nem vagy belépve:
microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: hírek
    / /  

2014-02-28

a kormány meghekkelte a Frankofón Filmnapokat

A politika (az éppen uralkodó párt) és a kultúra átfedései mindig kínosak, rossz volt nézni azt is, ahogyan Gyurcsány rárepült egy Robert Capa kiállítás-megnyitóra, és láttunk már kampányidőszakban támogatott Titanic filmfesztivált is, de ami most van, az minden korábbit felülmúlja - ezért tartjuk fontosnak, hogy na hagyjuk szó nélkül.

A megnyitó előtt már tudtuk, hogy a kormány kinevezett valami biztost, és jókora összeggel támogatja a Frankofón Filmnapokat és a Frakofón Fesztivált (amely fesztivált tök régóta imádjuk - most is). Durva nyomulásnak tartottuk, de józan ésszel tekintve belefér. Tény, hogy nem volt elegáns, amikor 2006-ban Bozóki miniszter megjelent a Titanic-on, és a kormány 20 millával megtámogatta a filmfesztivált. Akkor alapult a díj, amire azóta is úgy tekintünk, hogy túlzás, 20 millióból 20 db magyar vagy bármilyen nemzetiségű filmet lehetne támogatni, és minek olyan filmeknek pénzt adni, amik már kész vannak? Oh, régi szép idők, amikor még lelkiismeretes baloldaliként azt a kormányt kellett megjegyzésekkel illetni ... Szép idők, mert azt hittük, azt nem lehet überelni. De most látjuk, hogy igen, lehet...

 

Az, hogy kineveznek egy Frankofón biztost a Frankofón fesztivál alkalmából, ha belegondolunk, már önmagában durva, arról árulkodik, hogy pazarló ötlet-kormányzás folyik. A biztos fellépése azonban minden képzeletet felülmúlt. Fellibbent a színpadra, amikor jóformán már túl voltunk az ésszerű hivatalos beszédeken - a Francia Intézet és az Uránia mozi részéről. Ekkor következett a frankofón ügyekért felelős miniszteri biztos asszony szereplése. A hölgy úgy nyitott, hogy van kulturális sokszínűség és van kulturális forradalom. Hűha! Oké, nálunk külön rovat is volt "kultforr" címmel a jelenlegi kormány kulturális ámokfutásáról, de azért akkor is fura előugrani egy ilyen kifejezéssel.

 

Utána jelezte, hogy a kormány fontosnak tartja a francia nyelvet, az angol és a német után harmadikként. Támogatni akarják a francia nyelvet. Mert az jó, és az kell nekünk. Harmadikként. A francia kultúrát? Biztos azt is :) Mondja ezt egy olyan kormány által kinevezett biztos asszony, amely a nyelvtanulástól és általában a tanulástól szisztematikusan fosztotta meg a magyar diákokat, gyerekeket, fiatalokat, olyan alapon is, hogy tanuljanak inkább magyarul (mintha a Jobbik lenne kormányon, nagy különbség nincs).

A biztosnő beszélt a soros EU-elnökségről, és úgy utalt vissza a kormány ebbéli aktivitására, hogy "lehet nagy dolgokat alkotni", és általában a kormány kifejezés legalább 15-ször fordult elő .- percenként. De ez még mindig mind semmi!

A trippek tripje az, hogy a jelenleg soros EU-elnökséget betöltő Görögország frankofón, francia nyelvű/kultúrájú országgá avanzsálódott. E tényre a biztos asszony már a Filmnapok programfüzetében megjelent köszöntőjében is utalt, Görögországot a frankofón országok közzé helyezve spontán. Az egész görög manőver végül abban csúcsosodott ki, hogy a fesztivál nyitófilmje egy görög film lett, amiben természetesen senki nem beszél franciául egy hangot sem. Ennyit a frankofóniáról.

fotó: a Szerelem a Felhők Felett-ből

Miért? Ott van a zseniális Szerelem a Felhők Felett - miért nem lehetett azt levetíteni? Francia is, tök jó film, minden része rendben van. Vagy ott van az Erőmű, a másik film, amit például szívesen megnéztünk volna nyitófilmként. Az országot atom-őrületbe sodró kormány ezt nyilván nem szívesen látta volna nyitófilmként (világos persze, hogy az "atom" és az "erőmű" szavak a nem-kívánatos-szavak listáján szerepelnek a kormánynál...).
A Frankofón Filmnapok az egyik kedvenc filmfesztiválunk, örülünk, hogy támogatja a kormány, sőt, ezt meg is követeljük tőlük. De ne így...
legutóbbi hírek:

-------------------------------------
beomlott a Fővám tér - a klímaváltozás klímarealitás beomlott a Fővám tér - a klímaváltozás klímarealitás
Kedd reggel, a vásárcsarnok előtt bazi nagy gödör keletkezett az úttesten. A kár nemcsak anya ...

-------------------------------------
Ferenc Pápa elítélte a GMO-kat Ferenc Pápa elítélte a GMO-kat
A Pápa nyakában egy barikával fotóztatta magát - a klasszikus jó pásztor beállításban, eze ...

-------------------------------------
kritika érte London főpolgármesterét, mert bringája csomagtartóján vitte a feleségét kritika érte London főpolgármesterét, mert bringája csomagtartóján vitte a feleségét
Boris Johnson-nak elnézést kellett kérnie, amiért a bringája csomagtartóján vitte feleségét ...

-------------------------------------
ma 30 éve jelent meg a mozikban a Vissza Jövőbe :) ma 30 éve jelent meg a mozikban a Vissza Jövőbe :)
Minden idők egyik legklasszikusabb időutazós filmje immár maga is idő-trippé vált. 30 évesek ...

-------------------------------------
Fipresci-díjat kapott Cannes-ban a Saul fia Fipresci-díjat kapott Cannes-ban a Saul fia
Ma Nemes Jeles László filmje, a Saul fia Fipresci-díjat kapott Cannes-ban. ...

-------------------------------------
"remek" hír a Föld Napján: Norvégia a fjordba önti a hulladékot
Az aktivisták nagyon kemény ellenállást ígérnek, polgári engedetlenséget ideértve, ha zöld ...

-------------------------------------
Spock - Leonard Nimoy - elhunyt, 83 éves korában Spock - Leonard Nimoy - elhunyt, 83 éves korában
Leonard Nimoy hosszan tartó tüdőbetegség végső stádiumában 83 évesen elhunyt Los Angeles-i ...

-------------------------------------
Frankofón Fesztivál - február 27. és március 27 Frankofón Fesztivál - február 27. és március 27
A tizenötödik Frankofón Fesztivál keretében február 27. és március 27. között több mint ...

-------------------------------------

korábbi hírek