cspv logo
cspv szám: 36 / 02 tartalom
keresés

Csúcsformában 2. Korcs Szerelmek Valami Amerika Amélie Csodálatos Élete Amerikai Rapszódia Kémjátszma Egy Csodálatos Elme Senkiföldje Ocean's Eleven Tripla vagy Semmi Fiúk Az Életemből Üldözési Mánia Angyali Szemek Egy Szirén Szerelme

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 10 00098
film info
PREVIOUS articleNEXT article
2002-02-28

Ocean's Eleven - Tripla Vagy Semmi

Ocean's Eleven 2001.
Ha igaz, hogy Hollywoodban a filmek sikerét elsősorban a sztárok száma dönti el, akkor az Ocean's 11 minimum kasszasiker lesz, mivel rekordot döntött az egy centiméter celluloidra jutó A-listás sztárok számával. Persze nem véletlen, hogy a film alatt pillantásunk folyton egy Brad Pittbe, Julia Robertsbe, vagy Andy Garciába ütközik, hiszen ez a látványeffekt próbálja ellensúlyozni azt, hogy magában a filmben szinte semmi nem történik.

A film egy 1960-as, azonos című kriminek az újrafeldolgozása, ami egy nagyszabású Las Vegas-i kaszinórablást mesélt el, az akkori sztárok (Frank Sinatra, Sammy Davis Jr.) főszereplésével. A történet nem volt túl nagy dobás, de a hosszú szervezkedés, a körmönfont rablás jól illeszkedett a 60-as évek hasonló krimijeinek a sorába, ezért az első Ocean's 11 relatív sikeres film lett. Felmerül a kérdés, hogy vajon miért kívánkozott ez a történet ismételten filmvászonra, de mivel nem ismerjük részletesen a Hollywood-i producerek agyműködését, ezért induljunk ki abból, hogy George Clooney egyszer már nagyon jól bevált bankrablóként (Out of Sight, Mint a Kámfor), Steven Soderbergh pedig bankrablófilm-rendezőként (Mint a Kámfor), úgyhogy már csak egy igazi rablásos történetet kellett találni, hogy megismételhető legyen a siker. Az Ocean's 11 cím arra utal, hogy a főszereplő Danny Ocean (George Clooney) -a börtönből frissen szabadulva- egy 11 tagú csapattal együtt akarja kivitelezni a nagy tervét, három Las Vegas-i kaszinó egyidejű kirablását. Clooney a Mint a Kámfor-os áthallások miatt direkt figyelt arra, hogy a mimikája és a játékstílusa ne nagyon emlékeztessen minket a Mint a Kámforra, vagyis a híres Clooney-féle pillantást (ferdén, alulról felfelé, csibészesen) ebben a filmben egyáltalán nem használta. Most egy kicsit komolyabb formáját nyújtotta, de ez nem biztos, hogy jót tett a filmnek. A történet egy "nagy balhé" sztorija, ami egy Terry Benedict nevű kaszinótulajdonos (Andy Garcia) 150 millió dollárja ellen irányul, aki egyrészt Las Vegas egyik legkegyetlenebb alvilági figurája, másrészt Danny volt feleségének (Tess, Julia Roberts) a jelenlegi társa. Danny féltékenysége lesz a film legnagyobb konfliktusa (Benedict pedig az egyetlen gonosz figura a sok jófej bankrablóval szemben), de ezáltal dupla feszültség keletkezik a történetben, mert nem elég, hogy a lehetetlennek látszó kaszinórablás sikerességén kell izgulnunk, még annak is drukkolhatunk, hogy főhősünk visszakapja régi feleségét. Amilyen gyengén hangzik leírva a film sztorija, pontosan olyan gyengén jelenik meg a filmvásznon is, vagyis sztárok ide vagy oda, párszor unatkoztunk a film alatt.

Clooney, alias Danny mellett a második főszereplő Brad Pitt, vagyis Rusty Ryan, aki a rablást technikailag koordinálja. Brad Pitt ebben a filmben is csúcsformáját nyújtja, fantasztikusan játszik még ebben a halovány történetben is, nemcsak a kisugárzása 100 %-os, hanem az összes gesztusa telitalálat, és akkor még nem beszéltünk az egyiklegerősebb színészi fegyveréről, a hangjáról. Pitt egészen egyszerűen nem tud csalódást okozni a mozinézőknek,mert annyira komolyan veszi a munkáját, hogy minden egyes filmjében minőségi játékot nyújt. Rusty-t leggyakrabban evés közben látjuk. Szinte az az egyetlen eredeti ötlet a filmben, hogy a főszervező fickó folyamatosan tömje valamivel a fejét, ráadásul ez az ötlet is Brad Pitt-től származik. Soderbergh épp egy vicces tulajdonságot keresett Rusty karakterének, és Brad-et is megkérdezte, hogy van-e valami erre vonatkozó ötlete. Pitt éppen farkaséhesen tömte magába a vacsoráját, mert egész nap nem evett előtte, úgyhogy teli szájjal visszakérdezett: "Mit szólnál hozzá, ha végig enné (Rusty) a filmet?"

Ezenkívül nem sok humoros motívummal kényeztet minket a film, az események kimérten és elég lassan haladnak a végkifejlet felé: a film első felében megszervezik a rablást, a másodikban pedig kivitelezik. Danny és Rusty segítőtársai sokfelől érkeznek, annyira sokfelől, hogy egy kósza gondolat erejéig a politikai korrektség forgatókönyvírói hatását láttuk ebben megnyilvánulni. Az akciót egy gazdag Palm Springs-i zsidó, Reuben Tishkoff (Elliott Gould) finanszírozza, bankrablás akrobatikus részét a egy kínai gumiember szolgáltatja, a kaszinóbeli beépített ember, Ramón (Bernie Mac) úgy néz ki, mint egy eredeti 70-es évekbeli fekete filmszereplő, az akció iker-résztvevői, a Malloy-ikrek (Scott Caan és Casey Affleck)az érdekesség kedvéért mormon vallásúak, a Saul Bloom nevű szereplő (Carl Reiner) pedig egy gazdag orosz -alvilági- figurát játszik el Benedict számára. Rajtuk kívül még van egy profi zsebtolvajunk (Matt Damon, a filmben Linus), egy fekete robbantószakértőnk, és az egészből egy nagyon lassan kialakuló és a végén követhetetlenné váló kaszinórablási akciónk. Julia Roberts csak néhány jelenet erejéig bukkan fel a filmvásznon, ehhez mérten a szerepe sem annyira kidolgozott, úgyhogy párszor a nézők fantáziája egészíti ki a hiányosan (vagy kevésbé árnyaltan) bemutatott viszonyokat, motivációkat, amelyek a Tess nevű főhősnőnket mozgatják a filmben.

A szereposztás egyébként kifejezetten nehézkesen alakult a filmben, mert a legtöbb szereplőnél cserélődtek a színészek. A Malloy-ikreket például eredetileg Owen és Luke Wilson játszotta volna (Owen az utóbbi idők egyik nagy felfedezettje, ő volt a Zoolander szőke modellje, az Ellenséges Területen főszereplője, Luke régebbi ismerősünk, a Dr. Szöszi főszereplője -és ők ketten testvérek), de éppen ekkor sürgős forgatásuk volt a The Royal Tenenbaums c. filmben, úgyhogy nem értek rá az Ocean's 11-re. Bár James Caan és Ben Affleck nem játszott a filmben, Caan fia és Affleck öccse lett a két Malloy-iker. Eredetileg Bruce Willis, Ewan McGregor, Bill Murray és Ralph Fiennes is szerepelt a stábtervezetben, de Fiennes helyett Andy Garcia lett Benedict, úgy, ahogy Mark Wahlberg helyett Matt Damon lett Linus. A filmben láthatunk egy profi box-meccset is (bár ennek dramaturgiailag nincs semmi jelentősége), amit eredetileg Mike Tyson-Lennox Lewis mérkőzésnek terveztek, végül pedig Vitali Klitschko-Lennox Lewis meccs lett belőle. Ahhoz képest, hogy ennyire változékony project volt ez a film, az USA-ban szép anyagi sikert ért el, a 85 milliós költségvetését 3 hónap alatt megduplázta.

Az Ocean's 11 egy olyan "semmi különös" típusú film, olyan, ami nem ad hozzá az esténkhez (és az élményháztartásunkhoz), nem hoz minket különösebb izgalomba, nem nyújt emlékezetes történetet, képeket, karaktereket, ehelyett csak egy régi stílusú krimi modernebb kiadása, sok sztár jelenlétével felturbózva.

-olasz-

2002-02-28
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14