nem vagy belépve:
microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: hírek
    / /  

2013-02-24

Frankofón Filmnapok március 1-től

Március 1 és 9.-e között lesz Budapesten az Uránia Filmszínházban a 3. Frankofón Filmnapok, ahol idén is gondosan válogatott francia kötődésű filmeket láthatunk. A programban 10 frankofón ország 20 filmje és egy Olivier Assayas-retrospektív vetítéssorozat szerepel.

2009-ig minden tavasszal a soron következő Francia Filmnapok volt a legnagyobb filmes élmény, ahol 5-8 friss készítésű francia filmet mutattak be a budapesti és 5 vidéki mozi közönségének, úgy, hogy később rendes forgalmazásba is kerültek ezek a filmek. Sajnos 2010-ben már nem volt Francia Filmnapok, viszont a Francia Intézet és partnerei nem hagyták annyiban, és 2011-ben beindították a Frankofón Filmnapokat, ami annyiban tágabb körben válogat a filmek közül, hogy nemcsak Franciaországban készült filmek kerülhetnek be a programba, hanem francia nyelvű, francia nyelvterületen készültek is.



Ahogy a mostani Frankofón Filmnapok sajtótájékoztatóján a Francia Intézet igazgatója, François Laquièze elmondta, olyan országok filmterméséből válogatnak a Filmnapokra, ahol a francia nyelvnek kitüntetett szerepe van, de nem feltétlenül hivatalos nyelvként (lsd. pl. Belgium).

François Laquièze úgy látja, hogy a filmnapok filmjei a kulturális és nyelvi sokszínűséget tükrözik, és szembemennek a mainstream, vagy az általunk « általában nézett » filmekkel, lévén, hogy ezek művészfilmek. Mint megtudtuk, a tavalyi Frankofón Filmnapoknak 5 ezer nézője volt, ezt a második filmnapokat már vidéki városokban is megrendezték. Idén sem lesz ez másképp, a filmek nagy részét 6 vidéki nagyvárosban (Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged és Szolnok) is levetítik. A tavalyi frankofón országok köréhez 3 új ország csatlakozott idén : Algéria, Görögország és Szenegál.

A filmnapokon 5 vendég vesz részt, Antonis Kafetzopoulos görög színész és 4 rendező: a libanoni Bahij Hojeij, a marokkói Faouzi Bensaïdi, a francia Leos Carax, valamint a szintén francia Olivier Assayas, akinek 5 filmből álló retrospektív vetítés-szekciója lesz.
Assayas egyébként félig magyar, és tud is magyarul, nálunk összesen 4 filmjét (Tiszta, a Párizs, Szeretlek-szekccsfilm egy része, Boarding Gate és Carlos) mutatták be eddig (a 14-ből), nekünk az első, a 2004-es Tiszta tetszett a legjobban. A filmnapok filmjeiből 7 premier előtti bemutató, vagyis később a hazai forgalmazók műsorra tűzik ezeket a filmeket.


Csont és Rozsda (Marion Cotillard)

A nyitófilm a nálunk Csont és Rozsda (De rouilleet d’os) címmel forgalmazandó belga-francia dráma lesz, Marion Cotillard-dal a főszerepben. A filmet március elsején, 19 órától vetítik az Urániában. A retrospektív vetítéseken kívül minden film élvezhető lesz magyarul is, 10 filmet feliratozva, 9-et hangalámondással vetítenek.

A filmnapok filmjeire 1000 ft-ba kerül a normáljegy, 700 Ft a diákjegy, és léteznek több alkalmas bérletek, amik természetesen olcsóbbak, mintha egyesével vennénk meg a jegyet az előadásokra.

Részletes program: http://www.inst-france.hu/IMG/pdf/FRANFON__ksz2.pdf 




legutóbbi hírek:

-------------------------------------
beomlott a Fővám tér - a klímaváltozás klímarealitás beomlott a Fővám tér - a klímaváltozás klímarealitás
Kedd reggel, a vásárcsarnok előtt bazi nagy gödör keletkezett az úttesten. A kár nemcsak anya ...

-------------------------------------
Ferenc Pápa elítélte a GMO-kat Ferenc Pápa elítélte a GMO-kat
A Pápa nyakában egy barikával fotóztatta magát - a klasszikus jó pásztor beállításban, eze ...

-------------------------------------
kritika érte London főpolgármesterét, mert bringája csomagtartóján vitte a feleségét kritika érte London főpolgármesterét, mert bringája csomagtartóján vitte a feleségét
Boris Johnson-nak elnézést kellett kérnie, amiért a bringája csomagtartóján vitte feleségét ...

-------------------------------------
ma 30 éve jelent meg a mozikban a Vissza Jövőbe :) ma 30 éve jelent meg a mozikban a Vissza Jövőbe :)
Minden idők egyik legklasszikusabb időutazós filmje immár maga is idő-trippé vált. 30 évesek ...

-------------------------------------
Fipresci-díjat kapott Cannes-ban a Saul fia Fipresci-díjat kapott Cannes-ban a Saul fia
Ma Nemes Jeles László filmje, a Saul fia Fipresci-díjat kapott Cannes-ban. ...

-------------------------------------
"remek" hír a Föld Napján: Norvégia a fjordba önti a hulladékot
Az aktivisták nagyon kemény ellenállást ígérnek, polgári engedetlenséget ideértve, ha zöld ...

-------------------------------------
Spock - Leonard Nimoy - elhunyt, 83 éves korában Spock - Leonard Nimoy - elhunyt, 83 éves korában
Leonard Nimoy hosszan tartó tüdőbetegség végső stádiumában 83 évesen elhunyt Los Angeles-i ...

-------------------------------------
Frankofón Fesztivál - február 27. és március 27 Frankofón Fesztivál - február 27. és március 27
A tizenötödik Frankofón Fesztivál keretében február 27. és március 27. között több mint à ...

-------------------------------------

korábbi hírek