cspv logo
cspv szám: 80 / 05 tartalom
keresés

Porcelánbaba Broken Flowers - Hervadó Virágok Bin-Jip - Lopakodó Lelkek Hazárd Megye Lordjai Ünneprontók Ünnepe 40 Éves Szûz A Ház Kulcsai Egy Szoknya, Egy Nadrág Szívem Csücskei

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 07 00789
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2005-10-07

40 Éves Szűz

The 40 Year-Old Virgin 2005.

A becsajoztatás
Bár a történet címe a főszereplő szűz voltára helyezi a hangsúlyt, a film inkább arról szól, hogy egy béna és lelassult fickót a talpraesett haverjai be akarnak csajoztatni - kerül, amibe kerül. Az uncsi és a vicces elemek különös keveredésének lehetünk tanúi, köszönhetően a film meglehetősen elröppent stílusának.

Szinte mindent eldönt az, ahogyan a film alapját képező karakter össze van gyúrva. Az érdekes ötvözetben található egy nagy adag Mr. Bean, észlelhető mennyiségű Ben Stiller- csak lazábbra és kevésbé komikusra véve, mint az eredeti. Kimutathatunk még egy csipetnyi Adam Sandler-t is, bár őt már leginkább csak úgy, hogy néha eszünkbe jut, hogy ő mennyivel jobban el tudta volna játszani a nagy gyereket. Főszereplőnket (Steve Carell) leginkább a flegmatikus stílusa jellemzi, az a fajta vicces fickó (akar lenni), aki teljesen fa-arccal produkálja a poénokat, miközben körülötte mindenki megszakad a röhögéstől. Számukra elfogadhatóan szimpi volt, nem vitás, de az, hogy Steve Carell konkrétan megnevettetett volna bennünket, nem állíthatjuk. Steve Carell-t egyébként a Minden6ó-ból ismerhetjük, illetve ez az a film, amivel megcsinálta a szerencséjét, a nagyon fura arcmozgásokat produkáló tévébemondó alakításával.

Mr. Bean bénasága, Ben Stiller Zoolander-es strébersége, együgyűsége, Adam Sandler nagy gyereksége, mind csupa jó tulajdonságok, így elvileg azt hihetjük, hogy egy jól kitalált karakterre épülő filmmel van dolgunk - de tévedünk. A probléma az, hogy főszereplőnk nem igazán komikus, alkotói soha nem szolgáltatták őt ki végletesen a közönség felé, hogy jókat nevethessünk rajta. Egyfajta burokban csinálja végig a filmet, ami leginkább annak köszönhető, hogy a film alkotói kedvencükként, sőt, egy romantikus vígjáték főszereplőjeként kezelték, és ezért végig kivételeztek vele. Tömören fogalmazva, alkotói nem hagyták egyszer sem igazán fenékre esni, ahelyett, hogy néha jól kinevethettük volna (ahogy Ben Stillert szoktuk), félig mindig együtt kellett érezni vele, drukkolni kellett neki - mert nemcsak főszereplőként, de valóságos főhősként hozták létre. Legjobb bizonyíték erre az, hogy a film egy pontján nem hogy őt győzték volna meg a haverjai, hogy tüstént be kell csajoznia, hanem éppen fordítva, ő került felülre, és az derült ki, hogy ez gyakran nem is olyan feltétlenül jó ötlet. Mellesleg a forgatókönyvet maga Steve Carell írta a rendezővel, így már jobban érthető, miért hajlott maga felé a keze, bár például Ben Stiller saját filmjeiben magára mindig a legbénább szerepeket osztja, lásd Nyakunkon az Élet, Zooolander.

Amíg Ben Stiller mindig kész végletesen bénán megmutatkozni, lásd Kidobós, ahol a saját felesége által alakított lánykarakter is halálosan utálja, addig a 40 Éves Szűz sokkal inkább egy határvonalon lavírozik, ügyelve arra, hogy főszereplője sose legyen igazán nevetséges.

Ezzel együtt a film mégis (mégpedig meglepő módon) komikus, szóval vicces, köszönhetően a filmet átható nagyon súlyos betépettségnek. Mielőtt túl sok jót tulajdonítanánk a filmnek, érdemes megjegyezni, hogy hasonló betépettséggel legutóbb az I Spy-ban találkoztunk- ami emiatt elsőre nagyon tetszett, de másodikra annál kevésbé, azóta meg már vagy 5x láttuk, és egy határozottan gyenge, illetve abszolút gyengén, tehetségtelenül megrendezett filmnek tartjuk.

Ez a flegmatikus betépettség azonban jó tesz a 40 Éves Szűznek, és így párszor tényleg jókat lehet rajta nevetni - még ha a legtöbb néző ezeket a poénokat katatón csöndben esetleg átugorja is. Jó, hogy elmennek egy mellszőrtelenítésre, és csak részben kapják le főhősünkről a gyapjútakarót, és emiatt a film összes további jelenetében ezzel a megtépázott mellszőrzettel mutatkozik. Ugyanitt nagyon vicces a keleti szőrtelenítő nő - bár egyúttal azt is megjegyezhetjük, hogy az egész jelenetet annyira túlerőltették, hogy az már poéngyilkosság. Van pár határozottan kellemes humorú jelenet a filmben, amit feltehetően a színészek közt fellépő remek kémiai reakciók, illetve a jó hangulatú forgatás idézhettek elő. Ezek a helyi villongások azonban sosem emelik fel a filmet abba a magasságba, ahol a jó vígjátékok közlekednek. Sajnos.

Ezzel együtt, amikor vége lesz, tényleg kellemesen feldobva távozhatunk a moziból, köszönhetően egyebek közt az egész film betépettségét is megkoronázó befejezésnek. Távozás után azonban minden lépéssel egyre csak halványodik az élmény, úgy hogy a filmet követő sörözés során már valószínűleg nem is igen fog szóba kerülni a 40 Éves Szűz.

-jepe-
2005-10-07
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10