nem vagy belépve:
microcspv    "time is not money"
logo Marilyn


keresés:
search
Yamakasi (2001)
Yamakasi
Yamakasi

. . . . . . . . . . 7.18
(a cspv olvasók szavazata)  itt szavazz !

. . . . . . . . . . 4
(a cspv szerk-ek szavazata)

hossza: 90 perc
nemzetiség:  francia
műfaj:  akció
eredeti nyelv: francia
formátum: feliratos
korhatár 14+
c tr tr
vissza a rövid tartalomhoz


Megalkották egy új utcai sport szabályait, és lassan meghódítják a várost - pontosabban a falakat, a tetõket, a hidakat. Macskaügyességgel ugrálnak egyik házról a másikra, villámgyorsan kúsznak-másznak a falakon, és könnyû szívvel néznek szembe a veszéllyel.
Mindegyiküknek megvan a specialitása: Baseball kiválóan dob; Pókember a zsinege segítségével úgy mozog, mint egy képregényhõs; La Belette képes angolnaként kígyózni; Zicmu a zenébõl nyeri az erejét; Rocket pedig olyan gyors, mint egy rakéta.
Hajnalban gyakorolnak, hogy ne zavarják a környék lakóinak életét. Így is akad azonban, aki tolvajnak nézi õket, és rémületében rendõrt hív. Ám a zsaruk hiába jelennek meg a színen, csak bottal üthetik a nyomukat. A fiatalok csodálattal adóznak nekik, és megpróbálják utánozni õket.
S egy nap beüt a katasztrófa: a 9 éves szívbeteg Djamel megpróbálja utánozni társait, felmászik egy fára, de lezuhan. Sürgõs szívátültetésre van szüksége, ehhez pedig pénzre, de azonnal! Djamel családjának nincs egy vasa sem, de másnap délig 400 000 frankot (58 000 dollárt) kell szerezniük, ennyiért tud Svájcból egy beültetésre alkalmas szervet hozatni a Heart Transplant Corp.
A yamakasik átérzik felelõsségüket, és mindenáron segíteni akarnak. Kockára teszik az életüket és megszegik a törvényt - most elõször. Nyomozó barátjuk, Vincent, megpróbálja figyelmeztetni õket, de elengedik a fülük mellett.
Ékszereket lopnak, felbecsülhetetlen értékû apróságokat, ráadásul egy Klimt-festményt. Kiürítik egy vagyonos férfi széfjét, s otthagynak egy goromba megjegyzésekkel teli cetlit meg egy rapkazettát. Túljárnak a veszélyes házõrzõ kutyák eszén, s átverik a rendõröket, de mindezt nemes cél érdekében teszik...


A PRODUKCIÓRÓL

A japánoknak van hét szamurájuk, az amerikaiaknak hét mesterlövészük, nekünk meg hét bajkeverõnk - állapította meg egy zsémbes rendõrfõnök a Yamakasik címû film bemutatója kapcsán.
A történet Charles Perriere és Luc Besson agyában született meg. A yamakasi szó a zairei jingala nyelvjárásból származik, jelentése: erõs férfi, erõs lélekkel és testtel. Ez a három összetevõ szükséges ahhoz, hogy valaki az új sportágat mûvelje, s ez számára végül életstílussá is válik. A munkanélküliség, a bûnözés és a kábítószer fenyegetõ árnyékában élõ párizsi fiatalok olyan értékeket helyeznek elõtérbe, mint a bátorság, egymás megbecsülése és a szolidaritás.
A moziban ez mûködik is, de az életben az utóbbi némileg törést szenvedett, ugyanis Julien Serit és Philippe Lyont, a két társ-forgatókönyvírót a harmadik, Luc Besson kitette a produkcióból. A páros beperelte õt, bírósági úton kérték a Yamakasi bemutatójának felfüggesztését. Seri és Lyon hajlanak a tárgyalásra, de szerzõi jogaik megsértése miatt 17 millió frankot követelnek, Seri ráadásul azért is kártérítést szeretne, mert eredetileg õ rendezte volna a filmet, de Besson Ariel Zeitounnal helyettesítette. Seri ügyvédje szerint ügyfele a Yamakasi végsõ változatának vágásába is bele kívánt szólni.
Besson fogcsikorgatva ugyan, de végül beleegyezett a feltételekbe, a kártérítés jócskán megcsapolta cége, a Leeloo Productions folyószámláját, de így legalább bemutathatták a filmet...


szereplők:
Châu Belle Dinh ... Baseball
Williams Belle ... L'Araignée
Malik Diouf ... La Belette
Yann Hnautra ... Zicmu
Guylain N'Guba-Boyeke ... Rocket
Charles Perriere ... Sitting Bull
Laurent Piermontesi ... Tango
Maher Kamoun ... Vincent
Bruno Flender ... Michelin
Afida Tahri ... Fatima
Amel Djemel ... Aila
Nassim Faid ... Djamel
Frédéric Pellegeay ... Fretin
Gerald Morales ... Le Tronc főorvos
Pascal Léger ... Léger felügyelő


fényképezte:
Philippe Piffeteau

zene:
DJ Spank
Joey Starr

producer:
Luc Besson
Virginie Silla