nem vagy belépve:
microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


keresés:
search
Törésvonalak III. - Stratégiák (1998)

. . . . . . . . . .
(a cspv olvasók szavazata)  itt szavazz !

. . . . . . . . . . 9
(a cspv szerk-ek szavazata)

hossza: 60 perc
nemzetiség:  magyar
műfaj:  dokumentumfilm, folytatás
eredeti nyelv: magyar
korhatár 12+
c tr tr

a Videoton sorozat részei:
Videoton Sztori, A   Elektra, avagy Bevezetés a Kapitalizmus Politikai Gazdaságtanába   Törésvonalak I.   Törésvonalak II.   Törésvonalak III.  
A Törésvonalak a Videoton gyár bezárásáról, privatizációjáról és munkásai későbbi sorsáról készült 3 részes Schiffer Pál-dokumentumfilm harmadik darabja.
Az első film a Videoton-sztori, a második pedig az Elektra. A Törésvonalak maga is 3 részből áll, az egymást követő filmeket 1-1 év választja el egymástól.

"A 3 részes Törésvonalak a korábban 'kiszemelt' egyéniségek további sorsát követi nyomon. Van itt minden, munkanélküliségtől bébiszittelésen át a Videoton megújult vállalatának részegységeiben való újbóli elhelyezkedésig. A film harmadik része bizonyos szempontból akár Székesfehérvár sikertörténetének is tekinthető. Azonban a mai nézőnek - az ő utólagos tudásával - már gyanúsak a klasszikus interjúhelyzetben a gyárak jövőjéről nyilatkozó magyar, illetve külföldi vezetőség mondatai..."

(részlet a metropolis.org.hu-ban megjelent Emberek az embertelenségben c. cikkből)

"A film a 90-es évek gazdasági átalakulását Székesfehérvár térségében követő és dokumentáló sorozat utolsó része. A nagy cégek, Philips, IBM, Ford, Videoton stratégiáit követve fel-feltűnnek a sorozat előző részeinek szereplői, most már nem mint munkanélküliek, hanem valamelyik "multi" alkalmazottjai. A Székesfehérvár térségében letelepedő multinacionális cégek munkaerő-politikája különbözik egymástól a letelepedés módja, üteme, az anyavállalat által preferált munkaszervezés, és az alkalmazott technológia függvényében. Alig van azonban különbség a cégek által végeztetett munka és az igényelt munkaerő jellegében. Az olcsó, képzett, ipari munkára alkalmas nagyszámú szabad munkaerő Fehérvár térségébe vonzotta azokat a befektetőket, kik a tömegtermelésben új lehetőségeket kerestek és az elmúlt évek során 'mindenki munkahelyeinek' sokasága született a városban. Politikusok és újságírók gyakran beszélnek gazdasági csodáról. Vajon létezik-e székesfehérvári gazdasági csoda, és ha igen, akkor az emberek hogy találták meg helyüket az új körülmények között? Ezek azok a kérdések, amelyekre megpróbáltunk választ adni 6 évvel ezelőtt elkezdett sorozatunk utolsó részében."
(filmunio.hu)  
sajtóanyag bõvebben