valaha is találkoztam - jellemzi barátját Carell. - Intelligens, jó természetû, öröm vele dolgozni. Csak egy rossz dolgot tudok mondani róla: nagyon ritkán vesz fel rendesen kivasalt inget, és kizárólag emiatt utálom õt teljes szívembõl.
Az sem volt véletlen, hogy Rogen - aki társproducerként is részt vett a film elkészítésében - játssza a másik jó szándékú munkatársat. - Azért õt akartam már rögtön a legelején, mert mindenkinél jobban improvizál - indokolja döntését Apatow. - Alig huszonvalahány éves, de sokkal jobb a humora, mint bárki másnak ebben a korban. Ez már tényleg beteges...
- Ahogy mindenki tudja, a hobbim az egzotikus ételek készítése - veszi át a szót Rudd. - Emiatt minden filmet annak alapján ítélek meg, hogy szerintem milyen ételkülönlegesség lenne készíthetõ belõle. A projektben részt vevõ embereket pedig a hozzávalóknak tekintem. Ennek jegyében szerintem Apatow finomliszt. Carell viszont fekete ribiszke. Amikor csatlakoztam a stábhoz, úgy éreztem, a filmbõl valamilyen desszert lesz, mondjuk ünnepi cseresznyetorta. Vagy ha nem, hát legalább egy gyümölcsös vajas süti kijön belõle. Szóval aláírtam a szerzõdést, amiben az is motivált, hogy éppen tajtrészeg voltam, mert elõtte sherryt fõztem.
Rogen úgy érzi, számára nem volt egyszerû csatlakozni a stábhoz. - Éppen valamit írtam Judd szobájában, amikor megtudta, hogy a stúdió zöld utat adott a filmnek - meséli Rogen. - Rögtön elkezdtem õt kapacitálni, hogy valamilyen minõségben engem is vegyenek be. Egész nap azt mondogattam neki, hogy "szükségetek van rám, mert nélkülem elcseszitek majd az egészet". Addig hajtogattam neki, amíg a végén elhitte. Hát így.
Andy Los Angelesben kezdi meg ámokfutását, azaz lát neki, hogy barátnõt találjon. A skála igen széles, az egyik szélén az Elizabeth Banks által játszott szép és szexi könyvesbolti eladó, Beth áll, akit kíváncsivá tesz Andy rejtélyes viselkedése, a másikon pedig a Leslie Mann alakította party girl, Nicky, aki elég részeg ahhoz, hogy ne tudjon ellenállni Andy elsõ suta próbálkozásának.
Apatow és Robertson tudták, hogy Banks lesz a legjobb választás Beth szerepére, mert látták õt a "Wet Hot American Summer"-ben, amely a hetvenes évek klasszikus vígjátékai elõtt tisztelgett. - Nagy rajongói vagyunk annak a filmnek, és Elizabeth az egyik legjobb komika benne - mondja Robertson. - Szexi és vicces, és mindent tud, amit csak színésznõtõl el lehet várni.
Banks, akit legutóbb a Vágta (Seabiscuit) címû filmben is láthattunk, ahol Jeff Bridges feleségét alakította, mindent beleadott, amikor a meghallgatáson a gátlásosnak egyáltalán nem mondható Beth-et elõször kellett megformálnia.
- Gyakorlatilag sztriptízt adtam elõ Steve Carellnek - nevet a színésznõ. - És bevált! A figurának van egy-két extrém pillanata a filmben, és arra gondoltam, már a meghallgatáson meg kell mutatnom, hogy elõttem nincsenek tabuk.
Nicky megformálóját sem kellett lámpással keresniük. Leslie Mann (aki egyébként Apatow felesége) alakítja a részeg nõt, akirõl Andy azt hiszi, hogy le fog vele feküdni.
- Leslie egyébként is elképesztõen vicces, és nagyon jó volt látni, ahogy teljesen õrültre veszi a figurát - mondja Apatow. - Leslie nagyon hiteles akart lenni, ezért azt mondtam neki, fogjon egy videókamerát és rúgjon be a barátaival. Másnak megnézte a felvételt, és nagyon szégyellte magát. Én meg azt mondtam neki: tessék, õ Nicky.
Végül mégis Trish az, aki lángra lobbantja Andy szívét. Az asszonyt az Oscar®-ra jelölt Catherine Keener alakítja.
Az erõteljes drámai alakításairól ismert színésznõ örömmel vállalkozott arra, hogy ezúttal teljesen más mûfajban próbálhatja ki magát. A film készítõi eleve rá gondoltak, de nem voltak biztosak abban, hogy Keener szívesen kiruccan a romantikus (de azért szexuálisan túlfûtött) vígjátékok világába.
Keener annak ellenére, hogy az ügynöke óva intette õt a negyvenéves szûzrõl szóló filmmel kapcsolatban, örömmel vállalta a szerepet, mert nagyon tetszenek neki Apatow és Carell filmjei.
- Catherine és Steve között hihetetlen kapcsolat alakult ki a kamerák elõtt - meséli Apatow. - Két másodperc alatt egymásba szerettek, és rögtön mûködni kezdett a történet. Ez meglehetõsen ritka az ilyen durvább fajta vígjátékok esetében - a romantikus vonulat rendszerint egy kicsit erõltetett szokott lenni. Catherine teljesen valósághûvé tette a filmet, és több szempontból is új minõséget adott neki.


Ahol a szûz nyoszolyája nyugszik

A középkorú szûz férfi agglegénylakásának berendezése nagy kihívás elé állította Jackson De Govia látványtervezõt és csapatát. Rengeteg fantáziára és türelemre volt szükség ahhoz, hogy telezsúfolják Andy otthonát akciófigurákkal, képregény-újságokkal, videójátékokkal és minden egyéb kacattal, amit a hobbisták gyûjteni szoktak.
- Andyben rengeteg fölös energia halmozódott fel a szexuális élet teljes hiányából kifolyólag - grimaszol Carell. - Ezt a rengeteg energiát valamibe bele kellett ölnie, hát gyûjtõ lett belõle. Nem kifejezetten õrült remete, csak olyan visszahúzódó agglegény, akinek mindene a gyûjteménye.
K.C. Fox kellékes hetekig látogatta a képregény-kongresszusokat, bolhapiacokat, régiségboltokat és szörfözött az interneten, hogy minél több, a gyûjtõk által körülrajongott ritkaságot szerezzen be Andy számára. Lelkesedésének köszönhetõen olyan kollekció jött össze, hogy bármelyik szenvedélyes gyûjtõ akár a tizedéért is a fél karját odaadná. Sikerült például beszerezni egy eredeti fröccsöntött szörnyet A Fekete Lagúna réme címû horrorfilmbõl, rátalált a The Phantom címû képregény kézzel festett eredeti példányára, és összeszedett vagy kétszáz akciófigurát, amelyek legszebb darabja egy, az ötvenes években készült öntöttvas Wolfman volt. Fox emellett elcsente kamaszfia szobájából a másfél méteres, ûrhajót ábrázoló posztert, és fölakasztotta Andy ágya fölé, hogy igazi serdülõkori hangulatot kölcsönözzön a lakásnak.


Vaskos és vágatlan

A film egyik legemlékezetesebb jelenete egy étteremben játszódik, ahol férfiak és nõk villámrandin próbálnak párt találni maguknak. Andy és sorstársai ötperces villámrandikon dönthetik el, az a személy lesz-e életük szerelme, aki éppen velük szemben feszeng az asztal túlsó oldalán. A jelenetet aprólékosan kidolgozták, ám hamar elszabadultak az indulatok, és olyan szédületes improvizáció kerekedett belõle, hogy a stáb visított a nevetéstõl. A vaskos magánszámok egészen biztosan rajta lesznek a film vágatlan DVD-változatán.
- Mindig imádtam azokat a jeleneteket, amelyeket eredetileg nem is szántunk annyira viccesnek, és hirtelen lehengerlõen szórakoztatóra sikeredtek - magyarázza Apatow. - A villámrandis felvételeknél voltak pillanatok, amikor azt mondtam, hogy na ez már túlzás, annyira durva, hogy csak a DVD-n jelenhet meg. Annyira jó színészek improvizáltak, hogy nem állítottam le õket, sõt a végén még én bátorítottam õket, hogy csak nyugodtan eresszék el magukat!


szereplők:
Steve Carell ... Andy Stitzer
Catherine Keener ... Trish
Paul Rudd ... David
Romany Malco ... Jay
Seth Rogen ... Cal
Elizabeth Banks ... Beth
Leslie Mann ... Nicky
Jane Lynch ... Paula
Gerry Bednob ... Mooj
Shelley Malil ... Haziz
Kat Dennings ... Marla
Jordan Masterson ... Mark
Chelsea Smith ... Julia


fényképezte:
Jack N. Green

vágó:
Brent White

látvány:
Jackson De Govia

jelmez:
Debra McGuire

zene:
Lyle Workman

művészeti rendező:
Tom Reta

szereposztó:
Marla Garlin
Allison Jones

díszlet:
K.C. Fox

producer:
Judd Apatow
Shauna Robertson
Clayton Townsend
Steve Carell
Seth Rogen