nem vagy belépve:
microcspv    "peace is precious"
logo Marilyn


keresés:

csik
csik
lila

a film fõoldala
film_cim:
Csillagpor
Stardust - 2007
angol, amerikai
_________________
hazai mozibemutató:
2007 - Október - 11
ebben a hónapban még
forgalmazó:
UIP-Duna Film
szavazz -(pontozd a filmet)
a film oldala az IMDb-n
linkek, hivatalos oldal

Csillagpor (2007)
Stardust
Csillagporrendezte:
Matthew Vaughn

írta:
Neil Gaiman
Matthew Vaughn
Jane Goldman8.92
(a cspv olvasók szavazata)  itt szavazz !
7.8
\"\" (a cspv szerk-ek szavazata)hossza: 130 perc
nemzetiség:  angol, amerikai
műfaj:  kosztümös, romantikus, mese
eredeti nyelv: angol
formátum: szinkronizált
korhatár minden korosztály látogathatja
        
    

vissza a rövid tartalomhoz


A TÖRTÉNET

A Csillagpor története egy álmos angol falucskában kezdõdik, melynek neve Wall. A szó jelentése "fal", mivel a kis település lakóit kõfal védelmezi az otthonaik mellett elterülõ természetfeletti világtól. Él itt egy fiatal fiú, Tristan Thorne (CHARLIE COX), aki megígéri szíve választottjának, a falu legszebb leányának (SIENNA MILLER), hogy elhoz neki egy hullócsillagot. Ehhez azonban át kell jutni a fal túloldalára, egy titokzatos királyságba, ahol varázslatos kalandok részesévé válik.
A csodálatos világban, melynek neve Stormhold, Tristan megtalálja a hullócsillagot, és megtudja, hogy az valójában egy fiatal lány (CLAIRE DANES), aki megsérült kozmikus utazása során. Most pedig komoly veszedelem leselkedik rá, hiszen nem csak a király (PETER O'TOOLE) becsvágyó fiai kutatnak utána, akik számára õ jelenti az utat a trónhoz, hanem egy gonosz boszorkány (MICHELLE PFEIFFER) is, aki a csillaglányt arra használná, hogy örök fiatalságot és szépséget szerezzen magának.
A film egyéb szerepeiben olyan sztárokat láthatunk, mint ROBERT DE NIRO, RICKY GERVAIS és RUPERT EVERETT.


A film készítésérõl

A filmet Neil Gaiman bestselleríró azonos címû képregénye inspirálta, amely 1997-ben jelent meg Charles Vess gyönyörû illusztrációival. 1998-ban könyv formájában is kiadták, és az év egyik legnépszerûbb regénye lett.
Mind a kritikusok, mind az olvasók A herceg menyasszonya (The Princess Bride) és a Végtelen történet (The Neverending Story) címû filmekkel hasonlítják össze, hiszen ugyanolyan humoros és varázslatos történet, továbbá egy teljesen új csodavilágot ismerhetünk meg belõle.
A történet igen hamar modern klasszikus tündérmese lett, amibõl egyelõre nem sok van. - Az alapötletem az volt, hogy írok egy történetet egy fiatal fiúról, aki megküzd szíve választottjáért, azután rájön, hogy nem is õ a szíve választottja - mondja Gaiman a regényérõl. - Ezzel az ötlettel a fejemben kezdtem írni, és végigmeséltem a történetet. Amikor a végére értem, büszkén láttam, hogy a történet pontosan olyan hatást ér el, mint amilyet szerettem volna.
Bár Gaiman célja csak annyi volt, hogy elmeséljen egy szép történetet, amikor a mese ismert lett és egyre több rajongója akadt, eldõlt, hogy egyszer mozifilm lesz belõle. Már elsõ megjelenésekor is beszéltek arról, hogy milyen nagyszabású filmmé válhatna a mai filmtechnika és speciális effektek segítségével. Érdekes módon azonban egy független rendezõ, Matthew Vaughn lelkesedése kellett ahhoz, hogy ez a fantasztikus világ megjelenhessen a filmvásznon.
- Az egyik legcsodálatosabb és legeredetibb történet, amit valaha olvastam - mondja Vaughn. - Rendezõként engem leginkább a történetmesélés érdekel, és ennek mûvészete manapság kiveszni látszik a filmkészítésbõl. Ez a történet azonban egyértelmûen arra termett, hogy film legyen belõle.
Gaiman egészen addig nem adta ki a kezébõl a Csillagpor jogait, amíg Vaughn meg nem kereste a kéréssel. A rendezõ lelkesedése a téma iránt és temérdek kreatív ötlete azonban meggyõzték. - Megbíztam benne - emlékszik vissza az író.
Miután elnyerte Gaiman támogatását, Vaughn következõ feladata a forgatókönyv felvázolása volt. Megfogadta az író tanácsát, és Jane Goldman brit regény- és forgatókönyvíró közremûködését kérte. Gaiman tudta, hogy Goldman ösztönös érzéke a romantikához, a misztikumhoz és az emberi történetekhez, valamint Vaugh kreativitása együtt szükségesek egy lebilincselõen szép és izgalmas kétórás film megszületéséhez.


EGY HÕS, EGY CSILLAG ÉS A FALU LEGSZEBB LEÁNYA

A filmkészítõk hosszas keresés után olyan színészt választottak a fõszereplõ, Tristan szerepére, aki viszonylag újnak számít a filmvásznon. Charlie Cox eddig még sosem tûnt fel fõszerepben, sem olyan szerepben, amelyben ennyi lehetõség rejlik: beleszerethetett Siena Millerbe és Claire Danesbe, valamint kardpárbajozhatott Robert De Niróval.
Cox azt mondja, hogy "újra és újra és újra" meghallgatták a szereplõválogatáson, és elõször nem is vette észre, hogy minden alkalommal egy kicsit tisztább képet adott Vaughnnak a karakterrõl. - Általában egy színészt egyszer hallgatnak meg, és ha megkapja a szerepet, azután dolgozza ki a karaktert. De mi tulajdonképpen a meghallgatások során dolgoztuk ki a karaktert - mondja Cox. - Mint kiderült, ez sok elõnnyel járt, mert mire megkaptam a szerepet, már világos volt, hogy Matthew-nak és nekem ugyanaz az elképzelésünk róla.
Tristant kezdetben egyetlen cél vezérli: elnyerni a falu szépének, Victoriának kegyeit. Elvakult szenvedélye oda vezet, hogy meggondolatlan ígéretet tesz: átlépi Wall falvának kõkerítését, és a tiltott birodalomból elhoz a lánynak egy hullócsillagot. Amikor egy hatalmas kráter mélyén ráakad a csillagra, kiderül, hogy az nem más, mint egy gyönyörû, fiatal nõ, Yvaine.
- Kezdetben egyáltalán nincsenek jóban - mondja Cox. - Mindketten dühösek a másikra, azonban nagy szükségük van egymásra, úgyhogy sokáig duzzognak és veszekszenek, míg végül, lassan megtanulnak bízni egymásban.
Claire Danes alakítja Yvaine-t, a film egyik legbonyolutabb karakterét. Yvaine nem átlagos fiatal nõ, hiszen hullócsillagként zuhan le Stormholdban, ahol sok veszély fenyegeti. A filmkészítõknek azért esett rá a választásuk, mert egyike azon kevés színésznõknek, akik képesek hitelesen alakítani egy egyszerre misztikus és hétköznapi karaktert.
Danes a forgatókönyv alapján nagyon vonzónak találta Yvaine figuráját. - Lázadó személyiség - mondja róla a színésznõ. - Tudtam, hogy komoly kihívás lesz eljátszani egy csillagot emberi lény képében, de mindenképpen szórakoztató feladat volt.
Danes bevallja, hogy Yvaine kezdetben egyáltalán nem kellemes társaság. - Elég dühösen ébred fel a kráter mélyén - jegyzi meg a színésznõ. - Lezuhant az égbõl, fájdalmasan ért földet, és rögtön azután elrabolja egy buta fiatalember, akihez semmi türelme nincs - érthetõ, hogy nincs jó kedvében. Szórakoztató nézni, ahogy késõbb a történet során a valódi egyénisége a felszínre kerül.
Danes hozzáteszi, hogy igyekezett a karakter hétköznapi oldalát kihangsúlyozni. - Szórakoztató és közvetlen személynek írják le, ezért arra törekedtem, hogy kimutassam a hétköznapi, könnyen átélhetõ érzéseit - fõleg a honvágyát és a Tristan iránti váratlan érzéseit.
Tristan szívének másik hölgyét egy másik gyorsan emelkedõ fiatal sztár, Sienna Miller alakítja. Az vonzotta a szerepben, hogy "könnyed, szórakoztató feladat". - Victoria az, aki miatt ez az egész kaland elkezdõdik - teszi hozzá a színésznõ.
Miller annak is örült, hogy újra együtt dolgozhatott Charlie Coxszal, aki a testvérét alakította Lasse Hallström Casanova (Casanova) címû romantikus vígjátékában. - Régóta ismerem, és fantasztikus embernek tartom, ezért nagyon jó volt újra együtt dolgozni vele - mondja Miller. - A filmben ezenkívül rengeteg nagyszerû színész játszik - Robert De Niro, Michelle Pfeiffer, Ricky Gervais. Sok ismerõs arc nagyon szokatlan, szórakoztató szerepekben.


KALÓZOK, BOSZORKÁK, KERESKEDÕK ÉS HERCEGEK

Bár a Csillagpor történetének középpontjában Tristan és Yvaine utazása áll, sok tehetséges színészre volt még szükség ahhoz, hogy az utazást átszõje a humor, a dráma és a meglepetés. A filmkészítõk tudták, hogy az egyik legfontosabb mellékszerep Shakespeare kapitányé: a kalózé, aki féltve õriz egy titkot.
- Úgy döntöttünk, hogy olyan színészt választunk, akirõl a közönségnek azonnal egy vitathatatlanul kemény fickó jut eszébe, és így lett Shakespeare kapitány karaktere még meglepõbb - magyarázza Lorenzo di Bonaventura producer. - Számos név felmerült, de Bobra többször visszatértünk, mivel korábban több filmen dolgoztunk már együtt, és óriási színésznek tartom. Azzal is érveltünk, hogy mivel Stormhold annyira exotikus hely, ahol bármi megtörténhet, miért ne élhetne ott egy New York-i kalóz is?
A film minden készítõje örömmel fogadta De Niro döntését, hogy elvállalja a szokatlan szerepet. - Bob eljött, és azonnal azt mondta, hogy "csináljuk meg" - emlészik vissza di Bonaventura. - Matthew pontosan tudta, hogyan lehet Bobot vicces jelenetek megteremtésére használni, kezdve a frizurájától a ruháján át a New York-i akcentusáig.
Vaughn, Gaiman és Goldman azt mondják, valóra vált álom számukra De Niro döntése, hogy csatlakozott a szereplõgárdához. - Mindig is reméltük, hogy egy nagy sztár alakítja majd a figurát, de legmerészebb álmainkban azt reméltük, hogy Robert De Niro lesz az - mondja Gaiman. - Shakespeare kapitány figuráját sokkal nagyobbá tette, mint amilyennek valaha is elképzeltük.
A filmkészítõknek ugyanilyen szerencséjük volt, amikor az örök fiatalságra vágyó boszorkány szerepére kerestek megfelelõ színésznõt. Hollywood egyik legelismertebb és legnépszerûbb sztárja, Michelle Pfeiffer alakítja Lamiát. Bár Pfeiffer játszott már modern kori varázslónõt Az eastwicki boszorkányokban (The Witches of Eastwick), ez a film sokkal mélyebbre vezette a tündérmesék világába. Az, hogy Pfeiffer a közelmúltban nem sok szerepet vállalt el, még különlegesebbé tette, hogy erre igent mondott.


EGY TÜNDÉRMESE FELÖLTÖZTETÉSE

A Csillagpor jelmeztervezõje Sammy Sheldon, aki korábban a V mint vérbosszú (V For Vendetta), a Mr. Tûsarok (Kinky Boots) és a Galaxis útikalauz stopposoknak (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy) címû filmek ruháit tervezte. A Csillagpor jelmezeinek megálmodásakor arra törekedett, hogy éles különbség legyen Wall falvának álmos lakói és a misztikus Stormholdot benépesítõ lények között.
- Wallban minden rendezett és egyszerû, Stormhold pedig színpompás, egzotikus és varázslatos - mondja Sheldon.
Sheldon egyik kedvenc jelmeze a gonosz boszorkáké, akik már régóta vártak egy Yvaine-hez hasonló csillag földre hullására, hogy általa örök fiatalságot nyerhessenek. A rendezõ javaslatára Sheldon pont a megszokott csuklyás-fekete köpönyeges boszorkány kliséjének ellenkezõjét tervezte meg. - A mi boszorkáink sokkal egzotikusabbak és egyedibbek. A reneszánsz korából merítettem ihletet hozzájuk. Drágakõre emlékeztetõ ruhákat viselnek - zöldet, pirosat és lilát -, amelyekhez egy kis feketét adtunk - magyarázza Sheldon.
Michelle Pfeiffer karaktere, Lamia jelmezét neve ihlette, amely a görög mitológiában egy félig kígyó, félig nõ lény. - Kígyószerû mivoltát a felhasznált színekkel érzékeltettük: zöld, arany és fekete - mondja Sheldon. - A ruha anyaga ezen kívül nehéz, ami nagy tekintélyét jelképezi.
Ezzel ellentétben áll a csillag, Yvaine ruhája, mellyel Sheldon a légiességét igyekezett megjeleníteni. - Yvaine nem emberi lény, ezért nem szerettem volna olyan jelmezbe öltöztetni, ami hagyományos ruhának tûnik. Végül egy fémes leplet használtunk, amely olyannak hat, mint az olvadt anyag, amelyben a földre zuhant - folytatja a jelmeztervezõ. - A ruha anyaga Valentino-selyem, és amikor Claire Danes lépked benne, a lepel repdes a szélben.
Késõbb Yvaine egy elektromos kék ruhát kap magától Shakespeare kapitánytól. - Azért választottuk a kéket, mert úgy gondoltuk, hogy ha Yvaine kiválaszhatna magának egy ruhát a sok közül, akkor biztosan égszínût szeretne - magyarázza Sheldon. - Ez a ruha jelképezi a benne zajló változásokat: egyre több emberi érzés ébred fel benne.
Ami Shakespeare kapitányt illeti, Sheldon nagyon élvezte a feladatot, hogy megtervezhette a goromba kalóz ruhatárát, aki egészen más személyiséggé vedlik át a kabinja magányában. Sheldon a kalózok ruháját is gondosan tervezte meg, hogy az ne vezethesse az általuk gyûjtött elektromosságot. - Természetesen nem viselnek semmi fémet! - mondja Sheldon - Ezenkívül gumicsizmát és gumikesztyût is adtunk rájuk, amik megvédik õket az áramütéstõl.
Stormhold hercegeit egytõl hétig számozták meg, és Sheldon mindegyikük számát beleépítette a jelmezükbe. A filmkészítõk itt is elkerülték a hercegi öltözékekkel kapcsolatos filmes kliséket. Matthew Vaughn azok helyett szexis cowboyruhákat képzelt el számukra.
A történet hõse, Tristan Thorne kezdetben hagyományos, bár kissé esetlen, viktoriánus ruhákat visel, majd a kalandok során fokozatosan változik egyre elegánsabbá. - Férfivé érik, szexi és erõs lesz, ami szöges ellentétben áll azzal, ahogyan Wallban ismerik - mondja Sheldon.


szereplők:
Charlie Cox ... Tristan
Claire Danes ... Yvaine
Robert De Niro ... Shakespeare kapitány
Sienna Miller ... Victoria
Michelle Pfeiffer ... Lamia
Jason Flemyng ... Primus
Peter O'Toole ... Stormhold királya
Ian McKellen ... Narrátor
Rupert Everett ... Secondus
Mark Williams ... Billy
David Kelly ... Idõs Õr
Ricky Gervais ... Ferdy the Fence
Henry Cavill ... Humphrey
Ben Barnes ... Kicsi Dunstan Thorne
Dexter Fletcher ... Skinny Pirate
Mark Strong ... Septimus
Sarah Alexander ... Empusa
Nathaniel Parker ... Dunstan Thorne


fényképezte:
Ben Davis

vágó:
Jon Harris

látvány:
Gavin Bocquet

jelmez:
Sammy Sheldon

zene:
Ilan Eshkeri

mûvészeti rendezõ:
Robert Cowper
Phil Harvey
Peter Russell

szereposztó:
Lucinda Syson

díszlet:
Peter Young

producer:
Lorenzo di Bonaventura
Michael Dreyer
Chantal Feghali
Neil Gaiman
Matthew Vaughn
Stephen Marks
Peter Morton