nem vagy belépve:
microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


::: hírek
    / /  

2014-10-07

lesz újra Twin Peaks! hurrá? örülünk a hírnek?

Immár hivatalos a hír, hogy 2016-ban visszajön a Twin Peaks, értsd, új részekkel, szóval folytatódik - ott, ahol az egész kezdődött, az ABC tévécsatornán - adta hírül az Indiewire tegnap, október 6-án (2014:)).

Bár a hír hivatalos, nem tudjuk egyszerűen csak úgy komolyan venni, kérdés ugyanis, hogy a 2016-ra kitűzött folytatás egyáltalán eljut-e a megvalósulásig, és persze ugyanígy kérdés az is, hogy ha igen, akkor nagyjából mit várhatnánk az új részektől?

amit tudni lehet a közzétett hírekből:

  • 9 epizódról van szó, s mindet "maga" Lynch rendezi

  • az új részek előtt leadják ismét a "régieket"

  • a premier 2016-ban lesz

  • a sztori a második évad sztorijaiból indul ki, de figyelembe véve az eltelt 24 évet ...

  • az eredeti szereposztás újra-felbukkanásáról, ideértve Cooper ügynököt, illetve Kyle MacLachlan-t, még semmit nem lehet tudni

amire mindebből gondolni lehet:

A Twin Peaks minden idők egyik leg-kultikusabb tévésorozata volt, így az, hogy a csatorna, amely számára ez az "aranykort" jelentette, eljátszik a gondolattal, hogy újra műsorra tűz valamit, ami Twin Peaks és mai, picit sem meglepő. Ami az, az az, hogy David Lynch hajlik rá. Persze, ha meggondoljuk, számára az 1990-1991-es év szintén az aranykort jelentette, csak úgy, mint az ABC számára. Az aranykort, ahova jó lenne, ha vissza tudna menni - ideértve a Veszett a Világért kapott Cannes-i Aranypálma jelentette sikert/örömet.

Azóta Lynch, sajnos nem csinált igazán jó filmeket (a Straight Story egy kedves film, de nem az, ami egy Lynch film szokott volt lenni, nem egy kihívás, nem egy nagy dobás, hanem egy kedves kis emberi történet, a probléma megkerülése gyakorlatilag, plusz teljesen más műfaj). Aztán, ami épp a Twin Peaks-t illeti, már az 1992-es Twin Peaks film sem lett jó, a Tűz Jöjj Velem. Egy lépéssel a jól működő Twin Peaks után Lynch máris egy olyan adaptációt csinált, ami nem volt jó.

Egy darabig persze még az volt, hogy sokan ragaszkodtak ahhoz, hogy "de igenis jó a film" (mert a zene nem volt rossz, és volt benne néhány jó jelenet), de aztán az idő végül nem nekik adott igazat. Mi is ilyenek voltunk, X éven keresztül érveltünk amellett, hogy a Tűz Jöjj Velem igenis jó, de aztán, amikor legutoljára megnéztük, leesett, hogy nem, egyszerűen nem jó, ez van.

Ezek után mit várjunk egy +1. adaptációtól? 2016-ban?

 

Tetejébe mindennek, a Veszett a Világról is (szinte ugyanígy) leesett, hogy az a pár részlet, amin mindig túl kellett tennünk magunkat, hogy az egészet jónak láthassuk, végül nem apró hibákat jelentett a filmben, hanem árulkodó jelei voltak annak, hogy a film erőltetett módon gyakorol hatást a nézőre, igénybe véve a sznobizmusát is. Nem, már nem szeretjük a Veszett a Világot. Erőltetettnek, mesterkéltnek találjuk ezt az adaptációt. Pedig nagyon profik vagyunk abban, hogy régi filmeket ma is ugyanúgy szeressünk!

Így marad tehát a Kék Bársony (amit minden idők egyik legjobb filmjeként imádunk) és a Radírfej, amit szintén nagyra tartunk, s amit Budapesten mellesleg a mi közbenjárásunkkal egykor műsorára tűzött a Graffiti Mozi (köszi Balassa Péternek, aki a moziban dolgozott és Hedi Baeblernek, aki a kazit szerezte :)).

Van egyébként még egy film, amit már nem kedvelünk, és ez a Dűne (amit detto rengetegszer megnéztünk). Ezt a filmet úgy tekintettük, hogy a producer miatt lett rossz, de Lynch remek víziója átütött még ezen is. De ma már ezt is másképp látjuk - megnéztük ugyanis véletlenül Sean Young kisfilmjét a Dűnéről és Lynch-ről, és az ő narratíváját nagyságrendekkel jobban a valóságra illőnek érezzük, találjuk, mint Lynch-ét. Amikor pedig ezek után véletlenségből (a youtube kapcsolódó videói közt felbukkanó) Lynch interjút is megnéztük a Dűne-ügyről, és azt láttuk, ahogy Lynch évtizedekkel később is még mindig erőltetett, igaziból össze nem álló sztorival próbálja magyarázni, hogy miért lett rossz a Dűne, lezártuk az ügyet.

Itt tartunk, és Lynch ezzel együtt továbbra is ez egyik kedvenc művészünk, a top 10-ben benne van, mintha családtag lenne :)

Itt, ezen a ponton tekintettük meg a teaser-t, amit Lynch és Frost vágtak össze a 2016-os nagy visszatérést beharangozandó. Nos, a benyomás egyöntetű: kamu az egész (Laura csettintését nem is említve, amikor ez egy gyűrű leejtés). Nincs semmi víziójuk, semmi mondanivalójuk, csak belekapaszkodnak egy kultikus darabba és az ehhez kapcsolódó lehetőségbe, és próbálnak valamit kihozni belőle, akármi is legyen az. Egy ilyen teaser-t összevágni 10 perc. Szemlátomást ezerrel ügyeltek arra, nehogy valamit is "mondjanak", nehogy valamit is "eláruljanak", nehogy bármi olyat közöljenek, amibe bárki belekapaszkodhat, hogy "ahá, valszeg ilyen lesz majd". Ez a nagyfokú önvédelem pedig totálisan és nem véletlenül esik egybe a mondanivaló teljes hiányával. Ha lenne mit mondaniuk a Twin Peaks-szel kapcs, akkor a lehetőség felbukkanásakor már meglenne a koncepció, és nem most kezdenék el ízlelgetni az egészet ...

 

Értsd, tényleg úgy néz ki, hogy a Twin Peaks-hez nincs mit hozzátenni. Ez valószínűleg le fog esni az ABC-nek is, még mielőtt Lynch-ék bármit leforgatnának abból, amit még el sem kezdtek megírni. És ha így lesz, mindenki jobban fog járni. Lynch-nek eggyel kevesebb kudarcot kell majd életfogytiglan magyaráznia, mint ma a Dűnét. Kyle MacLachlan-nek pedig nem kell majd sajnálnia, hogy mégis részt vett benne, mint szegény David Suchet a Poirot utolsó +3 epizódjában (hú, de béna volt!!). Az ABC pedig megússza egy teszteléssel: feldobtak egy hírt, ez volt minden, nem jött be, nem tűnt igazán jó ötletnek. Máskülönben hetekig mennének a cikkek arról, hogy mekkora arcra esés volt, nagyot akart szakítani az ABC, de csak egy nagy kudarc lett belőle. Ja, mert a tények tények: a televízió aranykora már megvolt, és nem lesz másik (remélhetőleg). S a Twin Peaks-re is detto ez áll.




legutóbbi hírek:

-------------------------------------
beomlott a Fővám tér - a klímaváltozás klímarealitás beomlott a Fővám tér - a klímaváltozás klímarealitás
Kedd reggel, a vásárcsarnok előtt bazi nagy gödör keletkezett az úttesten. A kár nemcsak anya ...

-------------------------------------
Ferenc Pápa elítélte a GMO-kat Ferenc Pápa elítélte a GMO-kat
A Pápa nyakában egy barikával fotóztatta magát - a klasszikus jó pásztor beállításban, eze ...

-------------------------------------
kritika érte London főpolgármesterét, mert bringája csomagtartóján vitte a feleségét kritika érte London főpolgármesterét, mert bringája csomagtartóján vitte a feleségét
Boris Johnson-nak elnézést kellett kérnie, amiért a bringája csomagtartóján vitte feleségét ...

-------------------------------------
ma 30 éve jelent meg a mozikban a Vissza Jövőbe :) ma 30 éve jelent meg a mozikban a Vissza Jövőbe :)
Minden idők egyik legklasszikusabb időutazós filmje immár maga is idő-trippé vált. 30 évesek ...

-------------------------------------
Fipresci-díjat kapott Cannes-ban a Saul fia Fipresci-díjat kapott Cannes-ban a Saul fia
Ma Nemes Jeles László filmje, a Saul fia Fipresci-díjat kapott Cannes-ban. ...

-------------------------------------
"remek" hír a Föld Napján: Norvégia a fjordba önti a hulladékot
Az aktivisták nagyon kemény ellenállást ígérnek, polgári engedetlenséget ideértve, ha zöld ...

-------------------------------------
Spock - Leonard Nimoy - elhunyt, 83 éves korában Spock - Leonard Nimoy - elhunyt, 83 éves korában
Leonard Nimoy hosszan tartó tüdőbetegség végső stádiumában 83 évesen elhunyt Los Angeles-i ...

-------------------------------------
Frankofón Fesztivál - február 27. és március 27 Frankofón Fesztivál - február 27. és március 27
A tizenötödik Frankofón Fesztivál keretében február 27. és március 27. között több mint ...

-------------------------------------

korábbi hírek