nem vagy belépve:
microcspv    "peace is precious"
logo Marilyn


keresés:

csik
csik
lila

a film fõoldala
film_cim:
Az Utolsó Gyémántrablás
After the Sunset - 2004
amerikai
_________________
hazai mozibemutató:
2005 - Január - 27
ebben a hónapban még
forgalmazó:
Intercom
szavazz -(pontozd a filmet)
a film oldala az IMDb-n
linkek, hivatalos oldal
filmzenék

Az Utolsó Gyémántrablás (2004)
After the Sunset
Az Utolsó Gyémántrablás rendezte:
Brett Ratner

írta:
Paul Zbyszewski
Craig Rosenberg7.41
(a cspv olvasók szavazata)  itt szavazz !
4
\"\" (a cspv szerk-ek szavazata)hossza: 100 perc
nemzetiség:  amerikai
műfaj:  krimi, akció
eredeti nyelv: angol
formátum: feliratos
korhatár 14+
        
    

vissza a rövid tartalomhoz


A TÖRTÉNET

Max "Alibikirály" Burdett (Pierce Brosnan) és gyönyörû társa, Lola (Salma Hayek) azért utazik a Bahamákon lévõ Paradicsom-szigetre, hogy kipihenje utolsó nagy rablása fáradalmait, jelesül, hogy meglovasította a három híres Napoleon-gyémánt egyikét. Mivel a pár a jövõjét anyagilag biztosítottnak véli, kész arra, hogy végre élvezze munkája gyümölcsét.
Stan (Woody Harrelson) FBI-ügynök azonban, miután évekig hiába üldözte Maxet, nem hajlandó tudomásul venni, hogy bosszúhadjáratának véget kellene vetnie. Úgy gondolja, hogy Max és Lola rá akarja tenni a kezét a harmadik Napoleon-gyémántra is - a világ három legnagyobb, hibátlan gyémántjának egyikére, amely történetesen egy turistahajón lévõ vándorkiállítás részeként éppen Paradicsom-sziget felé tart. (A három egyforma gyémántot a Napoleon kardját díszítõ skarabeuszból vettek ki röviddel azután, hogy Napoleont Elba szigetére számûzték; a gyémántok becsült értéke körülbelül 70 millió dollár.)
Sajnálatos módon Stan hatásköre nem terjed ki a Bahama-szigetekre, így kénytelen szövetkezni egy helyi rendõrnõvel (Naomie Harris), és már ki is ötlik, hogyan csapjanak le a minden hájjal megkent Maxre és Lolára. Ezalatt egy helyi gengszter (Don Cheadle) saját tervet fabrikál a gyémánt megkaparintására.
Amikor az esküdt ellenségek végre összefutnak a földi Paradicsomban, Max baráti jobbot nyújt a frusztrált detektívnek, és nyájasan bemutatja neki a rafinált örömökben bõvelkedõ szigetet. Stan a turisták kezdeti esetlensége után végül kitûnõen alkalmazkodik a könnyed karibi életvitelhez.
Vajon Max és Stan örökös rivalizálásából igaz barátság szövõdik? Max és Lola talán nem is akarja azt a gyémántot? És ha mégis? Vagy tényleg befejezik ékszertolvaj-pályafutásukat? Stan igazat mond, vagy rejteget valamit? Mire a nap végül lenyugszik és a harmadik gyémántot is ellopják, ki lesz az, aki elégedetten elsétál vele?
Stannek ahhoz, hogy rájöjjön, mi Max és Lola valódi célja, végig kell mennie egy tekervényes, akcióval, kétszínûséggel, barátsággal és gyanakvással kikövezett úton...
A New Line Cinema bemutatja AZ UTOLSÓ GYÉMÁNTRABLÁS címû pikáns akció-vígjátékot, melyet Brett Ratner, a Csúcsformában, a Csúcsformában 2. és a Vörös sárkány címû filmek alkotója rendezett. A parádés szereposztásban megtaláljuk Pierce Brosnant, Salma Hayeket és Woody Harrelsont, valamint Don Cheadle-t (Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi) és Naomie Harrist (28 nappal késõbb).
A forgatókönyv az újonc Paul Zbyszewski és Craig Rosenberg (Jurassic Park 3.) munkája, az alapjául szolgáló történetet Paul Zbyszewski írta. A producer Beau Flynn (Tigrisek földjén, Rekviem egy álomért), Tripp Vinson (11:14) és Jay Stern (Csúcsformában), a gyártásvezetõ Patrick Palmer (Penge 2., Pokolfajzat) volt.
A színfalak mögött tehetséges csapat szorgoskodott, tagjai között ott van a kétszeres Oscar-jelölt operatõr, Dante Spinotti (A bennfentes, Szigorúan bizalmas, Szemtõl szemben) és Mark Helfrich vágó (Csúcsformában 2., Segítség, apa lettem!), akik mindketten együtt dolgoztak Brett Ratnerrel a Vörös Sárkányon.

A PRODUKCIÓRÓL

Beau Flynn és Tripp Vinson, a Tigrisek földjén és a Rekviem egy álomért elismert producerei bukkantak rá Paul Zbyszewski eredeti forgatókönyvére, AZ UTOLSÓ GYÉMÁNTRABLÁS-ra. A filmstúdió és a producerek egyetértettek abban, hogy Max Burdett, a mestertolvaj szerepére a legideálisabb jelölt csakis Pierce Brosnan lehet, akit világszerte James Bondként, a 007-es ügynökként ismernek.
Beau Flynn így emlékszik vissza a szereplõválogatásra: "Amikor magunk elé képzeltük Max karakterét, Pierce-re gondoltunk, de elõször túl nagy falatnak tûnt. Amint õ is érdeklõdést mutatott, mindent bedobtunk, hogy meggyõzzük: csak õ játszhatja el Max Burdett szerepét. Attól a pillanattól kezdve az egész film kezdett alakot ölteni."
"Az ügynökeim tizenkét olyan forgatókönyvet küldtek nekem, amelyek éppen beleillettek a programomba - mondja Pierce Brosnan -, de AZ UTOLSÓ GYÉMÁNTRABLÁS volt az egyetlen, amelyik igazán megtetszett. Imádom a mûkincstolvaj-filmeket, ez a harmadik ilyen jellegû filmem, az 1989-es Dupla csavar és az 1999-es A Thomas Crown ügy után, ami felteheti a koronát a sorozatomra."
Salma Hayek, akit a Fridában nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelöltek, jelenlétével szintén gazdagítja a kiváló szereplõgárdát. "Olyasvalakit szerettünk volna - magyarázza Beau Flynn producer -, aki néha borsot tör Max orra alá, miközben mindig a veséjébe lát. Salma Hayek nagyon közvetlen személyiség, izzott a levegõ közte és Pierce között a forgatás alatt. Amikor a Lolát alakító színésznõk között Pierce-nek Salma nevét is felvetettük, azonnal rá voksolt. Szerencsénkre Salmának is tetszett a forgatókönyv és már alig várta, hogy Pierce-szel dolgozhasson."
"Mindig nagy rajongója voltam Pierce-nek - vallja Hayek - és már régóta vele akartam dolgozni. Nagyon tehetséges színésznek tartom. Ebben a filmben a karaktere nagyon laza, spontán, néha kissé lökött is. Kócos a haja, van egy kis szakálla - nagyon jól áll neki!"
Brosnan viszonozza a bókot: "Salma a mozivilág egyik leggyönyörûbb és legtehetségesebb színésznõje. Ilyen szerepben, egy ilyen habkönnyû filmben még sohasem játszott fõszerepet. Így látni õt mindannyiunk számára izgalmas, új élmény."
Brett Ratner, a fiatal rendezõ öt filmje - a két sikeres Csúcsformában-film, a Vörös sárkány, a Segítség, apa lettem! és a Pénz beszél - közel egymillárd dollárt söpört be a világ jegypénztáraiban. "Pierce már a stábban volt, mire én képbe kerültem - jegyzi meg Ratner -, már régen szerettem volna vele egy James Bond filmet csinálni. Igazából õ volt az egyik, aki felhívott, és azt mondta: ’Azt akarom, hogy te csináld meg ezt a filmet!’.
Szeretem a fordulatos krimiket - folytatja Ratner -, sok kitûnõ film született már ebben a mûfajban, de AZ UTOLSÓ GYÉMÁNTRABLÁS még hozzáad valami egyénit: a nagyszerû kapcsolatok, érzések és a komédiázás ügyesen kimunkált ötvözetét. Benne van Max és Stan fura kapcsolata, amolyan Éjszakai rohanás-módra, a két tolvaj, Max és Lola romantikus párosa, valamint a Stan és Sophie (Naomie Harris játssza) között bimbódzó viszony, ami így együtt igazán érdekfeszítõ egyveleget alkot.
Sohasem csináltam még ilyen jellegû filmet. Sok mûfaj keveredik benne, egyfajta átmenetet képez az akció, a dráma, vígjáték és a románc között. A hangsúly nem a rabláson van - remélhetõleg ezt a nézõk is érzékelni fogják -, hanem a szereplõk kapcsolatain és belsõ értékein. Remélem, hogy az elõadás végén a nézõk mosolyogva távoznak a moziból, de közben beleszeretnek a film hõseibe."
Ratnerrel a kormányrúdnál a film készítése a második fázisába lépett, következett a szereplõválogatás. Beau Flynn szerint Brett Ratner erõssége a tökéletes szereplõk kiválasztása. "Akár 50 színészt is meghallgat zsinórban, csak hogy megtalálja a szerepnek leginkább megfelelõt."
"Még a legkisebb szerep esetén is megpróbálom a karaktert fontossá tenni - magyarázza Ratner. - Minden alaknak van jellegzetesebb vagy elhanyagolható tulajdonsága. Szeretem azokat a szerepeket, amelyekbõl a színész elolvas egy részt és felkiált: ’Ezt akarom csinálni! Így akarom eljátszani!’ Ezután leülünk az íróval és a forgatókönyv írójával, együtt átformáljuk a karaktert, és az adott színészre szabjuk."
Miután a két fõszereplõt, Pierce Brosnant és Salma Hayeket kiválasztották, a kulcsszereplõ FBI-ügynök, Stanley P. Lloyd szerepét Woody Harrelson kapta. Harrelsont az utóbbi idõkben többet lehetett színpadon látni, mint kamerák elõtt, Flynn, a producer mégis lelkesen ecseteli, miért döntöttek a személye mellett: "Woody Harrelson Stan szerepében a komédiát a film szerves részévé teszi; amit játszik, az kézzelfogható és valódi. Könnyedén elhiteti velünk, hogy õ egy FBI-ügynök, akinek életében egyetlen küldetése van: levadászni Max Burdettet."
"Amint ez a forgatókönyv a kezembe került - vallja Woody Harrelson -, azonnal beleszerettem. Nagyszerû krimivígjáték, ráadásul én egy FBI-ügynököt alakítok. Szép kis kilátások, ugye?"
Don Cheadle, aki már harmadízben dolgozik együtt Ratnerrel, a rendezõvel (a Segítség, apa lettem! és a Csúcsformában 2. után), most a bûnözõ Henry Mooré, a detroitiból bahamaivá átvedlett gengszter szerepében tetszeleg. "Amikor megkaptam a forgatókönyvet - jegyzi meg Brett Ratner -, tudtam, hogy Don Cheadle-nek kell Henry Moorét játszania. Biztos voltam benne, hogy életet lehel majd a karakterébe. Eredetileg Mooré bahamai gengszter, de Don találta ki azt az alakot, aki Detroitból a Bahamákra teszi át székhelyét, hogy a helyieket ellássa olyan dolgokkal, amikhez ott nem juthatnak hozzá."
Sophie, a Stannel Max üldözésére vállalkozó bahamai rendõrnõ alakját a Danny Boyle 28 nappal késõbb címû horror-thrillerében játszó brit Naomie Harris domborítja. Ratner így emlékszik a válogatásra: "Az történt, mint a Segítség, apa lettem! esetében. Rengeteg kiváló színésznõt hallgattam meg, aztán Tea Leoni egyszerûen elcsente a szerepet a többiek orra elõl; most Naomie Harris ugyanezt mûvelte. Az egyik dolog, ami miatt õ lett a befutó, az a Woody Harrelson és közte lévõ összhang volt. Majd meglátják!"
Troy Garity, a "Soldier's Girl" címû tévéfilm Golden Globe-ra jelölt színésze, Ratner személyes jóbarátja szintén felbukkan a filmben: "Mindig mondogattuk egymásnak, hogy milyen mókás lenne együtt dolgozni egyszer, így amikor Brett felhívott, és mondta, hogy van itt egy jó kis mellékszerep, nem bírtam kihagyni. Eleinte nyafogtam, és kifogásokat kerestem, akkor felpeckelték a számat, megkötöztek, és elvittek hajón a Paradicsomba."
Az ESPN tévécsatorna "Playmakers" címû sorozatának fõszereplõje, Russell Hornsby Jean-Pault, Henry Mooré (Don Cheadle) jobbkezét alakítja.
Pierce Brosnan, aki elejétõl fogva hitt a forgatókönyvben, így kommentálja Ratner szereplõválogatását: "Mindegyik kiválasztott színész kiváló. Mindenki a helyén van, már ez is feldobja a filmet: ez is hozzátartozik Brett Ratner zsenialitásához. Saját stílusa van. Filmekben él, filmeket lélegzik, eszik és álmodik, õszintén rajong a színészekért... és ez ragályos."
Beau Flynn producer egyetért Brosnannel: "A ’szenvedély’ szó az, ami elõször eszedbe jut Brett-tel kapcsolatban. Amikor kardoskodik valami mellett, nem lehet neki ellenállni. A lelkesedése mindenkit maximális teljesítményre sarkall. Az új filmet Brett szenvedélye teszi igazán nagyszerûvé."
Woody Harrelson szerint: "Brett egyike a legkülönlegesebb embereknek, akikkel valaha találkoztam - erõteljes, intelligens, vérprofi. Ösztönösen érzi, mi a legjobb, fiatal, de már sokat bizonyított. Örülök, hogy részese lehetek kezdeti sikereinek."
Salma Hayek folytatja: "Brettnek varázslatos személyisége van, az ösztönei rendkívüliek. Tökéletesen megbízom benne, biztonságot sugároz. Nem csak egy úton halad, hanem válogat a felmerülõ lehetõségek közül, mindent ki akar próbálni. Nagyon szórakoztató úgy játszani, hogy végigzongorázunk az összes érzelmen és elõadásmódon úgy, hogy a helyszín és a szöveg végig ugyanaz marad."
Mivel a történet nagy része egy karibi szigeten játszódik, a film készítõi úgy döntöttek, hogy a Bahamákon fognak forgatni, abban a 700 szigetbõl álló államban, mely Florida partjaitól nem messze helyezkedik el. Az alkotók a Kerzner International hatalmas Atlantis üdülõtelepét választották bázisul, a szereplõk és a stáb Los Angelesbõl, Miamiból, és New Yorkból repült oda forgatni.
A bahamai forgatás 2003. október végétõl karácsonyig tartott. (A belsõk felvételeire 2004 elején Los Angelesben került sor.) A munka rengeteg kihívással járt a rendszertelen esõzés miatt. "Trükkös helyzet volt - vallja Beau Flynn producer -, de a stáb bámulatosan viselkedett, a szereplõk fantasztikusan toleránsak voltak. Brett könyörtelen volt, még a Jóisten és az idõjárás sem állíthatta meg. Minden áldott nap bõrig áztunk."
Pierce Brosnannel és Salma Hayekkel az élen, Woody Harrelsonnal a fõellenségük szerepében õk hárman hatalmasat alakítanak a Bahamák gyönyörû díszletei között, így a nézõk kétségtelenül felejthetetlen akció-vígjátékot láthatnak majd.
"Tényleg van benne kaland - állítja Salma Hayek. - Ez egy olyan pikáns sztori, amitõl az ember ellenállhatatlan kényszert érez arra, hogy gyorsan nyaralni menjen. Ezen a filmen mindenki garantáltan jól fog szórakozni. Ez a mozi mindenkihez szól!"
Woody Harrelson hozzáteszi: "Mindig is szerettem az ehhez hasonló filmeket. Rengeteg csavar van benne és még több poén. Hab a tortán Salma Hayek és Naomie Harris szexis jelenléte, ja és persze ott van Pierce is. Vitathatatlanul érdekes, izgalmas és mulatságos darabnak ígérkezik."
"Ebben az üzletágban az a lényeg, hogy az emberek kikapcsolódjanak - mondja Pierce Brosnan. - Remélhetõleg, amit összehoztunk, ezt a hatást fogja elérni."
"Ez a mozi olyan, mint egy francia film - mondja Ratner. - Úgy van vége, hogy a nézõnek még el kell gondolkodnia azon, hogy mivel is végzõdhet igazából a történet. Már alig várom AZ UTOLSÓ GYÉMÁNTRABLÁS folytatását!"szereplők:
Pierce Brosnan ... Max Burdett
Salma Hayek ... Lola Cirillo
Woody Harrelson ... Stanley P. Lloyd ügynök
Don Cheadle ... Henri Mooré
Naomie Harris ... Sophie
Chris Penn ... Fence
Mykelti Williamson
Robert Curtis-Brown
Mark Moses
Kirk B.R. Woller ... Biztonsági õr
Andrew Fiscella
Gianni Russo


fényképezte:
Dante Spinotti

vágó:
Mark Helfrich

látvány:
Geoffrey Kirkland

jelmez:
Rita Ryack

zene:
Lalo Schifrin

mûvészeti rendezõ:
Steve Arnold

szereposztó:
Robyn Owen
Victoria Thomas

díszlet:
Jennifer Williams

producer:
Beau Flynn
Keith Goldberg
Jay Stern