cspv logo
cspv szám: 27 / 01 tartalom
keresés

Videók Videók Wonder Boys- Pokoli Hétvége Túszharc <FONT color=#000040 size=+3 face=Arial, Helvetica><I><FONT color=#cc6600>Mi Kell A Nőnek? </FONT></I></FONT> cikk cím cikk cím cikk cím <FONT color=#993300 size=+3 face=Arial, Helvetica>Szerelemre Hangolva</FONT> <FONT face=Arial,Helvetica><FONT color=#993300 size=+3 face=Arial, Helvetica>Meztelen Maya</FONT> <FONT face=Arial,Helvetica><FONT color=#009933 size=+3 face=Arial, Helvetica>Malena</FONT> cikk cím Vorosilov Mesterlövésze <FONT face=Arial,Helvetica><FONT color=#ff9900 size=+3 face=Arial, Helvetica>Harry Csak Jót Akar</FONT> Férfibecsület Betty Nővér Fedezd Fel Forrester-t Bagger Vance Legendája Sátánka Hegylakó 4.: A Játszma Vége

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 20 00497
PREVIOUS articleNEXT article
2000-11-30

Sátánka

Sátánka Little Nicky, 2000

A Sátánka Adam Sandler legújabb filmje, de a közkedvelt komikus-színész most nem csupán egy vígjátékkal rukkolt elő, hanem egy un. horror-vígjátékkal, ami a pokolban és New Yorkban játszódik.

Adam Sandler nagyon erős a humorban és a vígjátékokban, és a filmjeit - mint például az Apafej (Big Daddy), a Nászok Ásza (The Wedding Singer), vagy a Vizesnyolcas (The Waterboy) c. darabokat - jellemzi egy nagyon jófajta természetes közvetlenség, ami miatt nemcsak szórakoztatóak, de szerethetőek is a filmjei. Sandler a "Saturday Night Live" című -az USA-ban nagy népszerűségnek örvendő- showműsor előadójaként kezdte a komikusi pályafutását, aminek 1990-től állandó vendége volt. A New York-i Egyetemen összehaverkodott néhány csoporttársával, akikkel később együtt dolgozott a filmjeiben. Tim Herlihy nevű barátjával együtt írta a filmjei forgatókönyvét (így a Sátánkáét is), Jack Giarraputo pedig, aki Sandler kollégiumi szobatársa volt, az összes Sandler-filmben producerként szerepelt (így a Sátánkában is). És hogy ne kelljen nagyon messzire menni rendezőért, a Sátánka annak a Steve Brill-nek a munkája, aki a Nászok Ászában Drew Barrymore macho pasiját, az Apafejben pedig az egyik ügyvédbarátot játszotta. Szóval a Sátánka jó lapokkal indult, mégis valami vírus támadhatta meg, mert egyáltalán nem lett se vicces, se kedves, se szórakoztató, szemben az eddigi Sandler-alkotásokkal.

Adam Sandler a filmben "kicsi Nicky-t" játssza, aki a Sátán legkisebb fia, és a pokolban heavy metal zenékkel szórakoztatja magát. A Sátán (Harvey Keitel) tanácstalan, hogy melyik fiának adja át a gonosz lelkek feletti hatalmát, mert igazán nem bízik a két nagyobbik fiúban, Cassiusban és Adrienben, a kis Nicky pedig túl szerencsétlennek tűnik erre a feladatra.

Nicky valóban nagyon szerencsétlenül néz ki: Sandler - vélhetően - úgy gondolta, hogy eléggé humoros, ha Nicky pöszén beszél, borzasztóan néz ki a haja, és ügyetlen a mozgása.

Pedig ezek együtt, és külön-külön sem viccesek, és ahogy kinéz a főszereplő, olyan eltúlzott, meseszerű és idétlen a többi figura is. Cassiusék felszöknek a Földre, hogy ott a gonoszságot népszerűsítsék, és egyúttal le is zárják a Pokol kapuját a fel-és lejövő forgalom elől. Nicky még ki tud törni, utánuk megy, és megpróbálja visszahozni őket. Ettől kezdve New Yorkban mászkál, ahol meglepő módon Tarantino-ba botlik, aki egy végítéletet hírdető papot játszik. Nicky lassan megtanulja a földi lét szabályait, rájön, hogy ennie és aludnia is kell, beleszeret egy Valerie nevű lányba (Patricia Arquette), szervez egy földi stábot, akikkel végül legyőzi a testvéreit, megmenti az apját a széthullástól (a Sátán Cassiusék szökésétől kezdve folyamatosan veszíti el testének darabjait, végül már csak egy száj marad belőle), és győz a pokolbeli jó oldal. A film műfajilag horror-vígjáték, ami már eleve egy elveszett kategória, bár a Wayans-testvérek Scary Movie-ja (Még mindig tudom, kit ettél tavaly nyárson) például egy jó ellenpélda erre. Mindenesetre Adam Sandlernek és kis csapatának nem sikerült összehozniuk egy ijesztő-vicces filmet, amit ehelyett találunk, az dögunalom. Persze előfordulhat, hogy sok embernek tetszeni fog ez a film is (ez bármelyik rossz filmmel megtörténhet), mi viszont Sokkal többet vártunk Sandlertől, illetve nem ezt vártuk volna tőle. Ő az, aki komolynak tűnő arccal és mondatokkal is humoros tud lenni, aki egyszerű dolgokat is viccesnek tud láttatni, és az sem véletlen, hogy Ben Stiller mellett őt tartják az egyik legnagyobb humorista-színésznek (az ő korosztályukban) Hollywoodban. Szóval ezért nagy csalódás a Sátánka, mivel ebben a filmben maximum csak gegekkel találkozunk, humorral nemigen.

Hiába játssza Harvey Keitel a Sátánt, Reese Witherspoon Hollyt, a főangyalt, Patricia Arquette pedig Valerie-t, ez sem tud hozzáadni a film minőségéhez, ami ugyancsak pokolbeli mélységekben tanyázik. Mindezekhez még vegyük hozzá, hogy 80 millió dollárból készült a Sátánka, ami már majdnem egy Gladiátor-típusú film költségvetése, és közben szinte egyáltalán nem látunk rendes képeket a filmben, szóval nem is sejtjük, mire mehetett el ez a rengeteg pénz. A bemutató után következő három hónap alatt mindenesetre nem érték el a jegybevételek az USA-ban a költségvetés felét, úgyhogy valószínűleg anyagilag sem lesz sikeres a produkció. Az egész Sátánka-malőrben az a legrosszabb, hogy most megint várnunk kell egy-két évet, mire Adam Sandler ismét előrukkolhat valamivel (az nem valószínű, hogy havonta összeüt egy filmet), de az már remélhetően nem lesz ilyen élvezhetetlen, mint amilyen a Sátánka lett.

-junior-

Kinowelt

cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21