nem vagy belépve:
microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: hírek
    / /  

2015-02-22

Frankofón Fesztivál - február 27. és március 27

A tizenötödik Frankofón Fesztivál keretében február 27. és március 27. között több mint ötven, nagyközönségnek és diákoknak szóló program várja a francia nyelvű kultúra iránt érdeklődőket. A Budapesten és országszerte több városban is jelentkező rendezvénysorozat a francia nyelv és a frankofón országok kulturális sokszínűségét hirdeti művészeti és oktatási programokon keresztül.

(sajtóközlemény)

Március 20-a, a Frankofónia Nemzetközi Világnapja lehetőséget nyújt arra, hogy a frankofón nagykövetségek és kulturális intézetek összefogjanak a helyi intézményekkel, és a Frankofónia Nemzetközi Szervezetének égisze alatt együtt ünnepeljék a francia nyelvet. Magyarországon idén Algéria, Belgium, Egyiptom, Franciaország, Görögország, Kanada, Libanon, Marokkó, Románia, Svájc és Tunézia diplomáciai képviseletei vesznek részt az esemény megszervezésében a Frankofón Baráti Kör aktív részvételével.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium frankofón ügyekért felelős miniszteri biztosa a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy Magyarország kormánya a tavalyi évhez hasonlóan idén is támogatja a fesztivál megrendezését: az Emberi Erőforrások Minisztériuma 6 millió, míg a Külgazdasági és Külügyminisztérium 2 millió forintot bocsát rendelkezésre fesztivál céljára.

 

A Fesztivál immár ötödik alkalommal a legfrissebb francia és frankofón filmeket bemutató Frankofón Filmnapokkal indít, amely évről évre országszerte több ezer nézőt vonz a mozitermekbe, és amelyhez minden alkalommal újabb városok csatlakoznak. 2015-ben Debrecen, Eger, Jászberény, Miskolc, Szeged, Szolnok, Szombathely, Pécs és Tatabánya vetít le egy-egy válogatást a budapesti programból. Fővárosi helyszínén, az Uránia Nemzeti Filmszínházban tíz napon át harminc filmet tekinthet meg a közönség összesen ötven filmvetítés alkalmával. A harminc nagyjátékfilm mellett hét rövidfilmet is felvonultató mustra Előttem az élet címmel egész szekciót szentel a fiatalokról szóló filmeknek. A filmek hősei gyerekek, fiatal felnőttek, akik a világ különböző tájain próbálnak rátalálni saját útjukra. A témához kapcsolódva a Francia Intézet Céline Sciamma és François Ozon két-két korábbi filmjét is műsorra tűzi. A gazdag filmes programot Laurent Cantet (Arany Pálma-díj) és Jean-Charles Hue francia filmrendezők látogatása kíséri. A Budapesti Francia Intézet kezdeményezésére a közönségtalálkozó mellett Laurent Cantet filmszakmai beszélgetésen is részt vesz a Magyar Nemzeti Filmalap közreműködésével.

 

A filmek mellett változatos művészeti programok is várják a frankofón kultúra iránt érdeklődőket. A koncertek, színházi, költészeti, újcirkusz- és táncelőadások, valamint a kiállítások elsősorbana frankofón országok modern és kortárs művészetéből adnak ízelítőt.

A Fesztivál már ismert helyszínei mellett - Budapesten a Francia Intézet, a Nemzeti Színház és az A38 Hajó, Debrecenben a Csokonai Nemzeti Színház - további intézmények csatlakoztak a rendezvénysorozathoz. A Budapest Music Center koncertsorozattal köti össze Belgium, Franciaország, Libanon és Svájc zenei sokszínűségét : klasszikus és kortárszenei, valamint dzsessz-koncerteket ajánl a közönség figyelmébe. A klasszikus zenei estek sorába illeszkedik a Liszt Ferenc Emlékmúzeum két koncertje, a Trafó egy-egy színházi, újcirkusz- és táncelőadása pedig betekintést enged Franciaország kortárs előadóművészetének színes világába. Budapesten kívül új helyszínként a balatonfüredi Vaszary Galéria kínál izgalmas programokat, amelyek közül az Egy nap Picassóval - Jean Cocteau fényképei c. kiállítás augusztus elejéig várja a látogatókat.

Emellett Budapesten, a Francia Intézet az aktuális politikai eseményekre is reagálva #JeSuisCharlie címmel karikatúra-kiállítást rendez huszonöt nemzetközi művész munkájából.

A Fesztivál a részt vevő frankofón országok nemzeti különlegességeinek bemutatójával zárul az A38 Hajón, amelyet Elodie Frégé, a kortárs francia pop-sanzon sztárjának koncertje követ.

 

A kulturális események mellett minden évben kiemelt helyet kapnak az oktatási intézményekkel közös szervezésben megvalósuló iskolai versenyek és pedagógiai programok a francia kulturális minisztérium által kezdeményezett Francia Nyelv és Frankofónia Hetének keretében. Az Alliance Française Francia Kulturális Egyesületek hálózatának köszönhetően a Fesztivál programjai több városba is eljutnak 2000 diákot bevonva így a francia nyelv gyakorlásába.

A diákokat megcélzó budapesti és vidéki rendezvények közül több a nagyközönség számára is nyitott, így például a Traversant3 Társulat bábárnyjáték-előadása, Pilote le Hot slamestje, vagy a La Virgule Társulat Prévert-estje.




legutóbbi hírek:

-------------------------------------
beomlott a Fővám tér - a klímaváltozás klímarealitás beomlott a Fővám tér - a klímaváltozás klímarealitás
Kedd reggel, a vásárcsarnok előtt bazi nagy gödör keletkezett az úttesten. A kár nemcsak anya ...

-------------------------------------
Ferenc Pápa elítélte a GMO-kat Ferenc Pápa elítélte a GMO-kat
A Pápa nyakában egy barikával fotóztatta magát - a klasszikus jó pásztor beállításban, eze ...

-------------------------------------
kritika érte London főpolgármesterét, mert bringája csomagtartóján vitte a feleségét kritika érte London főpolgármesterét, mert bringája csomagtartóján vitte a feleségét
Boris Johnson-nak elnézést kellett kérnie, amiért a bringája csomagtartóján vitte feleségét ...

-------------------------------------
ma 30 éve jelent meg a mozikban a Vissza Jövőbe :) ma 30 éve jelent meg a mozikban a Vissza Jövőbe :)
Minden idők egyik legklasszikusabb időutazós filmje immár maga is idő-trippé vált. 30 évesek ...

-------------------------------------
Fipresci-díjat kapott Cannes-ban a Saul fia Fipresci-díjat kapott Cannes-ban a Saul fia
Ma Nemes Jeles László filmje, a Saul fia Fipresci-díjat kapott Cannes-ban. ...

-------------------------------------
"remek" hír a Föld Napján: Norvégia a fjordba önti a hulladékot
Az aktivisták nagyon kemény ellenállást ígérnek, polgári engedetlenséget ideértve, ha zöld ...

-------------------------------------
Spock - Leonard Nimoy - elhunyt, 83 éves korában Spock - Leonard Nimoy - elhunyt, 83 éves korában
Leonard Nimoy hosszan tartó tüdőbetegség végső stádiumában 83 évesen elhunyt Los Angeles-i ...

-------------------------------------
Frankofón Fesztivál - február 27. és március 27 Frankofón Fesztivál - február 27. és március 27
A tizenötödik Frankofón Fesztivál keretében február 27. és március 27. között több mint à ...

-------------------------------------

korábbi hírek