2010-10-13
Finom ételek és remek borok hétvégéje
Őszy-Tóth Gábriel író és felesége, Balla Ibolya október utolsó napjaira egy emlékezetes hétvégi programot ígér. A házaspár a második gasztronómiai és borászati könyvét adta ki nemrég, Így Főznek a Borászok címmel, és ehhez kapcsolódóan egy két napos gasztronómiai fesztivált rendeznek a Symbol Budapestben, október 29-én és 30-án, Kóstoló Fesztivál néven.
A házaspár 2001-ben adta ki első könyvét,
"Így főz a Tisztelt Ház" címmel, amiben 100 parlamenti képviselő osztotta meg a szerzőkkel és az olvasókkal kedvenc receptjeit.
A mostani projekt a magyar borászok kedvenc ételeiről szólt, amikhez természetesen a hozzá illő borukat ajánlják a könyvben.
Őszy-Tóth Gábrielék egy évig dolgoztak a könyvön, több, mint 130 borászatot kerestek fel, hogy ott elbeszélgessenek a borásszal, és megtudják, mi a kedvenc étele, és melyik bora illik az adott ételhez legjobban. A szerző elmondta, hogy Bock József indította el a borászat felfedezésének útján, a finom hazai borok megismerésén, aki a könyvben a Bock-steak-kel szerepel, a hozzá illő Bock Cuveé 2004-el, és aki a Kóstoló Fesztiválon is részt vesz.
Dr Lőrincz György borász is méltatta a szerzőpárost, mondván, a személyiségükből, kedvességükből adódott, hogy 81 borászt meg tudtak nyerni az
ügyüknek, és hogy szerinte ez egy sikerre ítélt sztori. Ő a maga részéről a "Kacsacomb vargányás metélttel" nevű finomságot osztotta meg a szerzőkkel, hozzá St. Andrea Pinot Noir 2007-et kínálva.
A nagyon szép kivitelezésű könyv -amiben egy-egy interjút olvashatunk az adott borásszal, megtaláljuk a kedvenc étele receptjét, fotóját, és a hozzá való borkínálatot- már 2 hete a könyvesboltokban van, 7490 ft-os áron kapható.
A Kóstoló Fesztivál ötlete úgy adódott, hogy a szerzőpáros elhatározta, megfőzetik a könyv 81 receptjét, és hozzá felkínálják a borász által ajánlott bort. Rátaláltak a Symbol Budapestre, mint ideális helyszínre, és már össze is állt a két napos program.
A Kóstoló Fesztivál első napja október 29, péntek, az aznapi program 16 órától 21 óráig tart, a könyvben szereplő borászok fele (40 fő) "lép fel" a kedvenc ételeikkel, boraikkal. Az est a szerzők által meghirdetett "ínyenckrém"-verseny finomságainak kóstolójával kezdődik, amik közül hármat kipróbáltunk , a padlizsánkrémes, a garnélarákos és a libamájas verzió is egyaránt nagyon finom volt.
A szombati program két részes, a délelőtti 10-től 15
óráig tart, a délutáni 16-20.30-ig, és a könyvben szereplő borászok "második fele" szerepel rajta, a saját finomságaikkal. A Kóstoló Fesztiválon élőben is fellép a Borászok Kórusa, valamint számos zenei koncert is gazdagítja az eseményt. A fesztivál házigazdája Rókusfalvy Pál, aki borászként a könyvben is szerepel. A fesztiválra 7500 ft-ért lehet jegyeket váltani, a Ticket Expressz irodáiban, és a helyszínen (ez a műsoron kívül korlátlan étel-és borfogyasztást foglal magába). (Egy szerkesztői megjegyzés: vegetáriánusoknak nem kifejezetten ajánlott a fesztivál, mivel a menüben szinte 100%-ban húsos ételek szerepelnek, de a húsevőknek annál inkább, mert finomak az ételek.)
A fesztivál menüsora elolvasható a http://www.igyfoznek.hu/ oldalon.

A mostani projekt a magyar borászok kedvenc ételeiről szólt, amikhez természetesen a hozzá illő borukat ajánlják a könyvben.
Őszy-Tóth Gábrielék egy évig dolgoztak a könyvön, több, mint 130 borászatot kerestek fel, hogy ott elbeszélgessenek a borásszal, és megtudják, mi a kedvenc étele, és melyik bora illik az adott ételhez legjobban. A szerző elmondta, hogy Bock József indította el a borászat felfedezésének útján, a finom hazai borok megismerésén, aki a könyvben a Bock-steak-kel szerepel, a hozzá illő Bock Cuveé 2004-el, és aki a Kóstoló Fesztiválon is részt vesz.
Dr Lőrincz György borász is méltatta a szerzőpárost, mondván, a személyiségükből, kedvességükből adódott, hogy 81 borászt meg tudtak nyerni az

A nagyon szép kivitelezésű könyv -amiben egy-egy interjút olvashatunk az adott borásszal, megtaláljuk a kedvenc étele receptjét, fotóját, és a hozzá való borkínálatot- már 2 hete a könyvesboltokban van, 7490 ft-os áron kapható.
A Kóstoló Fesztivál ötlete úgy adódott, hogy a szerzőpáros elhatározta, megfőzetik a könyv 81 receptjét, és hozzá felkínálják a borász által ajánlott bort. Rátaláltak a Symbol Budapestre, mint ideális helyszínre, és már össze is állt a két napos program.
A Kóstoló Fesztivál első napja október 29, péntek, az aznapi program 16 órától 21 óráig tart, a könyvben szereplő borászok fele (40 fő) "lép fel" a kedvenc ételeikkel, boraikkal. Az est a szerzők által meghirdetett "ínyenckrém"-verseny finomságainak kóstolójával kezdődik, amik közül hármat kipróbáltunk , a padlizsánkrémes, a garnélarákos és a libamájas verzió is egyaránt nagyon finom volt.
A szombati program két részes, a délelőtti 10-től 15

A fesztivál menüsora elolvasható a http://www.igyfoznek.hu/ oldalon.