Csendesen lezajlott a Budai Gourmet
A múlt hétvégén 3 napig a Millenárison zajlott az első olyan Budai Gourmet fesztivál, amit a Sziget Szervezőiroda bonyolított le. A szervezők célja az volt, hogy “a napjainkban lezajlott gasztro-forradalom kapcsán széles körben teremtsék meg az igényt a minőségi szolgáltatások iránt", vagyis hogy a fesztiválon a legjobb éttermek, borászatok és egyéb termelők állíthassanak ki, kiváló minőségű ételeket-italokat, és ezt az érdeklődők tömegei élvezhessék. A célkitűzés első fele megvalósult, a tömegek viszont elmaradtak, amennyire meg tudtuk állapítani, főként a drága belépőjegy miatt.

Bár erről nem nagyon esett szó a jegyárról való beszélgetésekben, a kártya előállítása 700 ft-ba került, és a kóstolópohár is elég extra darab volt, amit mi egy IKEÁ-s pohárral azonosítottunk, 790 ft értékben. Így tehát elmondhatjuk, hogy a 2900 ft-os belépőjegy felét már elköltötték a szervezők (a látogatókra), vagyis 1400 ft maradt minden eladott jegy után a szervezői kasszában. Ezt figyelembevéve is azt gondoljuk, hogy túl drága volt a belépőjegy, ahhoz főként, hogy több tízezren részt vehessenek a fesztiválon.

Láthatóan ezt az akadályt kevesen tudták átugrani, és emiatt egészen szellősen töltötték meg a látogatók a Millenáris parkját. Az ott levők (“a bejutottak") már jól érezték magukat, valóban különleges ételeket és finom borokat kóstolhattak meg - az ételeket átlag 1000 ft-os árfekvésben, a borokat pedig 350 ft-tól kezdődő per deciliter áron.
Az időjárás is kedvezett a fesztiválnak, csak rövid ideig volt rekkenő meleg, amúgy a kellemes üldögélős nyáreleji idő kényeztette a látogatókat. A szervezéssel és a kínálat minőségével nem volt semmi gond, a Szigetnek olyan tapasztalata van a hatalmas fesztiválok megszervezésében, hogy ez nem is volt kérdés, ami pedig a minőséget illeti, azt a gasztronómiában járatosak/ezzel foglalkozók is fenntartások nélkül dicsérték.

Bár nem ismerünk adatokat a látogatottságot illetően, és nem tudjuk, mennyire voltak elégedettek a kiállítók a fesztivál után, az ott levő látogatókat elnézve, érdemes volt tető alá hozni ezt a fesztivált. Amúgy pedig az is visszavethette a Gourmet-re igyekvők számát, hogy ezen a hétvégén több ingyenes fesztivál is zajlott Budapesten, pl. a Belvárosi Fesztivál, vagy az Ünnepi Könyvhét.

Igazából csak jövőre, a második “Szigetes" Budai Gourmet fesztivál megrendezése után kaphatunk képet arról, hogy a szervezők hogyan látták az első fesztivált - az is elképzelhető, hogy a mostani felállás ismétlődik meg jövőre is, és akkor tudni fogjuk, hogy bevált a “viszonylag kevesebb látogató - egy drágább árfekvésű fesztiválon"-rendszer.
fotók: Baji Donát Levente