cspv logo
cspv szám: 27 / 01 tartalom
keresés

Videók Videók Wonder Boys- Pokoli Hétvége Túszharc <FONT color=#000040 size=+3 face=Arial, Helvetica><I><FONT color=#cc6600>Mi Kell A Nőnek? </FONT></I></FONT> cikk cím cikk cím cikk cím <FONT color=#993300 size=+3 face=Arial, Helvetica>Szerelemre Hangolva</FONT> <FONT face=Arial,Helvetica><FONT color=#993300 size=+3 face=Arial, Helvetica>Meztelen Maya</FONT> <FONT face=Arial,Helvetica><FONT color=#009933 size=+3 face=Arial, Helvetica>Malena</FONT> cikk cím Vorosilov Mesterlövésze <FONT face=Arial,Helvetica><FONT color=#ff9900 size=+3 face=Arial, Helvetica>Harry Csak Jót Akar</FONT> Férfibecsület Betty Nővér Fedezd Fel Forrester-t Bagger Vance Legendája Sátánka Hegylakó 4.: A Játszma Vége

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 16 00493
PREVIOUS articleNEXT article
2000-11-30

Férfibecsület

Férfibecsület Men Of Honor, 2000

Ismerjük az amerikai filmeknek azt a vonulatát, amikben a haza, a becsület, a kitartás, a katonai rend, és egyéb fontos dolgok dominálnak, és amelyekben minden második mondat úgy kezdődik: "Yes, Sir". Nos, ezeknek filmeknek a legújabb példánya a Férfibecsület.

Ez a film az első afro-amerikai búvár, Carl M.Brashear élettörténetét és sikersztoriját dolgozza fel, aki az '50-es évek Amerikájának rasszista környezetében hihetetlen megpróbáltatások után elérte, hogy ő legyen az első fekete "Master Chief" fokozatú búvártiszt. Érdekes történet, valószínűleg több néző is csodálkozni fog azon, hogy hogyan fordulhatott elő, hogy eddig még csak nem is hallott Brashearről, és az ő hősies küzdelméről, és egyáltalán: miért kellett ilyen sokat várni arra, hogy ezt a történetet valaki feldolgozza egy 129 perces film formájában? Ezt a hiányosságot pótolja George Tillman Jr. afro-amerikai rendező, akitől eddig 2 filmet láthattak a tengerentúli nézők, mi csak egyet, A Mama Főztje címmel (Soul Food). Tillman csak arra koncentrál, hogy a megtörtént eseményekhez hű legyen a film, és ezért megelégszik egy hagyományos katonai dráma keretével, amit annyira ismerünk már. Semmi újat nem tesz hozzá ehhez a - az európai szemnek kicsit üres és unalmas- katonai eposztípushoz, amelynek a legenyhébb és legjobb verzióját a JAG c. tv-sorozat jelenti.

Carl Brashear egy Kentucky-beli farmon nőtt fel, ahol apjának nagyon keményen kellett megküzdenie a földjéért, és ennek az emléke örökre belevésődött a fiatal Brashearbe. A negyvenes évek végén, amikor már felnőtt férfi vált belőle, apja úgy engedte el katonának, hogy megígértette vele, küzdeni fog az álmaiért, és soha többé nem tér vissza a földekhez. A fiú ezt az ígéretet nagyon keményen észben tartotta, és ettől fogva minden tette erről a fogadalomról szólt. A kor és a hely nem kedvezett a fekete fiúk katonai előmenetelének, Brashear is egy hajó konyháján kezdett el dolgozni, amikor kitalálta, hogy őt valami miatt nagyon vonzza a tenger. Az, hogy miért éppen búvár akart lenni, kicsit ködösen van a filmben megfogalmazva, egyrészt Cuba Gooding Jr. (Brashear) lead az egyik tisztnek egy érzelmes monológot Kentucky pora és a tenger hullámai közötti összefüggésről, másrészt úgy tűnik, az excluzívitása miatt vonzotta Brasheart a búvárpálya. Mindegy, ettől kezdve emberfeletti dolgokat vállal be, csakhogy bebizonyíthassa, hogy ugyanolyan jó, ha nem jobb búvár lehetne belőle is, mint fehér társaiból. Körülbelül erről szól a film, ezekről a próbatételekről, a rasszista környezet megalázásairól, és arról, hogy végül milyen áron lehetett Brashearból búvártiszt. A filmnek szüksége volt egy erős húzónévre, és szerencsés módon Robert De Niro igent mondott Bill Sunday tengerésztiszt szerepére. Sunday Brashear kiképzőtisztjét játssza, aki - a hely szellemének megfelelően - nem szeretné, ha egy fekete srác elvégezné a búváriskolát, és ezért folyamatosan megpróbálja kirúgni valamiért, viszont egy idő után már ő sem tud ekkora mennyiségű elszántsággal mit kezdeni, amennyivel Brashear küzd a bennmaradásért. De Niro bármikor - akár álmából felébredve is - el tud játszani egy kemény kiképzőtisztet, ráadásul ebben a filmben kevés emberi oldalát kellett bemutatnia a karakterének, úgyhogy az ő alakításáról nem lehet sokat mondani: jó, mint mindig.

Cuba Gooding Jr. alakításával maga Brashear is nagyon meg volt elégedve: "Jobb önmagamat nála el sem tudtam volna képzelni" - mondta róla. Gooding teljes erőbedobással és komolysággal játszotta el a fekete hős-búvár szerepét, a filmben leginkább feszült és mosolytalan arccal látjuk, metsző tekintettel és mindenre elszánt arckifejezéssel. A 33 éves színész már játszott katonai szerepet, 1992-ben az Egy Becsületbeli Ügyben nyújtott alakításáért megkapta a NATO/Showest "Az év felfedezettje" díját. Amúgy már egy Oscar-díj is a birtokában van, amit a '96-os Jerry Maguire- A Nagy Hátraarc egyik mellékszerepéért kapott. Az utóbbi években kevésbé jelentős filmekben szerepelt (Egy Gyilkosság Forgatókönyve, Csodás Álmok Jönnek, Ösztön), úgyhogy a Férfibecsület egy megfelelő időben érkezett kihívást (és főszerepet) kínált számára. Gooding valóban mindent megtett, hogy be tudja mutatni a nézőknek Brashear nem mindennapi akaraterejét, az nem az ő hibája, hogy maga a film nem sikerült. Egyrészt nem lett túl izgalmas, mert már előre lehet tudni, hogy egy elbukott próbálkozásról nem csinálnának filmet, még ha meg is halna Brashear, akkor is hőssé válna. Ezen kívül a katonai kiabálások (Yes, Sir,...Sir, és hasonlók) elnyomnak minden finomságot a karakterek bemutatásában, mindenki egydimenziós a filmben, egyedül talán a Robert De Niro-féle Sunday mutat némi jellemváltozást a film során. Sunday feleségét Charlize Theron játssza, de neki sincs nagy kifutási lehetősége a lapos karakterében, akiről csak annyit tudunk meg, hogy szenved a férje karrierjének kisiklása miatt (Sunday kiment egy búvárt a tenger mélyéről, oxigénpalack nélkül, és ezért többé nem merülhet le), de szereti a férjét, és kitart mellette.

Az USA-beli mozinézők a jegyeladási adatok szerint vevők a Férfibecsület-féle hőstörténetekre, mert a 32 millióból készült film mintegy két hét alatt behozta az árát az USA-ban.

Ahhoz képest, hogy ez a film elvileg egy búvárfilmnek készült, elég kevés jelenetet láthatunk a víz alatt, bár a tengeri fényképezést egy valódi profi, az Oscar-díjas Pete Romano irányította. Romano közreműködött a Mélység Titka, illetve a Ryan Közlegény Megmentése c. filmek víz alatti jeleneteinek felvételénél is. A stáb krémje - a rendező, a producerek, az operatőr- eddig még nem dolgozott igazán jelentős filmekben: Bill Cosby executive producer például olyan filmekben vett részt, mint A Kémek Visszatérnek, vagy a Jack, Anthony B. Richmond operatőr nevéhez a Földre Pottyant Férfi, az Elnökcsemete, vagy a Séta a Holdon c. filmek fűződnek, és folytathatnánk még a sort. Ez a stáb-összetétel a Férfibecsületre is rányomja a bélyegét, ami azt jelenti, hogy egy meglehetősen közepes film lett belőle.

-acid burn-

Intercom

cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21