cspv logo
cspv szám: 84 / 06 tartalom
keresés

Büszkeség és Balítélet Halász Péter Sophie Scholl - Aki Szembeszállt Hitlerrel Good Night, and Good Luck. Négerezés ? - ne már ! Négerezés 2. Fehér Tenyér Rokonok Stammbuch - Júlia Asszony Titkos Éjszakái Sztornó Tétova Tangó Nanny McPhee - A Varázsdada Azt Beszélik Első a Szerelem Taxidermia

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 06 00838
PREVIOUS articleNEXT article
2006-02-23

Négerezés ? - ne már !


You call me nigger?
Magyarország történelme során sokszor minősült egyik, vagy másik szempontból elmaradottnak, és erre mindig volt valami mentség: az Első Világháborús vereség, Trianon, a náci németek, a kommunista szovjetek, vagy az utóbbi 10-15 évben az EU-n kívüliséget hozhattuk fel mentségnek. De most mi a helyzet a négerezéssel? Emellett mit hozhatunk fel?

Természetesen nem követjük figyelemmel az összes nyomtatott sajtóterméket, sem az összes internetes portált, ezért van, hogy a fő négerező portálként mi az Index.hu-t ismerjük, bár lehet, hogy van más is. Az utóbbi év során feltűnt, hogy az időnként meglehetősen alacsony színvonalú index-es cikkek között egyre gyakrabban kell átsiklanunk a "néger" vagy a "négerek" szó felett. Egy olyan lap esetében, ahol a szalagcímekben az ocsmány szavak, és a legobszcénebb "nemiséggel" kapcsolatos kifejezések főszereplők, az ember tulajdonképpen nem lepődik meg a bunkóság egyéb formáin sem, hogy például a feketéket szándékosan négereknek nevezik.

A négerezéssel azonban van egy kis bibi, éspedig hogy politikailag nem hogy nem korrekt, de nem is elfogadható, ha valaki azt mondja, hogy "néger", azzal nagyon durván megsérti a feketéket, legyenek akár afrikaiak, akár afro-amerikaiak, akár bármely más fajtája az emberi fajnak.

Természetesen a hazai sajtóban megfigyelhető alattomosság egy sötét formájával állunk szemben, miszerint aki olvashatja őket, azokról csupa jót írnak és mondanak (tv-ben, rádióban) a hazai újságírók és műsorvezetők. Ezzel szemben, ha valaki (aki egy magyarul nem tudó külföldi) háta mögött mondhatnak véleményt, például Jennifer Lopez-ről, vagy bárkiről, akivel nem futhatnak össze szórakozóhelyeken, és nem kaphatnak tőle jó nagy pofont, akkor egyből megindul a mocskos kifejezések zuhataga. A négerezés meglehetősen durva jogsértés, pont olyan, mint a zsidózás, azzal az egy technikai jellegű különbséggel, hogy Magyarországon nem nagyon kell attól tartania senkinek, hogy ha ezt a jogsértést elköveti, bárki szót fog emelni ellene.

A sajtó hasábjain elkövetve ugyanez a jogsértés még durvább, mert immár nemcsak a feketéket sérti meg (világszerte), de a hazai kultúra vizét is megmérgezi azzal, hogy sok-sok emberben azt a benyomást kelti, mintha ez a kifejezés, a "néger", a "négerek" elfogadott, illetve elfogadható lenne. Ha egy újság négerezik, akkor azzal az összes olvasót négerezésre buzdítja, bújtja.

Szóval, csak okulásként, amit az Index.hu elkövet, az a szegregáció bűne, és ezzel nemcsak hazai hatályos törvényeket sért, de a hazánk által elfogadott nemzetközi törvényeket is. Másfelől nézve, aki négerezik, egyformán sérti a hazánk területén lévő fekete turistákat, diplomatákat, színészeket, Eddie Murphy-t és Condoleeza Rice-ot, amivel a jogi vétségen kívül szégyent hoz hazánkra, és az EU-ra is. Tetejébe mindennek pedig szennyezi a kultúránkat egy szegregációs kifejezés népszerűsítésével.

Nem szép dolog, sőt, eléggé ronda. Ezúton nyilvánosan megkérjük az Index.hu-t, hogy fejezze be a négerezést, és ne nevezzék négernek sem a Wu-Tang Clan-t, sem a Killa Beez-t, se Will Smith-t, se Jada Pinkett-et, se Denzel Washington-t, se Condoleeza Rice-t, egyáltalán senkit, mert ezzel embereket sértenek meg, és egész Magyarországot égetik.

-jepe-
2006-02-23
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 11 12 13 14 15 16 17