cspv logo
cspv szám: 92 / 06 tartalom
keresés

Az Ördög Prada-t Visel Szabadság, Szerelem Kék Mélység Ede Megevé Ebédem Férfiakt Dögölj Meg, John Tucker Teret a Budapestieknek :) Csak Barátok Kevin Smith visszatér Eladó a Szerelem

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 10 00908
PREVIOUS articleNEXT article
2006-10-05

Kevin Smith visszatér


Vissza a gyökerekhez
Kevin Smith, akit a Shop-Stop (Clerks.) c. remek vígjátéka miatt szerettünk meg annak idején, majd a szörnyű Jay és Néma Bob Visszavág (2001) és a pocsék Apja Lánya (2004) c. művei után írtunk le végleg, most a Clerks 2-vel igyekszik visszatérni a filmbarátok kegyeibe.
Smith kultrendezőnek indult, miután a 94-es keltezésű Shop-Stop váratlanul beletrafált a fiatal közönség szívébe, vagy inkább agyába, amint egy eredeti szövésű történetet alapvető humorral és friss stílusban tálalt elébük. A Clerks. vicces volt, laza, és tele volt jobbnál jobb párbeszédekkel, amik Tarantino híres, kis apróságokról való kimerítő beszélgetéseinek az alternatív leágazását jelenthették. Smith szabadon pakolt egymásra mindenféle beszédtémákat, amik közt egy csomó megbotránkoztató és furcsa is volt, de ezek a témák mégis remekül illeszkedtek egy rendszerbe, a Shop-Stop -féle egyedi világba. Emiatt a kifejezetten fiatal stílus miatt nagyon sokan szerették a Clerks-t, illetve az író-rendező (mackópajtás) Kevin Smith-t, aki a filmben Néma Bob-ként szerepelt.Ezt a pompás renomét tette teljesen tönkre a Jay és Néma Bob Visszavág-féle erőltetéssel, illetve az írtózatos nagy bukta Apja Lánya-val, amiről az sem lehet eldönteni, hogy dráma, vígjáték, vagy csupán egy romantikus film akar lenni. Ha Smith többi filmjét vesszük, a Shop Show (Mallrats, 1995) nem igazán működött 1 évvel a Shop Stop után, a Képtelen Képregény (Chasing Amy, 1997) nem volt rossz, de utána a Dogma (1999) már kezdett egy elröppent vonalat követni, amitől nem is lett belőle jó film.Most viszont már a Clerks 2-t mutatják be Európa-szerte, nálunk november 16-án. A film mindössze 5 millió dollárból készült, ami a nagyon alacsony költségvetésű filmeknek is az alját jelenti (a Go/Nyomás c. független film 99-ben készült 6.5 millió dollárból, ami már akkor is elképesztően kis összeg volt egy filmre), és eddig 25 millió dollár bevételt ért el világszerte.

Smith az egyik interjújában elmondta, mennyire szenvedett a Jersey Girl (Apja Lánya) forgatása alatt, ami két évig tartott, és bukás lett a végeredménye, miközben ő csak egy egyszerű történetet próbált elmesélni. A film 35 millió dollárba került, és a két sztárszínészről, Jennifer Lopezről és Ben Affleck-ről szólt leginkább (Lopez 4, Affleck 10 millió dollárt kapott a filmért).

A kettejük filmvásznon kívüli Hollywood-i kapcsolata szerintünk akkor is tönkretehette volna a filmet, ha az amúgy rendelkezett volna egy jó történettel és rendes mondanivalóval (mint ahogy nem rendelkezett ezekkel).Smith most a Clerks 2-vel visszatért a nagyon kicsi költségvetéshez, a barátokkal és ismerősökkel (plusz családtagokkal) való közös munkához, ami annak idején mint stílus szempontjából, mind anyagilag jól bejött neki a Clerks-szel. A Clerks-t 94-ben a Quick Stop nevű vegyesboltban forgatta, ami a filmben is ezen a néven fut, és ahol egyébként az akkor 24 éves Smith éppen eladóként dolgozott napközben. (Mivel csak zárás után használhatták a boltot forgatási helyszínnek, ezért kellett végig lehúzott redőnnyel dolgozniuk, amit a filmben az elromlott redőny-effekttel oldottak meg, amit a történet szerint nem lehet felhúzni egyáltalán). Az eredetileg kevesebb, mint 27 ezer dolláros költségvetésű Clerks (az utómunkálatokra kellett még szerezni némi pénzt), amiben a barátok-ismerősök szinte teljesen ingyen dolgoztak, végül kultfilm lett, amit a 90-es évek egyik meghatározó függetlenfilmjének neveztek a kritikusok.A Clerks 2 jó úton halad, hogy hasonlítson az elődjéhez: az Edinburgh-i Nemzetközi Filmfesztiválon már elnyerte a közönség díját. Míg a Clerks egy vegyesboltban játszódott, illetve a mellette levő videótéka jelentette a helyszínt, most a film hősei egy gyorsbüfében dolgoznak, illetve inkább ütik el az időt. Smith szerint nem volt számára nehéz visszahelyezkedni a bolti/gyorsbüfés eladók világába, hiszen ő nem változott a Quick Stop-beli munkája óta, és miközben a Clerks arról szólt, milyen egy vegyesboltban dolgozni, a film arról is szólt, milyen nem egy vegyesboltban dolgozni. A Clerks 2 az ő meglátása szerint egy film a nem gyorsbüfékben dolgozókról.

A Clerks 2 forgatása előtt 2 órával Smith leült, és váratlanul megnézte a Clerks-t, amivel így szerinte demitologizálódott, vagyis megint helyére került az első film, ami csupán emberekről szól, akik üldögélnek, és a Star Wars-ról, és a szexről, illetve valamiféle fura módon az emberi létezésről beszélgetnek.A folytatásban még nagyobb számban bukannak fel Smith családtagjai, nemcsak a mamája, aki az első filmben is a Milk Maid (kb. tejes nő) karaktert alakította, és most is, hanem például a felesége, Jennifer Schwalbach Smith is, aki régebben az USA Today újságírója volt, de miután egy interjú alatt összeismerkedett Smith-szel, majd 99-ben összeházasodtak, azóta már ez a harmadik Smith-film, amiben színésznőként szerepel. Ezúttal egy fontos szerepet kapott a férjétől, Dante barátnőjének szerepét, de közös gyerekük is látható lesz a filmben, és persze maga Smith is újra felölti magára Néma Bob szerepét.

Smith az interjújában elmesélte, hogy a Clerks 2 után valami egészen másfajta filmet szeretne csinálni, nem vígjátékot, hanem helyette inkább horrorfilmben gondolkodik.Mi november 16-a után tudjuk majd eldönteni, sikerült-e Kevin Smith-nek visszatérnie a jófej fiatal filmesek körébe, hogy mennyire lett jó film a Clerks 2, ami nálunk Shop-Stop 2 néven fog futni, a Budapest Film forgalmazásában. Ha jó lesz a folytatás, minden stílusbeli erőltetés nélkül, akkor, bár nem tudjuk megbocsájtani a szörnyű Apja Lánya-t, de hajlamosak leszünk némileg felfüggeszteni azt a tézist, miszerint Kevin Smith egy egy-filmes csávó, akinek egyszer sikerült egy eredetit alkotnia, és azután ezt próbálta körbejárni, míg végül egy nagy költségvetésű, nagy sztáros filmmel röpítette ki magát a rendes filmrendezők köréből. Most simán lehet, hogy visszatérhet a pixisbe, és újra megszerethetjük őt, a filmjeivel együtt.
-olasz-
2006-10-05
cspv.hu
oldal: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11