cspv logo
cspv szám: 25 / 01 tartalom
keresés

hírek Videók Számkivetett Jég és Föld Között Táncos a Sötétben Tigris és Sárkány Sade Márki Játékai Dr. T. és a Nők Interjú Török Ferenccel, a Moszkva Tér c. film rendezőjével Rekviem Egy Álomért A Vörös Bolygó Hullahegyek, fenegyerek Billy Elliot A Jövő Kezdete Apádra Ütök! Gyilkosok Anyegin Szívörvény A Harc Mestere Sátáni Játszma Blöff Egyszer Élünk Ősz New York-ban Reklámok Filmszemle 2001 Moszkva tér Werckmeister Harmóniák Egérút Utolsó Vacsora az Arabs Szürkénél Torzók Macerás Ügyek Vakvagányok Paszport Nexxt - Frau Plastic Chicken Show Üvegtigris Feri és az Édes Élet Seychelles puzzle Öcsögök Rendőrsztori

this is
cspv home
régi link, már nem működik

page number: 02 00499
PREVIOUS articleNEXT article
2000-11-30

hírek

Jennifer Lopez nem fog tanúskodni

Nem fog tanúskodni Sean Puffi Combs, alias Puff Daddy tárgyalásán, ahol a rap-mogult és testőrét kétrendbeli tiltott fegyvertartással vádolják. Harmadik társukat, a 21 éves Jamal "Shyne" Barrow-t viszont már három rendbeli gyilkossági kísérletért perelik.

Jennifer Lopez és Puff Daddy Valentin napján nyilatkozatot tettek közzé, hogy különváltak. Jennifer, a szóvivőik szerint azért nem tanúskodik, mert Puffy tanúskodik maga helyett. Persze -mondta Jennifer- ha kell, tanúskodik Puffy ügyében, odamegy és bármikor hajlandó elmondani az igazat. Elemzők szerint Puffy azt nyerhetné, hogy egy "híres és rokonszenves" sztárnő dobna valamit az ügyén az esküdteknél, másrészt az is kérdés, hogy Jennifer-nek milyen mondanivalója van az üggyel kapcsolatban. Sajnos azonban, az ügy kivizsgálása során kiderült, hogy a vád alapját képező Club New York-beli lövöldözéskor (1999 Dec. 27) Jennifer a közelben sem volt, így nagyon-nagyon építő vallomásra nem is lehetne számítani részéről, ráadásul korábban már tanúskodott is az esküdtszék előtt.Új Jó Barátok epizódok

Matthew Perry orvosa tanácsára bevonul egy elvonó kúrára, de sajtószóvivője nem árulta el az elvonás tárgyát, sem a kezelés közelebbi természetét, sem a létesítmény helyét. Lényeg, hogy "a 30 körüli színész folytathassa munkáját, az emberek szórakoztatását, és nevettetését, és köszönjük, hogy magánszféráját tiszteletben tartják" -folytatta a szóvivő.

Eközben, a részek, amik minket érdekelnek, már rég elkészültek, és az ígéretek szerint márciustól az HBO sugározni is fogja az "új Jó Barátok" epizódokat. Alig várjuk, mert már a South Park is átment "ismétbe", és így a csillagászati tavasszal együtt a kettő közül legalább az egyik életbentartó sorozatunk visszakerül a vérkeringésünkbe.

Látványos távozások a köztévében

A keddi nappal véget ért a Magyar Televízió Rt. Elnökének, Szabó László Zsoltnak a mintegy húsz hónapos megbízatása. Szabó menesztéséről azért nem kellett szavaznia a Magyar Televízió Közalapítvány csonka kuratóriumának, mivel a munkaviszonyát közös megegyezéssel mondták fel. Köztudott, hogy Szabó László Zsolt elnöksége alatt a köztelevízió az örökölt 8 milliárdos adósságát 20 milliárdra tornázta fel, szinte minden ingatlanán túladott, és az ebből befolyt pénzt is felélte. Emellett a Televízióban dolgozók, külsős és belsős munkatársak egyaránt tóbb hónapja várták hiába az elmaradt bérüket. Őket várhatóan a televíziós társaság Bojtár utcai ingatlanának értékesítéséből fogják tudni kifizetni.

Szabó László Zsolt állítólag háromhavi végkielégítéssel a zsebében fog távozni, ami kb. 4-5 millió Ft-ra rúghat, viszont nem fog ilyen jól járni a szintén menesztett alelnök, Szenes Andrea. Ő az a volt MTV-alelnök, akit annyira érzékenyen érintett a február 19-i felmentése, hogy még az erről szóló határozatot sem volt hajlandó átvenni, s akinek gyors távozása nem jár végkielégítéssel. A keddi tv-kuratóriumi ülésen a testület egyetértett Szabó László Zsolt február 14-i döntésével Szenes Andrea felmentésével, illetve Medreczky Károly általános alelnöki kinevezésével kapcsolatban. Medreczky Károly szerdától elnöki jogkörben tevékenykedhet az MTV-ben, aki ezzel együtt felfüggesztette a Fidesz-beli párttagságát, illetve lemondott a budavári önkormányzat oktatási bizottságában betöltött elnöki tisztéről is.

A kuratórium nem tárgyalta a Szabó által benyújtott üzleti tervet a 2001-es évre vonatkozóan, viszont felkérte Medreczky Károlyt, hogy a következő ülésre terjesszen ő elő egy ilyen tervezetet.

A köztévének nemcsak az anyagi bázisát kell rendbehoznia, hanem meg kell próbálnia a nézettségi mutatóit is kicsit feltornásznia, mivel a két állami csatorna már több, mint egy éve

összesen nem tud 10%-os nézettséget produkálni, amivel összhangban a hirdetési bevételei is folyamatosan alatta maradnak a tervezettnek.

Tatjána házasodik

Liv Tyler a közelmúltban sokat tanult szerelemről és házasságról. Ő forgathatott fel egy esküvőt Altman Dr. T. és a nők-jében, és ő lehetett reménytelenül szerelmes Ralph Fiennes oldalán az Anyegin filmváltozatában (Onegin, hazai bemtató: február 22.). Az egzotikus szépség most gyakorlatban is kipróbálhatja, milyen a házasság. Bálint napján eljegyezte őt a nála egyébként legalább egy fejjel kisebb rocker, a Spacehog frontembere, Royston Langdon. A 23 éves színésznő három éve jár Roystonnal. Az ő kedvéért hagyta el Joaquin Phoenix-et, akivel egy közös filmjük, a Három a nagylány (Inventing the Abbots) forgatásán jött össze egy évvel korábban.

- Nem érdekel, ha azt mondják, csak az apámat keresem Royban - vágott vissza Liv, amikor egy pszichologizálásra hajlamos újságíró megkérdezte tőle, véletlen-e, hogy az Aerosmith énekesének lánya is zenészné lesz. - Imádjuk egymást, és kész. (IC Press)A Napster 1 milliárdot ajánl ..

Az immár 50 milliós felhasználói kört magáénak tudó Napster egy milliárd dollárt ajánlott fel a lemeziparnak, a következő öt éven belüli kifizetés formájában. Öt éven keresztül, évente 150 milliót a nagy lemezkiadóknak, és 50 milliót a kisebb vagy független cégek számára.

A kiadók nem nagyon lelkesülnek az összeg nagysága felett, de ez már tulajdonképpen az alkudozás nevű küzdelem része.

Közelebbről: a Napster-t már utasította a bíróság, hogy szüntesse meg a szerzői jogok megsértésével járó fájl-csereberéket, hozzátéve, hogy hacsak nem tud megegyezni a lemezkiadók szövetségével, értsd, hacsak nem tud számukra előnyös ajánlatot tenni, hiszen őket ezzel szemben senki nem utasította semmire.

Ez az alkudozás-küzdelem egyedül azért egy kiegyenlített meccs, mert a nyilvánosság előtt, sőt, a Napsterezők és zene-vásárlók nyilvánossága előtt zajlik, (nocsak, még egy fura jellemzője a nem diktatórikus, sajtószabadsággal rendelkező országoknak). Amit a Napster ajánl, azt valójában a Napsterezők "nevében" ajánlja. Ez az 1 milliárd dollár havonta 5-10 dollárjába kerül majd a Napsterezőknek (10 dollár a korlátlan használat), és ezt szépen a Napsterezők tudomására is hozták.

Az esetleges következő ajánlatok, tegyük fel 2 milliárd dollár, valószínűleg havi 20 dollcsival terhelnék meg a felhasználók zsebpénzkasszáit. És akkor így mehet ez tovább, csak nem a végtelenségig. A Napster-t szorítja az idő, a lemezkiadók mohóságának pedig a zenevásárlók szimpátiája szabhat limitet. Biztosan van például egy olyan, tisztán látható határ (pl. 25 dollár per hó, illetve 2.5 milliárd dollár), amely felett a zenevásárlók annyira elidegenednének a CD-vásárlástól, hogy egy bármilyen új, Napster-szerű rendszert tömegesen megtöltenének percek alatt, és jól visszaejtenék a vásárlásokat. Mert tényszerű alapkiindulás, hogy a CD-k drágábbak a normálisnál, vagyis a lemezkiadók túl jól járnak. A Napster egy még illegális, de új dolog, és legalizálódni próbál, mégpedig a tagdíjas Napster-közösség létrehozása révén. Ha a lemezkiadók nem fogadják el az 1, esetleg legközelebb 2 milliárdot, mert keveslik akkor rosszfejségükről tesznek tanúbizonyságot a zenevásárlók körében, ami elmérgesítheti az egész zene-szitut, és visszakerülhetünk oda, ahol a Napster bejött a képbe, csak ez akkor majd nem Napster lesz, hanem valami (nevében) más.

Ami most történik az egyszerűen nem más, mint a havi Napsterezési díj kialkudása, és vegyük észre, hogy a Napster gyakorlatilag csak közvetítő.

A Napster-nek jelenleg még mindig nincs bevétele, az egész tavalyi nagy Bertelsmann-nak köttetett együttműködés eredménye eddig annyi, hogy az új Napster-program felhasználói felületén megjelent a "CD-NOW" menügomb, amely egy a Bertelsmann kezében lévő üzlet forgalmát pezsdíti. A Napsternek gyakorlatilag mindegy, hogy mennyi pénzt ajánl fel, mert azt a majdani pénzzé tett forgalmából ajánlja fel, egyedül arra kell figyelnie, hogy ne veszítsen sok embert. Azzal a nappal, amikor a Napster használatért fizetnünk kell, az a korszak veszi majd kezdetét, amikor a Napster már egy megvalósult álom, és nemcsak egy álomszerűen jó (üzleti) lehetőség tulajdonosai számára. Vagyis a Napster is alig várja .. alig várja, hogy pénzt szedhessen, és mi zenerajongók is hamarosan rá fogunk jönni, hogy mi s alig várjuk, hogy fizethessünk, mely utóbbi, remélhetőleg a CD-k árának zuhanásával is együtt jár majd.

A helyzet egyébként nem annyira rózsás, a meccs mégsem annyira kiegyenlített, mint látszik, mert a Bertelsmann egyik cégének, a BeCG-nek az elnöke Matthias Runte bejegyzett egy új ".com"-ot, a Snoopstar.com-ot, amely vajon miről szól? Hát bizony egy letöltögető programról. Biztos, ami biztos, még a "Snoopster.com" nevet is lefoglalták. Persze, látszik, hogy a Bertelsmann csemetének (is) maga felé hajlik a keze, mert olyanra csinálták, hogy az egymás gépeiről való ne legyen lehetséges, (ami szinte fából vaskarika, mert a Snoopstar is peer-to-peer rendszeren alapul, mint a Napster, aminek pont ez a lényege). Tetejébe pedig reklámok és "hasznos" kereskedelmi linkek találhatóak a program felületén, pl. az elmaradhatatlan "CD-NOW".

Hank Barry, a Napster feje azt mondja, szerinte "együtt kellene maradnia ennek a közösségnek", amin azt is érti, hogy ezt a lemezkiadóknak is lehetővé kellene tenniük. Az új Napster szisztéma egyébként a havi előfizetésen felül további engedményeket tesz majd a kiadók érdekeinek irányában. A jövőben az MP3-ak cseréjét egy új, védelmi réteg (feltehetően az MP3 fájlokba beépített réteg) felügyelné, például olyan szempontból, hogy ne nagyon lehessen továbbadni őket, meg hogy az adott felhasználó számlája éppen mennyire van kiegyenlítve, meg minden. Azt is mondja, hogy ez a szisztéma lemezbolt-klubokban konkrétan működik, és évi 15-20 millió dollárokat kasszíroznak.

Mi, szvsz reméljük, hogy egy magyarok számára is megfelelő havi tagdíj fog kijönni az alkudozási küzdelem eredményeként, pl. nem több, mint 20 dollár. Reméljük, hogy a Napster talpon marad, és hogy a Soopstar-t és a Snoopster-t (melyek logói egyébként cica helyett kutya fejet ábrázolnak, talán, mint az idomíthatóság jelképét?) még a vicc kedvéért sem kell kipróbálnia senkinek.

(xx)
cspv.hu