nem vagy belépve:
microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


keresés:
search
Sherlock Holmes 2. - Árnyjáték (2011)
Sherlock Holmes: A Game of Shadows

. . . . . . . . . . 8.72
(a cspv olvasók szavazata)  itt szavazz !

. . . . . . . . . . 5.6
(a cspv szerk-ek szavazata)

hossza: 129 perc
nemzetiség:  amerikai
műfaj:  krimi, feldolgozás, folytatás
eredeti nyelv: angol
formátum: szinkronizált
korhatár 16+
c tr tr

a Sherlock Holmes sorozat részei:
Sherlock Holmes   Sherlock Holmes 2. - Árnyjáték  
vissza a rövid tartalomhoz


A produkcióról

A 2009-es Sherlock Holmes végén már sejthette a közönség, hogy még láthatják a detektívet egy újabb kalandban. A Sherlock Holmes 2. - Árnyjáték ezt az ígéretet váltja valóra, a legendás nyomozó visszatér a mozivászonra, hogy egy újabb rejtélyt oldjon meg.
"Izgatottan vártam, hogy visszatérhessek Sherlock Holmes világába - mondja a rendező, Guy Ritchie. - Az első film készítése óriási élmény volt. Számtalan lehetőség volt, hogy merre alakítsuk a történetet, hiszen a címszereplőnknek sok izgalmas oldala van."
Ritchie újradefiniálta Sir Arthur Conan Doyle ikonikus hősét az új generáció számára Robert Downey Jr. segítségével, aki a maga sajátos stílusában jelenítette meg a szerepet, és Jude Law-val, aki Holmes barátját, munkatársát és néha ötletei legnagyobb ellenzőjét, Dr. John Watsont alakítja.
"Az első filmben időt kellett adnunk a közönségnek, hogy megszokják, a figurák különböznek a korábbi feldolgozásokban megjelenőktől - mondja Joel Silver producer. - Most azonban már le vannak fektetve az alapok, úgyhogy rögtön indulhat az akció."
"Holmesnak most még bonyolultabb esettel kell szembenéznie - teszi hozzá Robert Downey Jr. -, olyannal, amely igazán próbára teszi képességeit."
Az ellenfél ezúttal olyasvalaki, akinek a neve ismerősen cseng mindenkinek, aki valaha beleolvasott Sherlock Holmes történeteibe: James Moriarty professzor.
"Magasabbra akartuk tenni a lécet, mint az első részben, ezért a leghíresebb ellenfelét küldtük Holmes ellen - jegyzi meg Susan Downey producer. - Az előző film végén Sherlock Irene Adlertől hallott Moriartyról. Az eltelt idő alatt egyre megszállottabban kutatta, mire készül Moriarty, és csak most kezdi sejteni, milyen nagy ívű tervet kovácsol."
"Moriarty a világ legokosabb bűnözője - jegyzi meg Lionel Wigram producer. - Zseni, igaz, egy őrült zseni. De éppen azért, mert olyan ragyogó elme, Holmes végre emberére talált."
"Intellektuálisan egy súlycsoportban vannak - mondja Ritchie. - Úgy érezhetjük, mindkettőjüknek izgalmas a játszma. Ebben az értelemben szükségük van egymásra."
"A professzor újabb és újabb ütőkártyákat varázsol elő az ingujjából, a tét egyre nagyobb - mondja Kieran Mulroney forgatókönyvíró. - Holmes és Watson a saját képességeik határait feszegetik az üldözése közben, és a megpróbáltatások még jobban próbára teszik a kapcsolatukat, mint az előző filmben."
"Továbbra is Holmes és Watson kapcsolata adja a történet szívét-lelkét" - teszi hozzá a Watsont alakító Jude Law.
"Sherlock készen áll a következő eset megoldására, Watson viszont időközben eljegyezte Maryt, meg akar állapodni és kilépne a magánnyomozó életéből - mondja Dan Lin producer. - Hogy alakul a jövőjük? És mi lesz a világgal így, hogy Moriarty professzor szabadlábon garázdálkodik?"
Moriarty mellett a Sherlock Holmes 2. - Árnyjáték a mai mozinézőknek bemutat még egy figurát, akit az eredeti történetek olvasói jól ismernek: Sherlock különc bátyját, Mycroft Holmest, akit Stephen Fry játszik. Irene Adler - Rachel McAdams alakításában - ismét megkísérti Sherlockot, és felbukkan egy új női szereplő is: Sim - a svéd színésznő, Noomi Rapace alakításában -, aki a kirakós utolsó darabjához vezetheti el a detektívet.
Ahogy egyre több minden derül ki Moriarty tervéből, a nyomozónak el kell hagynia Londont, és Franciaországba, Németországba és Svájcba kell utaznia.

"Ez az utolsó kalandunk, Watson. Ki kell hoznom belőle a legtöbbet."

Robert Downey Jr. a Sherlock Holmes címszerepében nem követte a hagyományokat. Hanyagolta a vadászkalapot, az ívelt pipát, a finom, méltóságteljes angol viselkedést. Ehelyett egy pengeéles eszű, de marakodós detektívet láthattunk, akinek páratlan szellemi képességeihez ugyanolyan kitűnő fizikai adottságok párosulnak.
"Bár sokan valószínűleg a már ismert figurát várták, mégis számomra az egyik legfontosabb dolog az első filmmel kapcsolatban az volt, hogy megszabaduljunk a, nevezzük úgy, poros hagyományoktól - meséli Ritchie. - Az volt a szándékunk, hogy Holmes intelligenciáját megőrizve a fizikai képességeit erősítjük. Robert tökéletesen megfelelt ennek az elképzelésnek, sőt sok mindennel gazdagította a figurát. Rengeteg apróságot tett bele, és ezektől lett igazán egyedi a karakter. Ma már nem is tudok elképzelni senki mást Sherlock Holmes szerepében."
Downey is jó emlékeket őriz a közös munkáról: "Imádtam Guyjal dolgozni, igazi, közös alkotói folyamat volt, és olyan fergeteges a humora, ami nélkül nem is lett volna érdemes belevágni. Ebbe a filmben pedig újra felfedezhettük Sherlock Holmest. A sajátos humorát meg akartuk őrizni, de a történetet mélyíteni akartuk."
Holmes az előző film óta levadászta a gonosz Lord Blackwoodot, de az volt az érzése, hogy közben nem vett észre egy még komolyabb fenyegetést.
"Hónapokkal később még mindig ezen emészti magát - meséli Downey -, és szép lassan becsavarodik. Moriartyra koncentrál, és közben nem érdekli semmi más, még a saját elméje épsége sem."
Dr. Watson ebben az állapotban talál régi barátjára, amikor visszatér a Baker Streetre esküvője előtt. "Watson már nagyon várja a legénybúcsút, amit a tanújának kellett volna leszerveznie - mondja Jude Law. - Ehelyett egy olyan Holmest talál, aki megszállottan kutatja Moriarty professzor nyomait. Nem kétli, hogy igaza van, és Watsonban is maradt még a katonai múltból, felelősséget érez másokért, és igazságot akar szolgáltatni. De azt gyanítja, hogy az állandó dilemmájával kell szembesülnie: nyugodt élet, már a feleségével az oldalán, vagy egy újabb ügy izgalmai. Kétségtelen, hogy nagy pillanatokat él át, amikor Holmesszal nyomozhat, és segíteni akar a barátjának, hogy kikeveredjen abból a helyzetből, amibe hozta magát. Szegény Watsonnak állandó belső vívódás az élete."
"Mindannyian szeretjük és tiszteljük Sherlock Holmes zsenialitását - fejtegeti Ritchie -, de Watsonnal sokkal jobban együtt tudunk érezni. Orvos, nem kétséges, hogy ő is okos, de mégis, ő egy hétköznapi ember, mint bármelyikünk, akit csábít az akciódús élet, és Holmes mellett meg is van a lehetősége, hogy így éljen."
Holmes és Watson kapcsolatához hasonlóan az őket alakító színészek is jó barátságban vannak. "Testvérként szeretem Jude-ot - vallja be Downey. - Nem is kívánhatnék jobb partnert."
"Jól ismerjük már a figurákat, a kapcsolatukat megalapoztuk az első filmben - mondja Law -, most pedig bíztunk az ösztöneinkben, és még tovább mentünk."
"Robert és Jude élettel töltik meg a szereplőket, pontosan tudják, mitől működnek - mondja Michele Mulroney forgatókönyvíró. - Fontos volt számunkra, hogy ők is elfogadják a párbeszédeket, hiszen akkor tudják igazán jól elmondani."
"Robert és Jude elképesztően tehetséges. Imádják, amit csinálnak, ráadásul nagy haverok is - teszi hozzá Ritchie. - Mindez rengeteg plusz energiát hozott a forgatásra, ami a filmen is meglátszik. Mindannyiunk munkáját nagyon megkönnyítették."

"Ez az arctalan ember nem közönséges bűnöző. A bűn Napóleonja."

Watsonnak valójában nincs is választása, hogy csatlakozik-e Holmeshoz. Moriarty dönt helyette, amikor őt és imádott Maryjét veszi célba, hogy csapást mérjen a detektívre.
"Vitathatatlanul ő a modern irodalom első főgonosza - mondja a szerepet alakító Jared Harris. - Sherlock Holmes sokat feltételez róla, úgy gondolja, hogy komoly fenyegetést jelent. El kell hinnünk, hogy ugyanúgy vág az esze, mint Holmesnak, és mint egy sakk nagymester, több lépéssel előre tud gondolkozni az ellenfele eszével. De az is tény, hogy egy beteg szociopata... akit nagyon szórakoztató volt eljátszani."
Az elvetemült figura szerepének kiosztásánál a filmkészítőknek azt is figyelembe kellett venniük, hogy a világ úgy ismeri őt, mint egy matematikaprofesszort, akit csodálnak, és nem tartanak tőle. "Ragaszkodtunk Conan Doyle eredeti elképzeléséhez, hogy olyan legyen, akiről a legkevésbé feltételeznénk gonoszságot - magyarázza Ritchie. - Az óriási ambíciói őrölték fel a személyiségét."
"Jared egyszerre sármos és fenyegető Moriarty szerepében - teszi hozzá Wigram. - visszafogott és kedves is tud lenni, de aztán megcsillan az őrület a szemében. Meg tudja mutatni Moriarty minden oldalát: a tiszteletreméltó egyetemi professzort, a gazdag és nagyhatalmú emberek barátját, egy nagy bűnszervezet ördögi vezetőjét."
"Eleinte csak Holmes fogja fel Moriarty tervének összetettségét és jelentőségét - mondja Ritchie. - Neki kell elmagyarázni ezt Watsonnak, és rajta keresztül a közönségnek."
Irene Adler figyelmeztette Holmest, hogy ne becsülje alá Moriartyt. Ő volt az egyetlen nő, aki ki tudta cselezni a detektívet, de ezúttal nem verte át.
"Irene nagy hatással van Holmesra, igazából ő az egyetlen nő, aki elérte, hogy tisztelje - fűzi hozzá Susan Downey. - Szikrázik köztük a levegő, és ezzel Moriarty is tökéletesen tisztában van. Ez utóbbi pedig végzetes lehet mindkettőjüknek."
"Irene és Sherlock viszonya macska-egér játék, amelyben az a kérdés, ki vallja be először az érzéseit - meséli az Irene Adlert alakító Rachel McAdams. - De közben azt sem tudjuk kitalálni, mire készül pontosan a nő."
Moriarty hírhozójaként Irene még egy nyomot szolgáltat Sherlocknak: egy levelet, amely egy titokzatos cigány jövendőmondónak szól, Simnek.
Sim szerepében mutatkozik be először egy angol nyelvű filmben Noomi Rapace, aki a 2009-es svéd filmben, A tetovált lányban hívta fel magára a figyelmet. "Mindannyian nagy rajongói vagyunk - mondja Ritchie. - Amikor találkoztunk, már tele volt ötletekkel a figurával kapcsolatban. Szerettem vele dolgozni, mert merész, okos és alázatos."
Rapace szerint a nomád élet és a korra jellemző szemlélet tette keménnyé Simet: "Mindig úton van, és bármerre jár, nem bánnak vele jól, ezért meg kellett tanulnia megvédeni magát. A népe megtanulta, hogyan kell szélsőséges körülmények között is túlélni, a peremen élni, olyan helyeken, ahol nem látják őket szívesen. Sim látta az emberek sötét oldalát, ez közös vonásuk Holmesszal."
Közös vonása a színésznőnek is van Simmel. "Az apám spanyol flamenco énekes volt, akiben állítólag cigány vér is csörgedezett - mondja. - Nem tudom, hogy ez igaz-e vagy sem, de mindenesetre engem érdekel a cigány kultúra, és Sim eljátszása óriási lehetőséget adott, hogy elmerüljek benne. Hogyan élnek, hogyan szeretnek, hogyan kötődnek egymáshoz a családban. Guy nagy szabadságot adott a figura kidolgozásában, amiért hálás vagyok neki."
"Noomi fantasztikus volt... nem csak csodás színésznő, de imádnivaló ember is - mondja Silver. - A mozi nagy részében Roberttel és Jude-dal van, akikkel nem könnyű lépést tartani, de neki ez sem jelentett problémát."
Sherlock Holmes és Sim a lány bátyja, Rene kódolt levele miatt kerülnek kapcsolatba egymással. Évekkel korábban Sim és Rene csatlakozott egy anarchista csoporthoz, de amikor az túl szélsőséges lett. Sim és a bátyja kiszálltak. Ismeretlen okokból Rene visszatért a csoportba, és Moriarty halálos játszmájában a gyalogáldozat szerepe vár rá. Sim beleegyezik, hogy segít Holmesnak és Watsonnak - ha megmentik a bátyját.
Holmes egy klubban talál Simre, ahova Watsonnal és a bátyjával, Mycroft Holmesszal érkezik, látszólag azért, hogy megtartsák Watson legénybúcsúját.
Mycroft Holmest, aki közelebbről meg nem határozott, de magas pozíciót tölt be a brit kormányzatban, a népszerű brit színész és komikus, Stephen Fry játssza. "Sherlock Holmes az egyik első és legszenvedélyesebb irodalmi élményem. Csatlakoztam is a londoni Sherlock Holmes társasághoz, amelynek akkoriban én voltam a legfiatalabb tagja - meséli a színész. - Amikor felhívtak, hogy vállalnám-e Mycroft szerepét, hatalmasat ugrottam örömömben. Pontosabban akkorát, amekkorát tudok. Vagyis magamhoz képest hatalmasat."
"Az a csodálatos Sherlock Holmesban - folytatja Fry -, hogy minden generáció újra fel tudja fedezni magának. Amikor láttam Guy Sherlock Holmesát Roberttel és Jude-dal, arra gondoltam, igen, ez napjaink Sherlockja. Volt benne akció és humor, minden, ami életet lehel a figurába. Élvezet volt velük dolgozni. Guy elképesztően jó rendező, nyughatatlanul kíváncsi, kísérletező, okos, és azt is tudja, hogyan kell határozottan kézben tartani a forgatást úgy, hogy közben jó hangulat is legyen."
"Stephen Fryra úgy tekintenek Angliában, mint egy nemzeti kincsre, és ha eltöltünk vele egy kis időt, pontosan értjük, hogy miért - jelenti ki Susan Downey. - Nem csak kivételes színész, de az egyik legműveltebb, legragyogóbb elméjű, legkifinomultabb ember, akivel valaha találkoztam. Két lábon járó lexikon. Úgyhogy nem csak a színészi tehetségét használtuk, hanem ha bármilyen kérdésünk volt, akár történelmi, akár Sherlock Holmeshoz kapcsolódó, hozzá fordultunk, és mindenre tudott válaszolni."
"Imádtam, hogy Sherlock Holmesnak van egy bátyja, aki nála is okosabb, de végtelenül lusta és egyáltalán nem érdeklik az emberek - veszi vissza a szót Fry. - Született mizantróp. Társalapítója egy klubnak, a Diogenész Klubnak, ahol tilos beszélgetni. Amikor együtt van Sherlockkal, megpróbálják kicsinálni egymást, szegény Watson csak kapkodja a fejét két tűz közé szorulva."
Dr. Watson aráját, Maryt sokkolja a hír, hogy van még egy Holmes, amikor Mycroft gondjaira bízzák, miután Sherlock tönkretette a nászútját. Mary szerepében Kelly Reilly tér vissza. "Mary tudja, hogy John szereti őt - mondja a színésznő -, de azt is tudja, hogy nem tud dönteni a csendes családi élet és a Sherlock Holmes-féle kalandok között. Azt hiszem, Mary sokkal jobban élvezi a férje hőstetteit, mint ahogy azt valaha bevallaná."

"Kedves barátom, ha terhére van, hogy átlássa az egészet, soha többé nem kérem meg, hogy legyen a segítségemre."

Watson azért érkezik a Baker Street 221B-be, hogy megtartsák a legénybúcsúját. Hagyományos ünneplésre gondol, pedig neki aztán pontosan kéne tudnia, hogy a hagyományok őrzése nincs a barátja erősségei között. Például az ajtón belépve valódi városi dzsungel fogadja - a nappali növényekkel, fákkal van telezsúfolva, és a lakást egzotikus állatok népesítik be.
Az épület külseje a Leavesden Stúdióban épült fel, a lakásbelső pedig az Elstree Stúdióban. "Holmes a világ minden tájáról hozatott növényeket, úgyhogy szabadon válogathattunk, mikkel töltjük ki a rendelkezésünkre álló teret - meséli Sarah Greenwood díszlettervező. - Azért gyűjtötte be a növényeket, mert különböző mérgeket és elegyeket akar kipróbálni rajtuk. Ugyanakkor jól is néz ki, de ez Sherlocknak nem szempont, semmit nem csinál esztétikai okokból, csak akkor tesz bármit, ha az valami konkrét célt szolgál."
A csinos kis dzsungel rátelepedett a bútorok, könyvek, papírok, kísérleti eszközök amúgy sem túl rendezett halmaira, "de úgy, hogy elképzelni sem lehet, hogy még egy tárgyat hol lehetne elhelyezni - mondja Greenwood. - Azt kezdtük latolgatni, nem teljesítettük-e túl a tervet? Hogy fognak oda bemenni kamerával, hogy fognak a díszletben forgatni? De megoldották."
"Sherlock különböző álruhákat visel a filmben, és ez nagy kihívást jelentett, ugyanakkor remek szórakozás is volt - veszi át a szót Jenny Beavan jelmeztervező. - Emellett tartottuk magunkat ahhoz, hogy Holmes ruhatára merész, szokatlan darabokból áll, amelyek nem feltétlenül illenek egymáshoz. Vele ellentétben Watson mindig jól öltözött, a ruházatán is látszik, hogy egy egykori katonával van dolgunk."
Holmes kisajátította Watson egykori irodáját is, innen követi nyomon Moriartyt. Vörös fonalak kötnek össze újságcikkeket térképekkel és különböző nyomokkal - és minden szál azt igazolja, hogy a professzor áll az összeesküvés és a gyilkosságok mögött.
Holmes és Watson utazása is stílusos: Watson vezeti az egyik első, ló nélküli közúti közlekedési eszközt. A Greenwood tervezte automobilt a speciális effektekért felelős csapat építette Mark Holt vezetésével.
A XIX. század végén az olajlámpákat fokozatosan felváltotta az elektromos világítás - és ez a tény nagy segítséget jelentett Philippe Rousselot operatőrnek. "Óriási reflektorokkal világították ki a várost, amelyek történetesen elég hasonlóak azokhoz a reflektorokhoz, amelyeket ma használunk a forgatásokon - meséli. - Ezért nem kellett elrejtenünk a világítást, mégis történelmileg hitelesek tudtunk maradni. Ez pedig nagy előny egy forgatáson."
Eric Oram, aki hosszú évek óta Robert Downey Jr. harcművészeti edzője, ebben a filmben is együtt dolgozott a színésszel. "Robert mindig lelkesen vállalja az akciójeleneteket, és nagyon jó a kaszkadőrfeladatokban is - mondja a vezető kaszkadőr, Franklin Henson. - Segítségünkre volt Eric is, aki a lehető legjobban ismeri Robert harci képességeit."
Henson hagyományosabb verekedési stílust talált ki Moriartynak, annak fényében, hogy a professzor Cambridge bokszbajnoka volt. Jared Harris is maga szerepelt az akciójelenetekben, ezzel is bizonyítva, hogy minden vonatkozásban méltó ellenfele volt a detektívnek - és méltó partnere Downeynak. Ritchie megjegyzi: "Moriartynak olyan a megjelenése, mint egy akadémikusnak, de tudjuk, hogy a látszat néha csal."
A közelharcban nem csak férfiak vettek részt - és ennek Noomi Rapace kimondottan örült. "Sim utcai harcos - mondja a színésznő. - Üt, rúg, jól bánik a késsel, de ha olyan helyzetbe kerül, bármit megragad, ami a keze ügyében van, és fegyverként tudja használni."
Sim ruháinak tervezésekor Jenny Beavan figyelembe vette a karakter fizikumát és cigány gyökereit. "Sim nem viselné el magán a viktoriánus holmikat - jelenti ki a jelmeztervező. - Az volt a célom, hogy a ruhái is közvetítsék, mennyire szereti a szabadságot. Találtam egy nagyszerű képet a Harper’s Bazaarban, amelyen egy nő vadászik az 1890-es években egy akkoriban nagyon-nagyon rövidnek számító szoknyában, és arra gondoltam, ez tökéletes lesz neki."

"Ha meg tudjuk találni és megállítjuk... azzal megakadályozzuk a nyugati civilizáció összeomlását. De ez ne nyomassza magát."

Moriarty terve az egész világra kiterjed, ezért Holmesnak és Watsonnak is át kell lépnie Anglia határait. Ez hatalmas lehetőségeket és kihívásokat tartogatott a stábnak.
A XIX. század megjelenítéséhez a legmodernebb XXI. századi technikát használták. "A legfrissebb eszközök lehetővé tették, hogy elsősorban Londonban és a környékén forgassunk - meséli a vizuális effektekért felelős Chas Jarrett -, ugyanakkor a háttérben Európa más részei jelenjenek meg. Több mint egy évszázadnyi változást kellett eltüntetnünk a helyszíneken."
Greenwich szolgált a nyitójelenet helyszínéül, amelyben az álcázott Sherlock Holmes Irene Adlert követi a londoni utcákon. Ugyanitt vették fel azokat a jeleneteket is, amelyek a párizsi Operaház környékén játszódnak.
A londoni Richmond Parkban alakították ki a cigánytábort. Hampton Courtben építették meg az Eiffel torony árnyékában meghúzódó kávéházat.
Holmes, Watson és Sim Franciaországból lovon utazik át Németországba - és ekkor fény derül Sherlock kevés gyenge pontjának egyikére. A jelenetet Wales hegyei közt forgatták.
Holmes és Moriarty sorsdöntő találkozására a svájci Alpok egyik gyönyörű villájában kerül sor. A Greenwood tervezte látványt Jarrett csapata valósította meg. "Azt hiszem, Conan Doyle pontosan ilyennek álmodhatta meg, büszke vagyok, hogy részem lehetett a megvalósításában - mondja Downey. - A környezet egyszerre fenséges és ijesztő - tökéletesen illik a két ellenség döntő találkozásához."
"Nagyszerűen szórakoztunk a film készítése közben, és minden erőnkkel azon voltunk, hogy a közönség legalább olyan jól érezze magát, mint mi - összegez Joel Silver. - Remélem, mindenki úgy fog kijönni a moziból, hogy már azon töri a fejét, vajon mikor jön a következő?"


szereplők:
Robert Downey Jr. ... Sherlock Holmes
Jude Law ... Dr. John Watson
Noomi Rapace ... Madam Simza Heron
Rachel McAdams ... Irene Adler
Jared Harris ... James Moriarty professzor
Stephen Fry ... Mycroft Holmes
Paul Anderson ... Sebastian Moran ezredes
Kelly Reilly ... Mary Watson
Geraldine James ... Mrs. Hudson
Eddie Marsan ... Lestrade nyomozó
William Houston ... Constable Clark
Wolf Kahler ... Doktor Hoffmanstahl


fényképezte:
Philippe Rousselot

vágó:
James Herbert

látvány:
Sarah Greenwood

jelmez:
Jenny Beavan

zene:
Hans Zimmer

mûvészeti rendezõ:
Netty Chapman
James Foster
Nick Gottschalk
Matthew Gray
Niall Moroney

szereposztó:
Reg Poerscout-Edgerton

díszlet:
Alison Harvey
Katie Spencer

producer:
Susan Downey
Dan Lin
Joel Silver
Lionel Wigram
Steve Clark-Hall